Læsetid: 4 min.

Oppositionen kritiserer kulturministerens ultimatum i medieforhandlingerne

Det lignede konturer til et bredt medieforlig, men tirsdag trak tre oppositionspartier sig fra forhandlingerne som konsekvens af et nyt ultimatum fremlagt af kulturministeren. »Vi støtter ikke det her historiske attentat på public service i Danmark,« lyder det fra De Radikale. Socialdemokratiet og SF er også skeptiske, men kæmper videre
Regeringen fastholder ifølge Ritzau den besparelse på DR på 20 procent, som den oprindeligt spillede ud med.

Regeringen fastholder ifølge Ritzau den besparelse på DR på 20 procent, som den oprindeligt spillede ud med.

Linda Kastrup

20. juni 2018

Mogens Jensen, den mangeårige socialdemokratiske medieordfører, satte sig tirsdag formiddag til tasterne for at forfatte et tweet: »Først fik vi ét ultimatum i medieforhandlingerne,« skrev han på det sociale medie og fortsatte: »Nu et nyt efter kaotisk forløb! Sådan laver man ikke et bredt medieforlig.«

Tirsdag morgen så det ellers ud til, at de efterhånden temmelig langstrakte medieforhandlinger kunne være på vej ind i en afsluttende fase – og måske endda med bred politisk opbakning.

Kulturminister Mette Bock (LA) havde i kølvandet på Folkemødet på Bornholm oplyst til pressen, at hun agtede at forhandle forliget på plads, inden Christiansborg gik på sommerferie. Nu skulle det være, og hun gav derfor røde partier en frist til at svare på, om de ville gå med på regeringens krav til økonomien eller ej. Fristen var tirsdag klokken 18.

Det var det ultimatum, Mogens Jensen var så utilfreds med, at han gik på Twitter. Og Mogens Jensen var ikke alene. Senere tirsdag meddelte De Radikale, Alternativet og Enhedslisten, at også de takkede nej til ultimatummet og ville trække sig fra forhandlingerne. I en fælles pressemeddelelse udtalte de tre oppositionspartier, at de ønsker en bred medieaftale, men at de også er enige om, at svaret på presset fra internationale mediegiganter og fake news ikke er en forringelse af et dansk public service-udbud.

»Vi håber, at en samlet opposition vil afvise forliget og i stedet indgå en ny medieaftale efter det kommende valg,« lød det fra Enhedslistens Søren Søndergaard, mens Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, mente, at regeringen lagde op til en »udsultning og privatisering« af centrale medieinstitutioner.

Ifølge De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, er det helt uacceptabelt, at regeringen vil forpligte medieforligskredsen på den aftale om DR, som den har lavet alene med DF.

»Vi støtter ikke det her historiske attentat på public service i Danmark,« siger han. 

Helt urimelig beskæring

Regeringen fastholder ifølge Ritzau den besparelse på DR på 20 procent, som den oprindeligt spillede ud med. Den lægger op til at frigøre 380 millioner kroner til den såkaldte public service-pulje. Disse penge skal – også ifølge Ritzau – tages ved, at DR’s budget ikke længere stiger med den økonomiske udvikling i samfundet, hvilket altså betyder, at finansieringen af mere public service vil ske med yderligere besparelser på DR.

Socialdemokratiets Mogens Jensen ønsker ikke at gå ind i substansen af de konkrete forhandlinger, men lægger skarp afstand til Bocks ultimatum.

»Når man som udgangspunkt vil lande en bred medieaftale, er det ikke så god en metode at arbejde i ultimatummer,« siger han og bemærker, at partierne, første gang de kom til forhandlingslokalet, blev præsenteret for en aftale mellem DF og regeringen, som også blev kaldt et ultimatum.

Siden har Socialdemokratiet på flere møder klart tilkendegivet, at partiet ikke kunne acceptere de økonomiske rammer, og efter et forløb på finansministerniveau er der blevet »rykket nogle skridt«, siger Jensen.

Selv om han ikke vil kommentere de enkelte elementer i forhandlingerne, mens de står på, understreger han, at Socialdemokratiets udgangspunkt har været, at den »kæmpe nedskæring« af public service er »helt urimelig«.

»Det er uforståeligt, at man i en tid med så stort behov for mere, ikke mindre, dansk indhold skærer 1,1 milliarder over fem år,« siger han.

»Salget af TV 2 er vi også skeptiske over for, for det vil svække public service betragteligt. Og så er der endelig spørgsmålet om de internationale aktører, som hiver milliarder af kroner ud af det danske mediemarked. De skal bidrage substantielt til det danske medieindhold i fremtiden. Der er selvfølgelig også en række yderligere krav på detailniveau, men de her ting er nogle af de vigtigste. Ultimatummer er ikke befordrende for at lave gode politiske aftaler, og vores udgangspunkt er, at vi vil afsøge mulighederne til bunds for at kunne lave et bredt forlig.«

Passer med ministerens rejseplaner

Heller ikke SF har meget tilovers for kulturministerens ultimatum. 

»SF kommer ikke til at melde tilbage på det,« siger formand Pia Olsen Dyhr. »Vi synes, det at komme med en revolver og sige: ’Hvis I ikke spiser den her inden klokken 18, så er I ude af forhandlingerne’, er en mærkelig måde at føre politik på,« siger hun.

»De må invitere til seriøse forhandlinger, og så er SF klar til at dukke op.«

– Men betyder det så, at I er ude af forhandlingerne?

»Vi er ikke ude af forhandlingerne. Det er vi først, hvis regeringen smider os ud. Vi er optaget af at få en bred aftale, der sørger for public service i Danmark. Vi ønsker ikke besparelser på TV 2 Regionerne eller på børneområdet i DR, og vi er imod salget af TV 2. Det kommer vi til at kæmpe videre for,« siger hun og håber, at »regeringen besinder sig« og inviterer til ordentlige forhandlinger. 

Det tilslutter Mogens Jensen sig.

»Jeg tror, alle vil have forståelse for, at sådan en rigid deadline ikke må være blokerende for, at vi kan få en bred medieaftale.«

Hvorfor tror du, den kommer lige nu?

»Jeg kender ikke baggrunden for, at man har sat den lige nu. Ud over at det jo passer fint ind i kulturministerens rejseprogram,« siger han om Mette Bock, der skal til VM i fodbold i Rusland.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturministeren.

Medieordfører i De Konservative, Naser Khader, forklarer deadline med, at forhandlingerne er gået i stå og har stået stille i 14 dage, hvilket han kalder »et kæmpe problem«:

»Vi har skabt en usikkerhed i branchen, og der skal ske en afklaring snarest. Både i forhold til de virksomheder, der skal beskæres, og i forhold til den lovgivning, der skal laves. Og vi skal nå det, så det kan træde i kraft den 1. januar,« siger Naser Khader. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hvorfor har de blå-sorte partier så meget imod DR?
Jeg forstår det ikke - da det meste der kommer fra DR er farvet kraftigt blåt - ønsker partierne, at DR skal være hel sort og kun for en del af det danske samfund?
Hvad er det som regeringen og DF er så bange for ved DR????????
De taler så meget om danske værdier, kultur, sprog osv. og så vil de beskærer et medie, der levere på disse værdier.

Jørn Andersen, Torben Vous, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, P.G. Olsen, jørgen djørup, Karen Grue og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Som at skære tungen ud på budbringeren - sindssygt dumt,men hvad man kan forvente af et sindssygt dumt og farligt parti der har den indre svinehund som talerør.

Eva Schwanenflügel

Torben, lige netop; kill the messenger..
Det er tudetosset, og det vil som alle de andre fejltagelser med udsalg af vores fælleseje gå op for partierne om en lille dekade netop hvor stor den var. Måske mua. netop DF.. For ligesom deres idol D. J. Trump begår de aldrig fejl, og siger aldrig undskyld.

Eva Schwanenflügel

Leo, S vil have det til at se ud som om regeringen er nogle klamphuggere, mens regeringen ikke har bestemt sig for om den er enig eller ej ;-)