Læsetid: 5 min.

Antikke provokatører 5: Den flammende demonstrativt forstokkede Cato

Cato den Ældres primære politiske mål var at ødelægge Karthago, bandlyse filosofi, astrologi, græsk lægekunst og luksus, ophøje kålpis og at drive gård ved effektiv brug af slaver. Man kan frygte den dag, han kommer på mode i managementfilosofien
Et god råd fra Cato den Ældre, hvis du har ondt i røven – en lidelse, der ikke er blevet mindre udbredt siden antikken: »For at forebygge slidsår: Læg en kvist af pontisk bynke under anus, når du skal ud på en rejse.«

Et god råd fra Cato den Ældre, hvis du har ondt i røven – en lidelse, der ikke er blevet mindre udbredt siden antikken: »For at forebygge slidsår: Læg en kvist af pontisk bynke under anus, når du skal ud på en rejse.«

Ditte Ahlgren

4. august 2018

Cato den Ældre er den måske mest berømte inkarnation af den romerske konservatisme – kendt for at afslutte sine taler for Senatet med ordene:

»I øvrigt mener jeg, at Karthago bør ødelægges.« 

Fordi Cato ikke blot var forstokket, men flammende demonstrativt forstokket, fortjener han at nævnes som en af antikkens store provokatører.

Marcus Porcius Cato døde som tudsegammel i 149 f.v.t. og nåede dermed lige akkurat ikke at se sit ønske om Karthagos ødelæggelse blive opfyldt. Der er lidt uenighed om, hvor gammel han blev, men ingen bud er under 85 år.

Han havde en lang karriere som militærmand og politiker og gennemgik hele listen af de høje embeder, inklusive det ukrænkelige embede som censor – den øverste ansvarlige for offentlig moral, hvis bestemmelser var uimodsigelige.

Hans primære politiske mål var (udover det med Karthago) at bandlyse alt, der ikke var i tråd med gammelromersk moral. Filosofi, astrologi, bacchanalier (kvindekult, der dyrkede vinguden Bacchus og skejede ud seksuelt, red.), græsk lægekunst og enhver form for overdreven luksus skulle udraderes fra samfundet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Eva Schwanenflügel
  • Hans Aagaard
  • David Zennaro
Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Mange politiske og militær folk spurgte hvorfor Hannibal ikke kom med det samme forslag: "iøvrig mener jeg Rom bør ødelægge". Det vat muligt for Hannibal at ødelægge Rom da han var lige på kanten. Som det siges Cato var yderst reactionær i alle områder. Det var ikke i Hannibal intentioner at ødelægge Rom selvom han vidste det og diskuterede det. Hannibal sagde i en tale til den Italienske folk: " jeg er ikke kommet her for at ødelægge det italienske folk". Så filosofien var tydeligt klare. Vesten har arvet Cato, og Irak var et eksempel. Men Hannibal har fremtid , verden kan ikke blive ved med at ødelægge.