Baggrund
Læsetid: 4 min.

Neymar skal genoprette sambanationens VM-stolthed

Pelé, Zico, Rivaldo, Ronaldinho og Kaká. Brasiliens nuværende VM-håb, Neymar, indgår i en lang og stolt tradition af mytiske landsholdsspillere med nummer 10 på ryggen. I år er det op til ham at generobre sambanationens fodboldstolthed efter den store VM-fiasko på hjemmebane i 2014 mod Tyskland
I Brasiliens første VM-kamp mod Schweiz blev der begået flere forseelser mod ham af modstanderholdet, end der er gjort mod en spiller i en VM-kamp i 20 år.

I Brasiliens første VM-kamp mod Schweiz blev der begået flere forseelser mod ham af modstanderholdet, end der er gjort mod en spiller i en VM-kamp i 20 år.

Sven Simon

Kultur
22. juni 2018

Hans hår er sat op til narrestreger, og allerede i Brasiliens første VM-kamp i Rusland blev der begået flere forseelser mod ham af modstanderholdet, end der er gjort mod en spiller i en VM-kamp i 20 år. Hvis der er én spiller, som både det brasilianske folk og resten af den fodboldelskende verden har forventninger til ved dette VM, så er det ham, verdens dyreste fodboldspiller: Neymar da Silva Santos Júnior – eller bare Neymar.

»Fodbold er en barnlig leg, som voksne tager alvorligt,« skriver Neymar i sin selvbiografi, og noget af det samme er Fredrik Ekelund, den svenske forfatter, journalist og Brasilien-fan, der korresponderede med Karl Ove Knausgård under sidste VM i 2014, inde på.

I fodboldbogen Hjemme – ude peger Fredrik Ekelund på, at man i fodbold opererer med to verdensforståelser. Dels den objektive VM-historie bestående af statistik, resultater og trofæer, dels fodboldelskerens parallelle VM-sandhed, som udspiller sig i følelsernes og erindringens verden.

I Brasilien er sambafodbolden forbundet med en ubekymret, legende og rytmisk spillestil. Men fodbold, o jog0 bonito, repræsenterer også en sanselig håbsfortælling om, hvordan man i en fattig nation kan drible sig vej ud af slummen og ind på de største internationale arenaer.

Hvis der er en fodboldkamp, der både har skrevet objektiv VM-historie og er trængt ind i fodboldelskernes kollektive erindring, så er det den, hvor værtsnationen Brasilien tabte 1-7 til Tyskland i semifinalen til VM i 2014. Da tabte sambabolden på ydmygende vis ansigt til den effektive tyske fodboldmaskine.

Men netop én spiller er ikke belastet af den katastrofale, nationale ydmygelse, for han var skadet og kom aldrig på banen: nr. 10, manden med frisuren, finterne og det måske største forventningspres ved VM 2018 – Neymar.

Ikoniske nr. 10-genier

Ifølge Fredrik Ekelund skal alle fodboldlandshold have mindst én spiller, som har ambitionen om at præstere noget stort for at kunne klare sig godt til et verdensmesterskab. I Brasiliens tilfælde indgår Neymar i en lang og fantastisk række af ikoniske nr. 10-genier, der formår at læse spillet og tvinge bolden frem i høj fart. Ligesom alle store fodboldspillere er han kendetegnet ved at være musikalsk med rytmen i blodet.

»Hemmeligheden bag den typiske brasilianske fodboldspiller er hurtighed og temposkift. At kunne være næsten stillestående og så pludselig på et givent signal at eksplodere. Neymar har en hurtighed, der kommer ud af ingenting. I træningskampen mod Kroatien op til VM viste han virkelig sit potentiale,« siger Fredrik Ekelund.

Spørgsmålet er, om Neymar er i stand til at løfte Brasilien ud af det nationale fodboldtraume under VM i Rusland, eller om spøgelserne fra 2014 vil kravle ud ad skabet, hvis Brasilien under denne VM-slutrunde igen møder de forsvarende tyske verdensmestre. Ekelund mener dog slet ikke, der er noget traume.

»Brasilianerne længes efter en revanche. Hvis de to landshold mødes igen, så tror jeg ikke, at tyskerne vil have det mentale overtag. Brasilien vil gøre alt for, at historien ikke gentager sig selv i Rusland.«

Interessant bliver det, om alt kommer til at kredse om Neymar ved dette VM. Om spillet udelukkende vil udgå fra ham, eller om en spiller som Coutinho, der i klubsammenhæng endnu ikke er lykkedes med at løfte arven fra Neymar i F.C. Barcelona, kan fortsætte sin målform fra brassernes første VM-kamp.

Selvom flere eksperter op til slutrunden spåede et skuffende VM for Coutinho, var det netop ham, der scorede det formidable mål, da Brasilien spillede uafgjort mod Schweiz. Som tilskuer sad man tilbage med fornemmelsen af, at brasilianerne kunne have blæst schweizerne af banen, men blot ikke fik taget sig sammen.

Brasilien var dog ikke alene om at undervurdere svagere fodboldnationers VM-gejst. Både Argentina og Tyskland synes ramt af samme passive attitude – eller forbandelse? – i slutrundens første spillerunde.

Selvom den hurtige, tekniske brasilianske fodbold kan være underholdende, er det ikke altid, at landsholdet har taktikken helt på plads. Ved sidste VM var det brasilianske landshold for uerfarent og træneren for ringe til, at de kunne stå imod de enorme forventninger fra hjemmepublikummet, mener Fredrik Ekelund.

»Tårer til smil«

Nederlaget til Tyskland i semifinalen i 2014 og efterfølgende til Holland i kampen om tredjepladsen var netop så lammende – en af de største fiaskoer i VM-historien – fordi slutrunden foregik på Brasiliens hjemmebane.

Men nu er seleção brasileira i Rusland, og fredag gælder det Costa Rica, der tabte 0-1 til Serbien i sin første kamp. Med spillere som Tiago Silva, Miranda og Marcelo i forsvaret har Pelés hjemland både rutine, kynisme og erfaring nede i bagkæden, mens Paulinho og Casemiro står for stabiliteten på den centrale midtbane.

Og så har Brasilien i Neymar en spiller, som vil gøre alt for at forvandle »tårer til smil«, fordi han stadig føler, at han skylder sig selv og sit land en VM-guldmedalje.

De næste uger vil vise, om o jogo bonito, den smukke, offensive og retfærdige fodbold, som hjemlandet sukker efter, bliver til noget. Og om Neymar formår at supplere sin til tider nonchalante teenagefacon med fokus på egne pragtpræstationer med et fokus på kollektivitet og sammenspil.

Brasiliens nummer 10 drømmer ifølge sin selvbiografi om om at kunne råbe ’campeão’ med sine landsmænd og juble over brasiliansk guld. Men han udsteder ingen løfter:

»Jeg kan ikke love mål, sejre og titler, for det afhænger ikke kun af mig. Men jeg kan love at kæmpe det bedste, jeg har lært.«

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Nielsen

skuespiller og dramaqueen

Knud Chr. Pedersen

Neymar er en overeksponeret dengse og svindler, der er en hån mod fodboldspillet. Hans teater i dages kamp mod Costa Rica, hvor han prøvede at svindle sig til endnu en fordel, er blevet en markant del af hans spil, og som han nøje har indstuderet. Især efter hans ophold i Barcelona, hvor faldteknik og direkte svindel er en del af klubbens dna. Den svindel har Neymar taget med sig. Han burde have et års karantæne for at bringe spillet i miskredit. Uden den nye VAR system var svindlen i dagens kamp ikke blevet afsløret.

Mikael Nielsen, Dennis Tomsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

De har vendt ham forkert. Hele ideén i fodbold er at man kan løbe på banen og sparke til bolden.