Analyse
Læsetid: 5 min.

Tyskernes styrke er ikke de enkelte spillere. Det er deres kollektive disciplin

Det tyske landshold er fortsat bygget op omkring rutinerede spillere, der var med til at vinde slutrunden for fire år siden. Efter en række mere eller mindre mislykkede venskabskampe skal de nu bevise, at de bliver bedre, når det gælder
Selv om Tyskland har mange gode spillere, er det i sidste ende ikke individualisterne, som skal bære Tyskland igennem VM-slutrunden. Tyskernes styrke er deres kollektive disciplin og fælles fortrolighed med en bestemt stil og et bestemt system.

Selv om Tyskland har mange gode spillere, er det i sidste ende ikke individualisterne, som skal bære Tyskland igennem VM-slutrunden. Tyskernes styrke er deres kollektive disciplin og fælles fortrolighed med en bestemt stil og et bestemt system.

Oliver Behrendt

Kultur
13. juni 2018

Det siges, at Tyskland er et turneringshold. Det må man håbe er rigtigt, hvis man som denne skribent drømmer om et titelforsvar fra de regerende verdensmestre.

I den sidste venskabskamp før VM i Rusland spillede tyskerne, der topper FIFA’s verdensrangliste, mod Saudi-Arabien, nummer 67 på listen. Det var en kamp, de burde have vundet 6-0. De vandt 2-1.

Forinden havde die Nationalelf spillet fem venskabskampe og ikke vundet nogen af dem. Uafgjort mod England, Frankrig og Spanien og nederlag på 0-1 til Brasilien og 1-2 til Østrig.

Men som landstræner Joachim Löw sagde til ARD efter Saudi-Arabien: »Når turneringen begynder, skal vi nok være der.«

Og faktisk er det, som om tyskerne har en evne til at spille op til deres bedste, når det gælder. Det så vi ved sidste VM, hvor særlig 7-1-ydmygelsen af værtsnationen Brasilien i semifinalen står tilbage som et fodboldhistorisk monument. Det så vi i kvalifikationen til denne slutrunde, hvor tyskerne vandt ti ud af ti kampe. Og så viser statistikken jo altså også, at tyskerne har været i top tre ved hvert af de seneste fire verdensmesterskaber.

For få dage siden udpegede Löw de 23 spillere, han vil tage med til Rusland. Det vakte opsigt, at han fravalgte den vidunderlige unge fløjspiller Leroy Sané.

»Sané ville under alle omstændigheder have været et godt valg som joker,« skrev Die Zeits sportsredaktør om den driblestærke, kreative offensivspiller, der har haft en rigtig god sæson i Manchester City.

»Det er på grund af den slags typer, man ser fodbold,« mente sportsredaktøren.

Men selv om den tyske træner er kendt som en mand, der værdsætter de æstetiske dimensioner af fodbold, er han også en usentimental taktiker, som i sidste ende lader tal og fakta veje tungest. Og faktum er ifølge Löw, at Leroy Sané ikke har spillet overbevisende i sine seneste kampe for landsholdet.

Af tyske medier er fravalget blevet udlagt som et udtryk for, at Löw endnu ikke for alvor vover at satse på de unge kræfter, der nødvendigvis snart må tage over på det efterhånden modne tyske landshold. Som avisen Die Welt bemærker, er holdet fortsat bygget op om rutinerede folk, der var med til at vinde VM sidste gang: Manuel Neuer, Mats Hummels, Jérôme Boateng, Sami Khedira, Toni Kroos, Mesut Özil og Thomas Müller.

Selv om Löw satser på rutinerede kræfter, tager han også yngre spillere med sig til Rusland. Især er der store forventninger til den 23-årige, allerede veletablerede Bayern-stjerne Joshua Kimmich, en af verdens absolut bedste offensive backspillere. Og den uden for Tyskland mindre kendte 22-årige angriber Timo Werner fra RB Leipzig, der har scoret syv mål i sine 13 landskampe for Tyskland og blev topscorer, da holdet sidste år vandt Confederations Cup.

Begge spillere har indiskutable styrker, men også deres svagheder. Kimmich er formentlig en endnu bedre offensiv back, end hans forgænger i Bayern og på landsholdet, Philipp Lahm, var. Men han er også ringere defensivt og kan skabe farlige situationer for holdet, når han er trukket for langt frem. Og selv om Timo Werner er kolossalt målfarlig, må man spørge, om han har nok erfaring på topniveau. RB Leipzig har med en anden- og sjetteplads klaret sig forbløffende godt i Bundesligaen efter at være rykket op for to sæsoner siden, men noget verdensklassehold er det trods alt ikke.

I det hele taget er det nok på backpladserne og i angrebet, det tyske landshold har sine svagheder.

Mens Kimmich forventes at starte inde på højre back, tager Jonas Hector fra FC Köln pladsen til venstre, og han er ikke en spiller af internationalt format. Som fodboldmagasinet Kicker konstaterer, er han bare den bedste i Tyskland, hvor positionen i venstre side af forsvaret af uudgrundelige årsager er »en slags nødretsområde«.

Stærkt midterforsvar

Formentlig bliver det Timo Werner, der starter inde som forreste mand for tyskerne i Löws foretrukne 4-2-3-1-system. Men Mario Gomez er også udtaget. Gomez, der nu er tilbage i Stuttgart, skal sandsynligvis bruges som indskiftningsspiller. Han er rimelig god og rimelig træfsikker, men han er ingen Miroslav Klose, den mest scorende spiller i VM-historien, som han i sin tid altid stod i skyggen af. 

Godt, Tyskland har Thomas Müller, der kan rykke helt frem og trods sin kluntede fremtoning er fantastisk målfarlig.

Hvor angrebet og forsvarsflankerne altså kan have sine svagheder, er midterforsvaret og midtbanen til gengæld stærke. Og det samme gælder Manuel Neuer, der indiskutabelt er blandt verdens bedste målmænd og angiveligt er kommet sig over sin langvarige skade.

Neuers klubkammerater Mats Hummels og Jérôme Boateng fra Bayern udgør et autoritativt og klogt midterforsvar. Foran dem er Sami Khedira fra Juventus og Toni Kroos fra Real Madrid klare førstevalg på den centrale midtbane, og særlig Kroos er vigtig. Han er den intelligente og kontrollerede spilfordeler og garanten for, at den type kombinations- og omstillingsfodbold, som Joachim Löw prædiker, bliver omsat til virkelighed.

På den offensive midtbane er trioen Mesut Özil fra Arsenal, Thomas Müller fra Bayern og Marco Reus fra Dortmund formentlig Löws foretrukne. Det er der ikke noget at sige til. Den elegante Özil med de formidable boldfærdigheder og det Michael Laudrupske blik for dybe pasninger komplementeres af Müller, der har de egenskaber, som Özil til tider kan savne: effektiviteten og kampgejsten.

Holdet er stjernen

Reus behøver ingen til gengæld komplementere. Den 29-årige venstre kantspiller er teknisk suveræn. Gang på gang har han misset slutrunder på grund af skader, men nu er han i form, og hele Tyskland krydser fingre for, at der ikke sker ham noget.

»Alt virker så let for ham, men det kommer sig af hans exceptionelle timing. Han er en utrolig dygtig pasningsspiller og en fremragende afslutter,« har Löw sagt om Reus, og statistikken understøtter pointen: I 233 kampe i Bundesligaen har han scoret 99 mål og lavet 64 assists.

I sidste ende er det tyske holds styrke dog ikke individualisterne. Der er andre hold, som har lige så gode spillere. Tyskernes styrke er deres kollektive disciplin og fælles fortrolighed med en bestemt stil og et bestemt system: Den boldbesiddende, offensive kombinationsfodbold, presspillet med hurtige tilbageerobringer af bolden på modstandernes banehalvdel, men i de senere år i stadig højere grad også den langsomme, møjsommelige opbygning af spillet, alt sammen orkestreret over det før omtalte 4-2-3-1-system, som under angreb kan justeres til blandt andet 4-4-1-1.

Som Löw sagde ved en pressekonference for få uger siden: »Hver enkelt skal vide, at han kun er en puslespilsbrik i systemet. Alene bliver ingen verdensmester.« 

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

René Arestrup

Som Gary Lineker engang sagde: Fodbold er et spil med 22 mand på banen - og hvor tyskerne altid vinder til sidst!

Bjarne Bisgaard Jensen

Tyskerne viser gang på gang at de er et fremragende turneringshold. 2018 bliver ingen undtagelse og de vil forsvare pokalen fra sidst.

Jonathan Larsen

Tyskland Er fantastiske. Det er kun Danmark, jeg rangerer højere og det er selvfølgeligt helt objektivt, uden nogen følelser involveret;).

Bare vent!

Spanien er tilbage - og det med træner!

Men Argentina snupper pokalen denne gang...

niels astrup

Gad vide, om Outze ville have sagt det lige så pænt?

Christian Birk

Lad os glæde os over at landsholdet kan være et nationalt samlingspunkt. Befolkningens afbræk for verdens og egne problemer

Jonathan Larsen

Fuldstændig enig. Vi lever i en verden, hvor man er i sin egen lille boble af et kæmpe medieudbud og det har skam også sine fordele, at man ikke mere er afhængig af en enkelt kanal, men har meget at vælge i mellem (der er godt nok også meget l,.,). Derfor er det også ekstra fedt, når man kan samles om et godt spillende landshold og snakke med Gud og hvermand om den runde kugle, der gør os alle sammen “tossede” oven i hovedet. Jeg håber det bliver en fed turnering med masser af god bold :).