Baggrund
Læsetid: 8 min.

Da nynazister vandaliserede kunstværker i Skjern og Tarm og kaldte Per Arnoldi en »folkefjende«

Kort inden åbningen af to kunstpavilloner i Vestjylland blev de vandaliseret af en nynazistisk bevægelse. Bevægelsen ser Per Arnoldi og modernistisk kunst som en trussel for samfundet. Det minder om 1930’erne, siger forsker
Den Nordiske Modstandsbevægelse – i Danmark med navnet Nordfront – har gennemført en aktion ved to kunstinstallationer i Skjern og Tarm, hvor de har brændt romerlys af og klistret plakater op på stolperne. Aktionen blev filmet og senere lagt ud på gruppens hjemmeside.

Den Nordiske Modstandsbevægelse – i Danmark med navnet Nordfront – har gennemført en aktion ved to kunstinstallationer i Skjern og Tarm, hvor de har brændt romerlys af og klistret plakater op på stolperne. Aktionen blev filmet og senere lagt ud på gruppens hjemmeside.

Foto fra filmen

Kultur
9. juni 2018

Per Arnoldi og en gruppe borgere fra Skjern og Tarm havde arbejdet på projektet i fire år. Nu stod de to kunstpavilloner endelig færdige, en i hver by.

Om morgenen fredag den 25. maj kørte Magnus Koldby og Gunnar Thorup fra venskabsforeningen mellem byerne ned til den ene af de to pavilloner for at ordne de sidste ting inden åbningen senere på dagen. Den stod på pladsen foran byens hotel, en hvid stålkonstruktion med overdækning i rød, blå og gul presenning, klar til indvielsen.

»Men der var noget højt græs rundt om,« husker Magnus Koldby.

»Det så rigtig træls ud.«

Han skulle til at gå i gang med at klippe græsset, men fik så øje på noget inde under pavillonens tag.

»Nogen havde fyret nytårsfyrværkeri af eller sådan noget.«

Da han kom nærmere, kunne han se, at der var sod på fliserne under pavillonen. Han gik hen til en af de lokale erhvervsdrivende for at låne en kost og en spand for at fjerne det, men da han kom tilbage, fik han øje på nogle sorte plakater på pavillonens stolper og et stort banner under pavillonens tag.

»Nordfront,« stod der.

Han gik hen til en af plakaterne. Læste. 

»Nordisk kunst og kultur har været under angreb meget længe.« 

»Den folkefjendtlige Per Arnoldi er, som de fleste kunstnere i det besatte Danmark, blevet hjernevasket af jødisk kulturmarxisme. Hans ’kunst’ er et angreb på den nordiske folkeånd og den nordiske kultur,« stod der blandt andet.

De sorte plakater var underskrevet af den nynazistiske gruppe Nordfront. Om natten havde Den Nordiske Modstandsbevægelse – i Danmark med navnet Nordfront – gennemført en aktion ved de to kunstinstallationer i Skjern og Tarm, hvor de havde brændt romerlys af og klistret plakater op på stolperne. Aktionen blev filmet og senere lagt ud på gruppens hjemmeside.

Pavillonerne – eller kulturtagene, som de bliver kaldt – var blevet til i et samarbejde mellem de to byer og skulle være et sted, hvor de lokale kunne mødes for at holde koncerter eller loppemarkeder. Men ifølge den nynazistiske bevægelse var der tale om »intetsigende« og »degraderende« kunst fra den »folkefjendtlige Per Arnoldi«.

»Jeg har læst en del om Anden Verdenskrig,« siger Magnus Koldby, da Information taler med ham i telefonen. 

»Både teksten og bogstaveringen mindede meget om noget fra dengang. Jeg tænkte: Hvad fanden er det her for noget?«

Så kørte han hjem og hentede en spand med varmt vand og sulfo og gik i gang med at fjerne plakaterne.

Bare to farverige tagkonstruktioner

Det kan være svært at forstå modstanden mod pavillonerne i Tarm og Skjern.

»Det er trods alt bare to farverige tagkonstruktioner, som skal skabe lidt optimisme i de to byer,« siger ph.d.-stipendiat og forsker i radikal, politisk aktivisme, Charlie Emil Krautwald.

Men modstand mod modernistisk kunst og kultur har været en del af den nazistiske ideologi siden 1930’erne, forklarer han. En række moderne kunstretninger blev af nazisterne set som en trussel mod den rene og klassiske kultur – og dermed som en trussel mod samfundet.

»Den Nordiske Modstandsbevægelse er i modsætning til mange andre højreradikale organisationer i dag traditionelt nationalsocialistisk, det vil sige, at den bekender sig til den traditionelle nazistiske ideologi, som vi kender den fra nazityskland i 1930’erne og 1940’erne. Og det indbefatter blandt andet en indbygget modernitetskritik, og at alt, der ikke er traditionelt national kultur og kunst, guldhornene og gammel borgerlig kunst, er en trussel mod folkeånden. Og der passer Per Arnoldi ind.«

I nazityskland i 1930’erne betegnede man den del af kunsten som ’Entartete kunst’ (degenereret kunst, red.). Dengang blev kubisme, konstruktivisme, ekspressionisme og en række andre kunstretninger af nazisterne betragtet som en trussel mod samfundet, og som led i den nazistiske kulturpolitik begyndte man allerede i 1933 at afskedige ansatte på museerne og kunstnere på kunstakademier og kunsthøjskoler.

At de holdninger findes i dag, virker for de fleste »absurd«, siger Charlie Emil Krautwald.

»Men hvis man ser historisk på nazismens modstand mod kulturradikalisme og forsvar for det, de kalder den nordiske folkeånd, så giver det faktisk mening. De mener, at den kulturelle identitet er knyttet op på denne folkeånd, og ser Arnoldis kunst som et angreb på den. Arnoldi laver ikke en skulptur, som ligner naturen, og reproducerer ikke den stærke natur, som ifølge nazisterne er kunstens opgave.«

Speer og Wagner

Per Arnoldi læser teksten fra plakaten højt for sig selv. 

»At jeg ligefrem skulle være i færd med at ødelægge den nordiske folkesjæl?« siger han. 

Han kan ikke lade være med at le.

»Det er altså godt gået.« 

Per Arnoldi var i gang med at gøre sig klar til at køre af sted fra København mod Vestjylland om morgenen den 25. maj for at deltage i indvielsen senere på dagen, da hans telefon ringede. Det var Gunnar Thorup fra Tarm, som ville fortælle, hvad der var sket i løbet af natten.

»Først tænkte jeg: Så kommer jeg ikke,« siger Per Arnoldi.

Kort efter sendte Gunnar Thorup en mail med et billede af plakaten fra aktionen. Per Arnoldi åbnede mailen og læste teksten.

»Det er noget underligt noget. Meget ordret 1930, lærebogens side et i spirende nazisme: Man har marxisme som fjendebillede, man har dekadence som fjendebillede, man har ikke mindst det jødiske verdensherredømme som fjende. Og man har så udpeget en enkelt fordærver,« siger han.

»Det er mig.«

Han tændte sin computer og læste på Den Nordiske Modstandsbevægelses hjemmeside for at finde ud af, hvem der stod bag bevægelsen, hvor mange de var, hvad de ville, og hvorfor han skulle være deres fjende. Han lavede sidste år et monument i Mindelunden for de danske krigssejlere, søfolk, som sejlede for de allierede under Anden Verdenskrig, og han var hovedtaler ved fejringen af Danmarks befrielse samme sted. Kunne det være det? tænkte han. Men senere fandt han en omtale af aktionen på gruppens hjemmeside, hvoraf det fremgår, at det er en 15 år gammel plakat med et knækket hagekors lavet i forbindelse med en fejring af modstandsbevægelsen, som havde gjort ham til bevægelsens fjende.

»Men det er ikke bare mig. Det er alle modernistiske kunstnere i Danmark. Der står i det der opråb, at danske kunstnere er hjernevaskede af den jødiske kulturmarxisme. Nazismen kunne ikke lide modernisme. De kan lide skovens mørke og ild om natten og Speer og Wagner. Bauhaus, en tradition som jeg hører under, blev lukket af nazisterne, fordi det var et modernistisk brændpunkt i europæisk kultur,« siger Per Arnoldi.

I løbet af formiddagen besluttede han sig for at tage af sted alligevel.

En trussel?

Siden hærværket i slutningen af maj har Per Arnoldi stillet sig selv spørgsmålet: Er det en reel trussel?

Ifølge det lokale politi er der ikke nogen grund til at frygte den nynazistiske gruppering, som de kender fra andre aktioner i lokalområdet, og som for nylig blev omtalt i danske medier efter en aktion, hvor medlemmer havde efterladt affald på miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens (V) og en anden dansk politikers private bopæl.

Charlie Emil Krautwald er enig. Den højreradikale bevægelse i Danmark er i dag meget lille, men samtidig er den en del af en nordeuropæisk bevægelse, som er større og mere aktiv i blandt andet Sverige, siger Krautwald.

»I Sverige er de kendt for at bruge ret militante metoder i deres kamp. Der er tre af deres aktivister, som er blevet dømt for bombeattentater i Göteborg, og der har været knivstikkerier, og i Finland har de drab på samvittigheden. Det er nogle af de mest voldsparate nazister i Nordeuropa i dag,« siger han.

I forbindelse med en demonstration i Göteborg var der ifølge svensk politi omkring 500 demonstranter fra Den Nordiske Modstandsbevægelse. Flere af bevægelsens medlemmer er dømt for alvorlig voldskriminalitet.

»Om Per Arnoldi skal føle sig truet?«

Charlie Emil Krautwald gentager spørgsmålet.

»Det tror jeg måske ikke. Men det er klart, at en symbolsk aktion som denne, hvor man går ud og siger, at Arnoldi er en folkeforræder eller ødelægger vores folkeånd, det er en slet skjult trussel mod ham og hans virke.« 

Han tilføjer, at det er en alvorlig sag, når personer eller grupper af personer som i dette tilfælde angriber kunst og kultur.

»Det er vigtigt i et demokratisk samfund, at folk kan udtrykke sig kunstnerisk uden at skulle blive begrænset af den slags politiske bevægelser. Det er vigtigt af de samme årsager, som gør det vigtigt at have en fri presse og et frit samfund i det hele taget. Jeg ser ikke nogen tegn på, at nazister truer den frie kunst i dag, men det er klart, at når de her ting sker, er det vigtigt at forstå, hvad der ligger bag. Og så kan man synes, at nazister er lidt latterlige, og man tænker på Johnny Hansens nazister fra 1990’erne, men jeg tror, at i Sverige er der mange, der føler sig klemt af den her bevægelse, som bruger væsentlig alvorligere metoder end at klistre plakater op og fyre romerlys af. Det er det bagtæppe, man skal se begivenhederne på.«

Et kanon fællesskab

Klokken fire var Magnus Koldby og Gunnar Thorup klar.

I Skjern og Tarm havde de brugt formiddagen på at vaske soden af fliserne og fjerne plakaterne fra pavillonerne. De havde siddet godt fast og skulle sættes i blød. Men alt skulle gerne være klar til klokken fire om eftermiddagen, hvor den første af de to åbningsreceptioner med taler og udskænkning af fadøl og sodavand skulle starte. Det var »træls«.

»Men en ting fik vi da ud af det,« siger Magnus Koldby.

»Det skabte et kanon fællesskab. Alle var enige om at sige: Sådan nogle skal i hvert fald ikke komme og ødelægge det for os.«

Både til indvielsen af pavillonen i Tarm klokken fire og indvielsen af pavillonen i Skjern en time senere var der fadølsanlæg og levende musik til de mellem 100 og 150 fremmødte. Inden indvielsen havde der været læserbreve i den lokale avis og kommentarer på Facebook, hvor flere kritiserede projektet. Men den kritik forsvandt ifølge Magnus Koldby efter hærværket.

»Når man stiller sådan nogle kulturtage op i en by, og det er helt nyt og ikke set andre steder, så vil der altid være nogen, som synes, at det er for prangende eller for farverigt. Men det her har i hvert fald været med til at samle folk. Det kan godt være, at det er lidt spraglet, men det skal ikke ødelægges. Det er folk enige om.«

Information har kontaktet Den Nordiske Modstandsbevægelse for at få svar på en række spørgsmål, blandt andet hvorfor den betragter Per Arnoldi som en »folkefjende«. Bevægelsen skriver i et svar:

»Per Arnoldis kunst er på ingen måde repræsenterende for det nordiske folk. Det nordiske folk har en lang historie bag sig med masser af smuk aspirerende kunst. Som vi skrev på vores opslag på Arnoldis søjler, så har kunst en rolle at spille i et folks forståelse af deres folkelige identitet. Arnoldis kunst giver intet at stræbe efter.«

I svaret skriver Den Nordiske Modstandsbevægelse endvidere, at den foretrækker »dygtige håndværkere som kan gengive vor folks stolte fortid og give folket noget autentisk at stræbe efter«, for eksempel en »smukt udskåren træstatue af Tyr eller Odin«.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er entatete kunst ved at komme på mode igen?. Og hvem er så dukkeførererne? Tidligere var det bl.a. Rindal, og i nutiden er det Alex Ahrendtsen, der jo tordner mod moderne kunst, og får ondt i hjertet når han ser en skulptur af Robert Jaoobsen.

Kenneth Krabat, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Troels Ken Pedersen, Steffen Gliese, Marianne Stockmarr og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

NMB burde få nedtaget sin hjemmeside da de er en kriminel organisation med kun aggression på agendaen. Desværre har dessa unge 'mænd' selve vokset op i et demokrati med mange privilegier sammenlignet med diktaturer, som de så nu dyrker. Disse unge mænd ser ud til at have en selvskade adfærd af store mål.

Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Marianne Stockmarr og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Et eksempel på at radikalisering ikke kun foregår i muslimske miljøer.
Fint at denne aktion fremmer sammenholdet mellem ikke-radikaliserede.
Endnu finere hvis grobunden for radikalisering ikke blev næret. At hindre det er desværre mere kompliceret end som så, for rødderne stikker dybere end til hvor fornuft kan nå. Men man kunne jo begynde der...
Forresten, er områderne hvor nynazisterne bor, med i de områder der - højst ubegavet - skal diskrimineres mht. straffe?

peter juhl petersen, Helene Kristensen, Arne Lund, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Troels Ken Pedersen, Steffen Gliese, Bettina Jensen, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr og Ole Frank anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Man kan kun tage afstand fra de hjernedøde nazister, på den anden side må Inf 's hastighed imponere. Det er 14 dage siden det skete. Agurketider ?

Kim Folke Knudsen og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvis ophidselserne over grafittisvineriet på smukke mure, døre og kunstværker overalt i København var på niveau med fjolserne i det vestjyske, så kunne det fylde Information hver dag de næste mange år.

Bjarne Frederiksen og christian christensen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Jens Peter Hansen: den bemærkning her er jeg dybt uenig i, jeg ved godt det e roverstået, men faktisk synes jeg det er meget sundt for os i de større byer at få oplysninger om de lidt mindre samfund mod vest. Disse samfund lige der har været præget og er vel stadig præget af de meget kristne/missionske, men derfor synes deres mod til at bruge den mere moderne kunst da at være et gode. PS: Jeg er opvokset i den vestjyske muld ! I øvrigt blev Skjern Danmarksmester i Håndbold og nåede kvartfinalen i champions Leage.

christian christensen

Ja, Nordfront er vist noget værre noget. Men når man saver hovedet af den lille havfrue, ødelægger Rebildfesten eller stjæler i Magasin, så er det ansvarlig, uegennyttig og hårdt tiltrængt samfundskritik.

jens peter hansen

Viggo Okholm, jeg er også født i det vestjyske og har sågar familie i Skjern. Til en 50 års fødselsdag for næsten 20 år siden spillede et rockorkester fantastisk godt. De kom alle fra kristne miljøer, på uni gik jeg med en usædvanlig sympatisk ung fyr. Han kom også fra et
missionsk miljø. At Arnoldi skulle udfordre de missionske tror jeg ikke. At der findes åndssløve også i Jylland beviser jo ingenting, men glæden over at idioterne dummer sig viser at nogle hele tiden forsøger at fortælle at VI også har grimme tanker og udfører grimme handlinger. Nynazisterne er et ynkeligt lille mindretal.

Kenneth Jacobsen

Forvirrede mennesker i en forvirret tid søger andre at stille sig selv op på.

Steffen Gliese

Hvor er det sjovt, Christian Christensen, at du er nødt til at gå t40-50 år tilbage for at finde længst overståede og på sin også længst tabte slag i den venstreorienterede kulturkamp.
Og meget kan man sige om venstrefløjens mere grænseoverskridende kunstaktioner, men de kommer i det mindste fra en tanke, der vil berige almindelige mennesker, mens den højreorienterede kun har død og mørke at byde på. Der er intet opbyggeligt, intet at stræbe efter, intet lys for mennesker at søge imod. Kun evigt nid og nag og frustreret begær.

Helene Kristensen, David Zennaro, Marie Jensen, Flemming Berger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Troels Ken Pedersen, Ole Frank og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Kunsten stiger i UdkantDanmark, og arbejdslønnen falder i takt med, at BNP'et vokser, og prekariatet i Ørestaden vrider sine hænder i afmagt over tidernes ugunst.

Hvem bliver mon de første til at 'lægge en torpedo under arken' og vandalisere facaden på eventmageren og bygningskonstruktøren Olafur Eliassons seneste værk i Vejle Fjord, der rummer såvel et museum for Eliasson selv som et kontor på øverste etage til medarbejderne i den lokale afdeling af forretnings-imperiet Kirk Kristiansens familieaktieselskab?

En dansk virksomhed som siden nittenhundredhalvtredserne har beriget verden og verdenshavene med plastikprodukter i stride strømme til gavn og glæde for det fædreland, man skylder alt, når man tjener penge som skidt uden selv at røre en finger for det og kan placere dem i skattely hvor som helst på kloden, det skal være, uden risoko for at blive hængt ud som 'landsforræder' af 'kultureliten' i presselogen på Christiansborg.

Helene Kristensen, Flemming Berger, Christian Mondrup, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Frede Jørgensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
niels astrup

Tja, Arnoldi har vel - set med nazistiske briller - lagt røven i klaskehøjde:

http://shop.plakatmuseum.dk/butik/4-maj-45/

https://mindelundenryvangen.dk/interessepunkter/nyt-monument-for-krigsse...

Frede Jørgensen

@ Grethe Preisler

Genialt indlæg.

Grethe Preisler

Historiens vingesus

Plakatkunstneren Per Arnoldis karriere kulminerede, da skibsreder og elefantridder Mærsk Mc-Kinney Møller med rettidig omhu hyrede ham til at lægge sidste hånd på værket i rederens 'gave til det danske folk' - Operahuset i København.

Om Gud vil, og heldet er med ham, vil Olafur Eliassons kunstneriske karriere ikke kulminere, før han i lighed med hofkunstneren Bjørn Nørgaard bliver hyret til at designe Kong Frederik Den Tiende og Dronning Mary Den Talendes fælles gravmæle i et af side-kapellerne til Roskilde Domkirke ;o)

jens peter hansen, Flemming Berger, Frede Jørgensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Jeg har læst, at nynazister: De findes ikke i Danmark. Næh vi er så folkelige. Vi er et lille stammefællesskab for os alle ( også dem med sort hår og brune øjne og afvigende ikke nordisk hudfarve ). Det er ganske vist bare se TV2 læs Berlingske eller læs Jyllands Posten og hvis ikke det behager selskabet så spørg Socialdemokraternes ledelse. De havde jo et søsterparti i Norge, som nok vil betakke sig for nynazister med hang til at dyrke det nordiske vikingeideal og den hvide germanske nordiske race.

Nynazister: De hører hjemme i det onde Tyskland og i Sverige, hvor en godtroende og ødelæggende Udlændinge politik har skabt fanatisme i det svenske samfund, som vi ikke har her i Danmark, hvor alt er idyl omgivet af DF, grænsehegn og ghettoplaner.

Ve de danskere, der antyder, at der er højreekstremisme hord for Kruså og syd for Skagen. De sættes omgående i gabestok som unationale, tarvelige i mod danske traditioner, og som borgere, der dyrker pladder humanisme og globalisering. Sådan nogen grimme og stygge borgere, der ikke har forståelse for den danske egenart.

Nej historien her må være en løgnhistorie fabrikeret af det forfærdelige parti Det Radikale Venstre, som sympatiserer med uforståelig og uvirkelig kunst, eller endnu værre historien er fabrikeret som en falsk historie af de røde Lejesvende i DR, som har forbindelse til det venstreekstremistiske parti Enhedslisten.

Det er ganske vist: Der er ikke højreekstremisme eller hvide danskere med sympati for Nynazisme.

Bjørn Pedersen

Kim Folke Knudsen, jeg tænker at du må have færdes i nogle rimelig *fnis* radikale miljøer hvis du har fået det indtryk fra danske medier, politikere eller 99% af den danske befolkning at der ikke findes eller længe har fandtes nynazister i DK.

Når det så er sagt: Nynazister er folk, der opelsker det at være "hvid dansker". I dag ser man desværre såkaldt progressive omtale og opdele danskere som og i "hvide og brune danskere". Heldigvis kun en meget nylig, ulækker og racistisk trend fra hvad man skulle tro var venstrefløjen, men der er heldigvis tid til at omlægge sig den slags tilbagestående, amerikaniserede tænkning.

Christian de Thurah

En forsker har fundet frem til, at en nynazistisk gruppes vandalisme mod moderne kunst minder om 1930'erne. Det er ganske skarpt set.

Kim Folke Knudsen

Bjørn Pedersen kl 18:34

Du befinder dig i en national virkelighedsflugt og erkender som størstedelen af den danske befolkning ikke faren indenfor landets grænser.

Jeg oplever mange steder udtalelser om muslimer, som jeg ikke havde troet muligt i et samfund som det danske.

Jeg har hører fra ligesindede om nye udtalelser, hvor budskabet er helt tydeligt. Når vi er færdige med muslimerne, så kommer turen til jøderne. Det er ikke mig, der har ønsket denne debat. Den foregår desværre med stigende intensitet i Danmark og ikke kun i Udlandet.

Grethe Preisler

Selvfølgelig findes der 'højreekstremisme' og/eller 'hvide danskere med sympati for Nynazisme' både nord for Kruså og syd for Skagen, Kim Folke Knudsen.

De fylder bare ikke meget mere i forhold til resten af befolkningen, end dem, der kan ligge i revnen mellem integrationsmedister Inger Støjberg og integrationsordfører Martin Henriksens korrespondance med hinanden på Facebook og Twitter, når der skal tælles kandidater til gættekonkurrencer om, hvem der vil 'pege' på hvem til tjansen som Folketingets kurer hos Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, når statsmedister Lars Løkke Rasmussen bestemmer sig for, hvornår det er mest opportunt for ham selv og hans raske svende m/k at udskrive folketingsvalg igen.

Det er ganske vist!

Grethe Preisler

Bare der nu bliver plads til det hele i det nye renoverede vikingeskibs- og pressemuseum i Roskilde.
Fra Ole Grünbaums afrohår over Mette Frederiksen og Staunings fuldskæg til David Rehlings bare lår på trædecykel, Ejvind Larsens stålsatte grundtvigianisme og Rune Lykkebergs hændrvridende jeremiader over danernes manglende tillid til NATO og EU-Parlamentarismen efter Donald Trumps uventede valgsejr over Hillary Clinton i Gods' own Country United Bluff.

Bjørn Pedersen

@Kim Folke Knudsen
Hvorledes er jeg flygtet fra den nationale virkelighed? Mht. hvad? At der findes nynazister, og sikkert et par stykker der ikke er så nye mere? I så fald, næeh, at der er nogle tosser der tror at de er del af en stamme af "hvide", og som dyrker en komplet historieløs, ynkeligt glorificerende vision om "vikinge-nordiske-hvide-mennesker", ændrer jo ikke noget for resten af samfundet. Du skal være velkommen til at vise statistikker for at de skulle være en reel, overhængende trussel.

Så længe folk ikke anerkender det der racefis som en gyldig måde at identificerer sig selv på som dansker, så er der ingen trussel, ingen rekruteringsmuligheder, fra dén kant af.

Svend-Erik Runberg

Overraskende hvad Grethe Preisler m.fl. finder at episoden i Vestjylland kan give anledning til i øvrigt at udbrede sig om, - og vi har sikkert ikke hørt det sidste. - Fr. Preisler er blot taget i Brugsen efter mere terrassevin.

Grethe Preisler

Terrassevin er ikke noget vi nyder særlig meget af i Region Nordjylland, Svend-Erik Runberg.
Det overlader vi gladeligt til de radikale kernevælgere, som har specialiseret sig i at stikke deres synshæmmede medborgere for stær i Region Midtjylland ... ;-)

Jens Thaarup Nyberg og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Skulle man føle trang til at vide noget mere om disse personager, kan man blive klogere her:

https://redox.dk/tags/den-nordiske-modstandsbev%C3%A6gelse

Jens Thaarup Nyberg og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Een, to, mange

Godt for den Konserative justitsminister Pape Poulsen, at han har De Radikales medlemmer af Handelsstandsforeningen til at holde hånden over sig og passe på ham, når han færdes i det offentlige rum i regionshovedstaden Viborg ;)

Vi må symbosk have forbudt anvendelsen af nazismboler i det offentlige rum snarest muligt.

Hallo Søren & Søren & Søren. Det kan kun gå for langsomt.

Kim Folke Knudsen

@Bjørn Pedersen kl 20:33
Jeg kan fornemme på dine udtalelser, at du ikke har sympati for denne Nordfront og deres dyrkelse af den nordiske hvide race som en særlig udvalgt race. Det glæder mig.

Hvad der imidlertid er tankevækkende er, at Per Arnoldi en afholdt og anerkendt dansk kunstner, skal se sig selv udsat for denne renlivet hetz, som svarer til tyskernes behandling af jøderne sidst i 1930´erne og det i hans eget land. Dernæst er det rystende at se, at omtalen af denne historie af omveje, når frem i Informations sider ikke just på forsiden.

Hvis nu Per Arnoldis skulptur var blevet overfaldet af ligeså skøre og fanatiske unge indvandrerdrenge, så kan jeg garantere dig, at historien ikke var blevet forsinket med 14 dage men havnet på forsiden omgående.

Har de ledende danske medier sær præferencer i nyhedsformidlingen bliver de grimme historier gemt inde i skabet for ikke at udstille det snavsede nationale vasketøj ? det er mit spørgsmål til Dig.

Er det en national mentalitet, at vi skal gemme den slags sider af indenrigspolitikken under et gulvtæppe er konfrontationen med egne borgere med de standpunkter så ubehagelig, at det bedste er at ignorere det og lade som om det ikke eksisterer ?.

Spørgsmålet forøges af det faktum, at hver gang der i Sverige eller i Tyskland er lignende episoder, så kan vi pudsigt nok læse det omgående i de danske medier, men indenlands: Der har det ikke den store interesse eller ??

Det bekræfter min formodning om at forholdene med udbredelsen af højreekstremstiske miljøer er hverken bedre eller værre i Danmark end i Sverige og Tyskland. Der er formentlig ingen forskel Dokumentation savnes om dette spørgsmål.

Mijøet lever højt på den fikse ide, om at vi skal have en åben og ærlig udlændingedebat som det så smukt siges. Næh vi skal være hudløst ærlige og ikke lægge fingrene imellem. Det påfaldende ved dette opgør med borgerlig anstændighed og " Den politiske korrekthed ", som tilhængerne af denne åbenmundede debatstil hylder er følgende, at debatten aldrig inddrager en eneste flygtning, indvandrer eller lignende. Se debattørene i debattråden her f.eks.

Debattonen frister politiske miljøer i det Danmark som dyrker ytringsfriheden over evne. Når muslimerne kan udskammes, så kan Jøderne problematiseres og alle pladderhumanisterne, som har fordærvet nationen gennem 35 år siden år 1983.

Et simpelt dyk ned i debatten på FACEBOOK, sociale medier og lignende bekræfter den radikalisering, der er sket i Danmark gennem mange år. Hvad hjertet er fyldt af og munden løber over med. Det sande jeg gemmer sig på hjemmesiderne og ikke på de tyste ansigter af dansk herkomst. Hvem er dem dyrker højreekstremisme og hvem dyrker ikke højreekstremisme. Det er jeg ikke i stand til at svare på.

Jeg tror at mange danskere undervurderer de miljøer, som i det skjulte dyrker Nationalsocialismen herhjemme. Ud af til kan de være pæne borgere og stuerene, men som sagt indenfor murene i Nordfront og lignende. Der gemmer deres sande jeg sig.

Se Jer omkring hvad sker der i nabolaget.

Episoden med Per Arnoldi er en advarsel. Denne gang var det kun et kunstværk, som blev ødelagt. Hvad er det næste gang ?

Marie Jensen, Trond Meiring og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Grethe Preisler kl. 19:07

Jeg håber inderligt, at du har ret i din formodning. Men stik fingeren i Jorden. Den daglige debat i Dannevang er ophidset, hvad angår de fremmede.

Og det bliver ikke ved muslimerne. Som jeg selv har erfaret benyttes bemærkningen, når vi er færdige med muslimerne, så tager vi fat på jøderne.

Hvorfor er der ingen forskning og efterforskning i højreekstreme miljøer blandt danskerne ?

Vi bruger mia. af kr. på at overvåge islamistiske miljøer for terrorisme med berettigelse.

Men i Norge gik en Anders Breivik over til vold fremprovokeret af en nationalsocialistisk vision.

Hvor mange hvide danskere: Anders Breivik typer sysler rundt i det stille med planer om at udbrede Nationalsocialismens raceideologi af bagdøren her i Danmark.

PS: Revnen mellem Integrationsminister Inger Støjberg (V) og Integrationsordfører Martin Henriksen tæller mindst danske vælgere svarende til 40,5 % af stemmerne ved sidste valg. Tæller vi Nye Borgerlige, og Socialdemokrater, som nu er faldet for dette projekt med, så er vi over +50%. Der er godt nok trængsel med danskere i det bus stoppested.

Bjørn Pedersen

@Kim Folke Knudsen
Nazister udgør måske 0.0001% af den danske befolkning. Der skal selvfølgelig ikke mere end det til for at føre til mord, jvf. muslimer i DK, men ligesom med diskursen omkring muslimer og immigration, skal man jo slå koldt vand i blodet og nøgternt vurdere det præcise omfang af truslen.

Og nej, jeg tror ikke at de danske medier fejer eksistensen af nynazister, og lignende racefikserede højreorienterede under gulvtæppet for at føje en dansk kulturel selvfedme.

At fantasere om at alle - i "deres stille sind" - i "virkeligheden" er nazister og/eller racister, gør dig ikke meget bedre end de nationalister der affærdiger alle muslimer, der sværger at de faktisk tror på demokrati, frihed og menneskerettigheder, som løgnere, og henviser til at der skulle stå et sted i Koranen at det er ok for muslimer at lyve overfor vantro.

Hans Ditlev Nissen, Jens Thaarup Nyberg og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Bare lige for en ordens skyld omkring smag og behag, så er Arnoldi i mine øjne en dårlig kunstner, ok han kan noget med farver, så er det vist sagt. Men det har så intet at gøre med selve diskussionen her.

Runa Lystlund

Runa skriver.
At jyske nazister har valgt at skæmme og volde plakatkunstneren Per Arnoldis værk i det jyske, er ganske utroligt. Han er nok en af Danmarks mindst provokerende kunstnere og så er der ikke sagt for meget. Det viser de jyske nazisters totale indsigtsløshed i dansk kunst og kulturliv. De er et vidnetsbyrd om den i Danmark efterhånden ekstreme kulturfattigdom. De fleste tager smag af dem de bevæger sig iblandt.

Rindalismen og janteloven lever i bedste velgående både i Jylland, Tølløse mange andre steder og ligefrem også på Informations blogs. Man skal ikke tage fejl af, at kulturløsheden ikke kun er forbeholdt højrefløjen, den florerer også på venstrefløjen.

Som information for Grethe Preisler, er en bygningskonstruktøruddannelse en glimrende ca. treårig ikke akademisk uddannelse, der f.eks. giver adgang til Arkitektskolerne og arbejde i byggeriet. Olafur Eliasson er uddannet på Kunstakademiet i København og er ikke bygningskonstruktør. Man kan selvfølgelig mene hvad man vil om Olafur Eliason og andre kunstnere.

Interessant nok var Diego Rivera en venstreorienteret kunstner, der var gift med den talentfulde kunstner Frida Kahlo, som nok i dag betragtes som langt mere talentfuld end hendes storproducerende statsansatte kunstmalermage. Sådan er der så meget. Selvfølgelig kunne han have været særdeles talentfuld, selv om han var "statsansat."

Mig bekendt er Olafur Eliasson uddannet på Kunstakademiet i København. Det er måske faldet nogle for brystet, at Olafur Eliasson er kendt og ikke engang genetisk dansker, men vokset op Danmark? Er det i virkeligheden kolonirascisme vi oplever her? Der er ingen tvivl om, at Kirk familien er rig, men går man ikke efter manden her fremfor bolden, som er Kirk.

Igennem hele kunsthistorien har det været pengefolk og religiøse institutioner, der formidlede penge til kunstnere. Mange dygtige kunstnere har hutlet sig igennem tilværelsen, så som Vincent van Gogh. Havde han ikke haft sin bror, som velgører, var der nok ikke skabt så mange mesterværker fra hans side. Kunstnere og deres familier lever ikke bare af kærlighed og talent, de har også brug for helt almindelig føde. Jeg havde en svigerfar, der var uddannet på Kunstakademiet, som maler og tegner.

Runa Lystlund

Runa skriver.
P.S. Voksende kulturfattidom, angst for alt der er fremmed og ensretning, kan være et advarselsegn til os, om vi er danske, vestlige indvandrere eller ikke vestlige indvandrere. Når der end ikke bliver plads til kultur og kunstnere, sniger snævertsyn og fascisme sig ind på folket i form af, at vi alle skal være ens. Det kan så utrykke sig på forskellig vis hos landets indbyggere. Her er der ingen forskel på etniske danskere og hvilken som helst indvandrer.

Kim Folke Knudsen

@Bjørn Pedersen kl. 00.48

Hvorfor denne ophidselse over mit indlæg ?.

Der er tale om formodninger både fra din og min side. Du siger at 0,0001% er nationalsocialister i Danmark. Det tal skal jeg ikke begive mig ud i. Vi kan jo ikke sige noget om det, så længe et nationalsocialistisk parti ikke er opstillet til Folketingsvalget. Det højreekstreme miljø i Danmark er omgivet af et mørke anonymt og ubelyst.

Jeg fastholder, at den debattone, som jeg har hørt om og set på sociale medier har et indhold, der i forbløffende grad minder om 1930´ernes omtale af Jøderne. Udskift ordet muslim med Jøde. Det er testen. Jeg ved, at Mosaisk Trossamfund har udtrykt bekymring over den voksende antisemitisme i mindre miljøer også her i Danmark. Hvor antisemitismen kommer fra er mig ligegyldig. Den skal bekæmpes uanset hvad.

Jeg fastholder, at de danske medier har haft en tendens til at beskæftige sig meget med nationalsocialistiske bevægelser i Sverige, Tyskland, men ofte tenderer til ikke at omtale episoder med de samme kræfter her i landet. Der er en tydelig bias mod at skildre ballade med muslimerne medens ballade med højreekstremister, det kan vi læse om på side 11 bagerst i avisen. Episoden her med Per Arnoldi har ikke ligefrem været medieforside stof i Danmark.

Jeg er enig så langt med dig, at der ikke er en nationalsocialistisk strømning i det danske samfund, som har nogen betydning. Men dens slags bevægelser gror bedst i lande, hvor den økonomiske krise slår rod. Hvor der er social nød og hvor angsten for de fremmede vokser. Se udviklingen i Grækenland under Finanskrisen, hvor et højrenationalistisk parti: Gyldent Morgengry fik stor vælger fremgang.

Nationalsocialismen er som andre folkepartier. Der er en elitær partitop og så er der alle medløberne, som gør bevægelsen til en magtfaktor. Medløberne kommer først til, når den rette stemning af frygt, had, syndebukkementalitet er plantet i samfundets ledende lag og dernæst breder sig ud i samfundet.

Det er en kendt sag, at visse af de nationalsocialistiske bevægelser med fuldt overlæg fremstiller sig selv mere moderate end de reelt er for at komme i kontakt med flere vælgere. Det er det jeg mener med det stille sind. Jeg mener ikke, at de stille danskere, som ikke udtaler sig i politik, at de gemmer på nationalsocialistiske synspunkter.

Vi Danskere som kæmoer for, at Danmark forbliver en nation der tegner frihed, liberalisme, demokrati og medbestemmelse, må altid være på vagt overfor bevægelser fra de ekstreme miljøer, som vil forandre samfundet. Det være sig fanatiske religiøse politiske bevægelser og bevægelser, som er lig med nationalsocialismen. Dansk Front og dets efterfølgere er en af disse bevægelser. Hizb Ut Tahrir en tilsvarende bevægelse.

Episoden med hærværket mod Per Arnoldis skulptur viser, at de er aktive og tilstede her i Danmark.

Kim Folke Knudsen

Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP)

Eufemististk omdøbt til et nazistisk parti, men titlen ovenfor er den ægte og orginale: Nationalsocialismen er ideologien bag partiet.

Partiets vej fra lille isoleret sekt til et mægtigt og enestående ondskabsfuldt diktatur:

Ved Rigsdagsvalget i 1928 fik NSDAP 2,4% af stemmerne.

Ingen ædruelig person i 1920´ernes urolige Tyskland havde drømt om, at det lille parti NSDAP omgivet af brune bøller i SA nogensinde ville få den afgørende magt i hele Tyskland og senere i hele Det 3 Rige med alle dets besatte og undertrykte folkeslag og lande.

Link til Wikipedia DK
https://da.wikipedia.org/wiki/NSDAP

Link til Wikipedia DE
https://de.wikipedia.org/wiki/Nationalsozialistische_Deutsche_Arbeiterpa...

Josephine Kaldan

Der er nationalsocialister i DK og der er mange, der taler som om de er nationalsocialister. Også politikere i Folketinget.