Analyse
Læsetid: 4 min.

Mexico er den store latinamerikanske fodboldnation, der aldrig vinder VM

Mexico har deltaget i 15 VM-slutrunder siden det første verdensmesterskab i 1930, men har aldrig rigtig opnået det helt store resultat. Og trods fornemt spil i de to første gruppekampe bliver det nok heller ikke i 2018 i Rusland, at Mexico tager trofæet til aztekernes land
Mexicos nye stjernefrø Hirving Lozano og ’Chicharito’ jubler efter en scoring ved VM. Ifølge medier udløste det jublende menneskehav på den store centrale plads i Mexico City, El Zocalo, et mindre jordskælv, da Lozano scorede mod Tyskland

Mexicos nye stjernefrø Hirving Lozano og ’Chicharito’ jubler efter en scoring ved VM. Ifølge medier udløste det jublende menneskehav på den store centrale plads i Mexico City, El Zocalo, et mindre jordskælv, da Lozano scorede mod Tyskland

Lee Jin-man

Kultur
27. juni 2018

Den globale mediehistorie lød hurtigt, at de tusinde af mexicanske fodboldfans, der overværede kampen imod Tyskland på Mexicos Citys store centrale plads, El Zocalo, med sin jubel skabte et kunstigt jordskælv, da det unge stjernefrø Hirving Lozano efter oplæg fra ’ærten’, Javier ’Chicharito’ Hernandez, sendte bolden i kassen til 1-0, hvilket også blev kampens resultat.

At der var tale om et for seismologerne registrerbart jordskælv, blev dog hurtigt afkræftet af de mexicanske myndigheder, der kunne meddele, at nok var det muligt at fornemme rystelserne i jorden, men et rigtigt og målbart jordskælv var der ikke tale om. I overført betydning var åbningssejren selvfølgelig et jordskælv, for hvornår har Mexico skabt et sådant resultat? De bankede jo mestrene, og de gjorde det ved at spille bedre fodbold.

Derfor hænger spørgsmålet i luften – i hvert fald i de mexicanske aviser og blandt de mexicanske kommentatorer – er det ved VM i Rusland, at Mexico endelig går hele vejen?

Det mexicanske landshold anno 2018 er netop den rette blanding af ungdom og erfaring, nye ideer og gamle trick, der skaber en god balance, sikkerhed og dynamik på et fodboldhold.

Med spillere som 29-årige Carlos Vela, der tidligere i karrieren tørnede ud for Arsenal, 31-årige Andrés Guardado, der spillede i spanske Real Betis, 30-årige Javier ’Chicharito’ Hernandez med en fortid i Manchester United (hvor han var en af Alex Fergusons yndlinge) er der samlet set masser af erfaring i at bringe bolden fremad – og skulle det knibe, er brødrene Jonathan og især Giovani dos Santos de erfarne jokere, der kan sættes ind.

I målet står Guillermo Ochoa, der spiller sit tredje VM, og med er også den tidligere mangeårige Barcelona-midtstopper, Rafael Márquez, der i sit femte VM nok ikke får mange minutter på banen, men som spiller rollen som holdets grand old man, fuld af fodboldvisdom og erfaring.

Samtidig har Mexico de unge håb, der allerede har vist deres potentiale i turneringen: Gallardo og Salcedo bagest, Herrera på midtbanen og ikke mindst den unge fremadstormende angrebsstjerne Hirving Lozano fra PSV Eindhoven.

Skandaler, fester og narko

Alligevel hersker der altid stor skepsis omkring det mexicanske landshold. For i modsætning til andre store latinamerikanske fodboldnationer som Brasilien, Uruguay, Argentina og Chile, der alle har nået minimum en semifinale, er det aldrig lykkedes Mexico, der i år deltager ved VM for 16. gang, at nå længere end til en kvartfinale. Det er sket de to gange, Mexico var vært for VM i henholdsvis 1970 og 1986.

Men Mexico er et land med 130 mio. indbyggere, hvor de fleste er langt mere fodboldglade end den gennemsnitlige dansker. Mexico har en af de dyreste ligaer i Latinamerika, der tiltrækker spillere fra hele kontinentet – og Mexico har også haft store verdensklassespillere som netop Marquez i sin tid i Barcelona eller den mexicanske legende over dem alle, Hugo Sanchez, hvis varemærke i sin mest glorværdige tid i Real Madrid var mål ved saksespark.

Én af forklaringerne på, at det aldrig bliver til mere, når holdet deltager ved VM, er, at spillerne altid render ind i et væld af belastende skandaler forud for turneringens start – og således også i år, hvor hele holdet blev afsløret af en stribe fotos, der viste, hvordan el Tri, som landsholdet kaldes, forberedte sig til VM med et brag af en fest et sted i det mondæne Mexico City. Flere spillere havde efterfølgende store forklaringsproblemer, især på grund af de mange ukendte kvinder, der deltog i løjerne. Hector Miguel Herrera, der spiller i Porto, måtte inden han stødte til holdkammeraterne i Rusland forbi familien i Portugal og forklare sig.

Samtidig er Rafael Márquez under anklage for at være indblandet i forretninger med narkokartellerne, og kan derfor ikke spille i samme trøje som resten af spillerne, da ingen af det mexicanske holds sponsorer, som eksempelvis Coca-Cola, tør lade ham reklamere for deres produkter, mens sagen kører.

En anden og måske mere solid forklaring på, at Mexico aldrig har lavet det helt store resultat ved VM, kan være af mere socioøkonomisk, strukturel karakter. Som Weekendavisens korrespondent Magnus Boding Hansen skriver i det mexicanske magasin El Proceso, kan den manglende succes ved VM nemlig også hænge sammen med, at Mexico er meget dårligere til at opdyrke spillere end mange andre Latinamerikanske lande. At det så at sige er umuligt at komme på landsholdet, hvis man er fattig, fordi ingen vil opdage dig, dyrke dit talent og udvikle det. En Neymar ville aldrig nå landsholdet, hvis han var vokset op i Mexico, lyder påstanden.

Alt er stadig muligt

Forud for Mexicos første kamp ved VM, så det bestemt ikke ud til at blive en nem vej, hvis Mexico skulle nå langt. Mexico er i gruppe med Tyskland, Sverige og Sydkorea – og havde endda udsigt til at skulle møde Brasilien i ottendedelsfinalen, hvis Mexico skulle være så heldige at slutte nummer to efter tyskerne.

VM har dog udviklet sig anderledes, end de fleste havde regnet med – i hvert fald i Mexicos gruppe F og gruppe E, som de parres med. P.t. ligger Mexico nummer ét i gruppe F med to sejre og derfor seks point – Sverige har tre point, det samme har Tyskland. Sverige møder Mexico i sidste gruppekamp, mens Tyskland møder Sydkorea, der med nul point allerede er ude.

I gruppe E har Schweiz og Brasilien begge fire point, mens Serbien har tre, og de kan alle nå videre til ottendedelsfinalerne. Brasilien møder i sidste kamp Serbien, mens Schweiz møder Costa Rica, der kun har æren at spille for.

»Jeg vil være verdensmester, vi vil være verdensmestre – intet mindre. Forhåbentligt går alt vores vej,« sagde Javier ’Chicharito’ Hernandez umiddelbart forud for VM’s start.

Drømmen lever endnu, men kan også pludselig være pist borte, hvis Sverige slår Mexico i den sidste gruppekamp. Alt er åbent, alt er på spil og Mexico afgør selv deres videre skæbne onsdag.

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her