Læsetid: 5 min.

Når huset er selve gysereffekten

’Hereditary’ indskriver sig i en lang Hollywood-tradition fra ’The Haunting’ til ’The Shining’, der gør dyster og desorienterende arkitektur til virkemiddel for gys og skræk
’Hereditary’ indskriver sig i en lang Hollywood-tradition fra ’The Haunting’ til ’The Shining’, der gør dyster og desorienterende arkitektur til virkemiddel for gys og skræk

Nordis Film

28. juni 2018

Hvis der fandtes spøgelser, ville deres drømmehjem være Winchester Mystery House i San Jose i Californien. Huset blev bygget i 1884 på bestilling af Sarah Winchester, enke og arving til riffelfabrikanten, og ifølge legenden skulle det huse ånderne efter alle de mennesker, der var blevet dræbt af hendes mands skydevåben. Måske derfor lod hun huset udbygge igen og igen gennem 40 år, tilsyneladende uden nogen overordnet plan.

Slutresultatet blev som prototypen på gyserfortællingernes hjemsøgte hus med dystre glasmalerier, besynderlige tag- og tårnkonstruktioner, korridorer og trapper, der ikke fører nogen steder hen og døre, der åbner op til ingenting. Et mystisk og forrykt hus, der ikke giver mening.

Det skulle nogen lave en film om, kunne man mene, og det er selvfølgelig allerede sket. Den hed Winchester og fik premiere sidste år, men er, trods stjernemedvirken af Hellen Mirren, noget bras. Ikke desto mindre blev en filmisk pointe igen holdt i hævd. Ingen steder kan uhygge tage bo som i sære huse, sære ved et tilfælde eller med forsæt – huse, der gemmer på hemmeligheder om grumme fortidige ugerninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik L Nielsen

Den mest overhypede film længe. Der er to klare muligheder for tolke denne film, og at disse er tilstede i hver eneste scene er filmens absolutte styrke.

At den skulle være skræmmende på den psykologiske måde er ikke sandt. The Orphanage, viste hvordan det skulle gøres, men Heritage kommer ikke engang tæt på. Der er enkelte sædehop i filmen men ikke nogen troværdig underliggende psykologisk effekt.