Læsetid: 4 min.

I ’Fanny og Alexander’ skildrer Ingmar Bergman den store sorg uden at voldføre publikum

Ingmar Bergmans kvindelige skuespillere satte en global standard for, hvor hudløst man kunne spille på film, mener Lone Scherfig, der er glad for, at hun blev uddannet instruktør i Danmark. I mange år var det næsten umuligt for svenske filminstruktører at slippe fri af mesterens store skygge
Fanny og Alexander ser til, mens deres mor skriger af sorg over farens død. Den måde, det filmes på, gør, at man som betragter ikke tager afstand fra sorgen, mener Lone Scherfig.

Fanny og Alexander ser til, mens deres mor skriger af sorg over farens død. Den måde, det filmes på, gør, at man som betragter ikke tager afstand fra sorgen, mener Lone Scherfig.

Det Svenske Filminstitut

9. juli 2018

For Lone Scherfig åbnede Ingmar Bergman en verden, hvor film var noget andet end den historie, der blev fortalt. Det fortæller den danske filminstruktør, der opdagede Bergman, da hun gik på universitetet i slutningen af 1970’erne og så film som Hvisken og råb (1972) og Slangens æg (1977).

»Det gjorde et stort indtryk på mig, at filmene var så intense, og at billederne var styret på den måde, som de var, og at farverne blev brugt, som de gjorde, og at filmene var så alvorlige og seriøse i forhold til datidens amerikanske film,« siger instruktøren bag film som Italiensk for begyndere (2000), An Education (2009) og Their Finest Hour (2016).

»Det var iskold, sublim kunst, og det reagerede jeg på. Jeg var ikke klar over, at film kunne være så intense. Vi gik og snakkede om det, selv om vi var så unge – om lyden og de røde farver i Hvisken og råb og filmens religiøse billeder. Det var meget storladen og samtidig enkel og minimalistisk kunst.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Hjerl-Hansen
  • Jørn Andersen
  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
Morten Hjerl-Hansen, Jørn Andersen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu