Læsetid: 10 min.

Silicon Valley kontrollerer vores sjæl, ødelægger demokratiet og flygter fra ansvaret

Techgiganterne er blevet for store og magtfulde, og deres teknologi stiller de demokratiske institutioner over for gigantiske udfordringer. Kritikken af Silicon Valley er i tre bøger stort set enige om diagnosen, men løsningerne er stadig ukonkrete og langt fra at slå rødder i nogen politisk bevægelse
Techgiganterne er blevet for store og magtfulde, og deres teknologi stiller de demokratiske institutioner over for gigantiske udfordringer. Kritikken af Silicon Valley er i tre bøger stort set enige om diagnosen, men løsningerne er stadig ukonkrete og langt fra at slå rødder i nogen politisk bevægelse

Ditte Ahlgren

15. juni 2018

For få år siden blev de betragtet som innovative selskaber, der forandrer vores måde at danne venskaber, læse nyheder og opdage ny kultur, politik og viden på.

I dag bliver de set som monopolselskaber, der truer den fri konkurrence, tromler etablerede brancher uden at se sig tilbage, undergraver demokratiet og får uligheden til at stige til groteske højder.

Flere Silicon Valley-kritiske bøger de seneste år forsøger at sætte ord på, hvordan magtkoncentrationen hos enkelte store platforme er uacceptabel og noget, der skal handles på. En øget vrede over skatteunddragelse, frygten for robotificering, valget af Trump og russiske disinformationskampagner har ændret debatten. Det er ikke længere kun sølvpapirshattene, der hævder, at vi er på vej i retningen af en teknologisk dystopi.

De store teknologiganter som særligt er genstand for vreden – Facebook, Google og Amazon – er blandt de ti mest værdifulde selskaber i verden, men de adskiller sig en fra tidligere tiders virksomhedsgiganter ved at tjene penge på at eje og kontrollere data og netværk, der gør dem stort set umulige at komme udenom for både enkeltindivider og andre markedsaktører.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer