Læsetid: 7 min.

Svenske medier har fundet et nyt offer i #MeToo-kampagnen – denne gang er det en mand

En af de mest omtalte #MeToo-sager i Sverige førte til, at en journalist på Aftonbladet måtte forlade sit job. Ny dokumentar finder en lang række svagheder i mediedækningen af hans påståede overgreb, og debatten raser nu om, hvorvidt svenske medier opgav presseetikken for at være med på #MeToo-bølgen
En af de mest omtalte #MeToo-sager i Sverige førte til, at en journalist på Aftonbladet måtte forlade sit job. Ny dokumentar finder en lang række svagheder i mediedækningen af hans påståede overgreb, og debatten raser nu om, hvorvidt svenske medier opgav presseetikken for at være med på #MeToo-bølgen

SVT

6. juni 2018

»Metoo er en bevægelse med stor kraft og et vigtigt budskab, som sikkert kommer til at påvirke samfundet i lang tid fremover. Men at undersøge, hvad medierne har gjort i bevægelsens navn, viste sig at være betydeligt sværere, end vi kunne forestille os,« lyder det fra den journalistiske reporter i det undersøgende tv-program Uppdrag granskning i en ny og stærkt omdiskuteret dokumentar om #MeToo og en af Aftonbladets prominente journalister, Fredrik Virtanen, der måtte forlade sit job efter at førende svenske medier havde bragt en lang række anklager mod ham for overgreb og seksuelle krænkelser.

»Og mange synes, at det her program aldrig skulle være lavet,« fortsætter Uppdrags gransknings reporter.

På anklagebænken sidder ikke længere de kendte svenske mænd, som i kølvandet på den globale #MeToo-bevægelse blev forbundet med overgreb mod kvinder.

I stedet er det nu medierne selv, der er under anklage – dem, der viderebragte kvinders anklager og vidneudsagn fra de sociale medier uden at efterprøve dem tilstrækkeligt, før de publicerede navn og billede – blandt andet af Fredrik Virtanen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Egill Masson
  • Hans Larsen
  • Lise Lotte Rahbek
Egill Masson, Hans Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Bjerrehuus

#MeToo kampagnen er blot en fortsættelse af tidligere tiders manipulationer i de små landsby samfund. Alliancer er i århundreder blevet befæstet ved hjælp af sladder og bagtalelse omkring kæret. Sladderen har til alle tider været et effektivt våben i den sociale kontrol. “Løse” kvinder blev sendt til Sprogø med henblik på genopdragelse, og regelmæssig kirkegang var en forudsætning for accept af det bedre borgerskab.
Med de sociale medier har småborgeren fået et sprog, der tidligere forblev indenfor sognets grænse. Kombinationen af ryggesløse journalister der skriver og politikere der taler for egen vindings skyld, er en ildelugtende cocktail.
Journalistikken er blevet en del af magten, de færreste journalister beskæftiger sig med afdækning af sandheden, de fleste tjener magten ved at fordreje den. (Disse journalister kaldes spindoktorer, informationsmedarbejder og lign.) Dertil kommer at avisernes indtjening på nettet afhænger af klik på den enkelte historie, hvilket får journalisten til “at vinkle sin historie”.
Domstolene står (endnu?) fast på retssamfundet.
Det er vigtigt at holde fast i at den anklagede er uskyldig, indtil han/hun er dømt. Anonyme udsagn kan kun bruges som sladder.
Lad domstolene dømme de skyldige, lad journalister bringe væsentlige problemstillinger frem, lad politikere lodde folkedybet, og folkedomstolen (sociale medier) rode rundt i sølet.

Niels Jakobs, Egill Masson, Flemming Berger, Ole Frank, Jørn Andersen, Mogens Holme, Hans Aagaard, P.G. Olsen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Ingen skal være i tvivl om min afstandstagen fra de afskyelige overgreb kvinder og mænd har været udsat for. Overgrebene udstiller normløse mænd og kvinder, som i deres magtfuldkommenhed i flere århundreder/årtusinder har kunne udleve deres laster, beskyttet af lakajer uden moral.

Når det er sagt, så oplever jeg også at især kvinder bærer og kolporterer et grænseløst had til mænd, og det hvadenten de selv er ofre, eller bare vil ride med på "MeToo" kampagnen.

Niels Jakobs

"Debattøren"brugte et fransk undergreb da hun indleder kontakten med F.V. med et "Jeg forguder dig" ! CW fortæller fnisende om det hun senere " fortryder " i den grad , at hun sværter F.V. til mange år senere..Der er åbenbart fedt at blive et kendt offer, især begge dele samtidig.
Morale: Manden må ikke give efter overfor forførende kvinder! ? Hvis han har magt og status risikerer han offentlig gabestok/ afpresning også i al eftertid!
Kvinder skal du så betragte med mistillid og frygt . Er #metoo ikke en vidunderlig ting ?

David Joelsen

Seksuelle overgreb sker som regel ud fra et magtmisbrug. Der er sjældent den underkuede som forgriber sig på sin herre. I så fald straffes vedkommende prompte og hårdt.

Kvinder er i den grad underrepresenteret magtmæssigt i hele verden, derfor er de også dem det næsten altid går ud over. Så selv om #MeToo i enkelte tilfælde misbruges eller misforstås, så sidder vi mænd stadigt på magten og teer os som vi har lyst.

Det kunne være interessant, hvis Information dukkede ned i Juno Diaz-sagen. Den berømte forfatter er anklaget for at have prøvet at kysse en dame på 26 år, og generelt opført sig dårligt, men der ikke tale om overgreb eller voldtægt. Alligevel svines han til. Måske berettiget, men det virker som at sagen mangler proportioner. Nu har Boston Revir besluttet at han kan beholde sit job som redaktør, med det resultat at mange sviner bladet til.
Selvom #MeToo er vigtigt, så virker det som om at det også er blevet en platform, hvor kvinder kan give los på deres had og frustrationer overfor mænd.