Læsetid: 2 min.

I 1950’erne var danserestauranten romantikkens forsamlingshus

Den danske sommerferie er en historie for sig. Fra overklassens badehoteller i 1920’erne til arbejderklassens feriekolonier i 1950’erne, fra trampoliner og medbragte madpakker i 1980’ernes sommerland til vandrutsjebane og kunstige bølger i 1990’ernes feriecentre. Historien om vores sommerferie afspejler tiden, men tiderne skifter, og nogle steder forsvinder. Information har besøgt tre af dem
Den danske sommerferie er en historie for sig. Fra overklassens badehoteller i 1920’erne til arbejderklassens feriekolonier i 1950’erne, fra trampoliner og medbragte madpakker i 1980’ernes sommerland til vandrutsjebane og kunstige bølger i 1990’ernes feriecentre. Historien om vores sommerferie afspejler tiden, men tiderne skifter, og nogle steder forsvinder. Information har besøgt tre af dem

Peter Nygaard Christensen

28. juli 2018

De findes stort set ikke længere.

Men fra 1920 og indtil anden halvdel af århundredet havde enhver provinsby af en vis størrelse en danserestaurant. Den var for romantikken dengang, hvad forsamlingshuset var for demokratiet i 1880’erne: det vigtigste mødested. Gennem årtier har danserestauranter lagt dansegulv til mødet mellem unge kvinder og mænd.

Som nu Sommerlyst på Ærø.

»Dengang var der mange danserestauranter. De lå ofte lidt uden for byerne og blev brugt til eftermiddagsarrangementer om søndagen og til bal om lørdagen. Men de fleste er lukket ned nu,« siger Erik Kromann.

Han er 71 år og bor i Marstal. Som ung i 1960’erne og 1970’erne tog han til bal på Sommerlyst, stævnede ud sammen med sine kammerater fra havnen i Marstal og sejlede langs kysten til Sommerlyst, hvor de lagde til ved badebroen.

»Man kunne sådan set lige så godt spadsere,« siger han.

»Men der var noget ekstra ved at sejle hjem sådan en sommermorgen, når solen stod op. Og hvis man var heldig, havde man en dejlig pige med hjem i båden.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Rasmussen
  • Randi Christiansen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Henrik Rasmussen, Randi Christiansen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu