Læsetid: 4 min.

Ellen Keys radikale pædagogiske tanker er en del af grundlaget for den moderne skandinaviske skole

Ellen Key var pioner inden for pædagogik omkring år 1900 og formulerede en vision for et fremtidigt samfund, hvor børnenes potentiale og rettigheder skulle anerkendes, og sammen med kvinderne og de organiserede arbejdere skulle de mobiliseres og repræsentere en modmagt til det bestående. Som europæisk intellektuel tog hun en del fejl, men som pædagogisk tænker giver skandinaviske lærere og pædagoger hende ret i det meste i deres praksis hver eneste dag
Ellen Key var pioner inden for pædagogik omkring år 1900 og formulerede en vision for et fremtidigt samfund, hvor børnenes potentiale og rettigheder skulle anerkendes, og sammen med kvinderne og de organiserede arbejdere skulle de mobiliseres og repræsentere en modmagt til det bestående. Som europæisk intellektuel tog hun en del fejl, men som pædagogisk tænker giver skandinaviske lærere og pædagoger hende ret i det meste i deres praksis hver eneste dag

Ritzau Scanpix – bearbejdet af iBureauet

18. juli 2018

Det er sikkert de færreste, der kender til Ellen Key, men de fleste, der har en holdning til børn, opdragelse og skolevæsen i Skandinavien, er lige så sikkert stødt på formuleringen: Dannelse er det, der er tilbage, når vi har glemt alt det, vi har lært. Eller som Ellen Key formulerede det i Barnets Århundrede i år 1900:

»Bildning är lyckligtvis icke blott kunskap om fakta, utan – enligt en ypperlig paradox: ’det som är kvar, sedan vi glömt allt, hvad vi har lärt’«.

For det var den svenske forfatter, lærer og tænker, der meget kort og præcist har defineret dette princip, der er så nemt at holde smukke taler om, men svært at praktisere og nedfælde i lovtekst: dannelse.

Ellen Key selv var også kendt som en usædvanligt god taler. Omkring forrige århundredeskifte og begyndelsen af 1900-tallet rejste hun hele Europa rundt og holdt taler om børn og pædagogik og har sandsynligvis influeret prominente pædagogiske tænkere som Rudolf Steiner og Maria Montessori.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Jørn Andersen
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Jørn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu