Baggrund
Læsetid: 4 min.

Her er fire detaljer fra VM 2018, vi måske kommer til at huske

Gerard Depardieu, Guds finger, en entreprenør fra Bogota, et kontor ved ringvejen
Diego Maradona tiltrak sig en del opmærksomhed på stadion til Argentinas kampe ved VM i fodbold. Her til puljekampen mod Nigeria.

Diego Maradona tiltrak sig en del opmærksomhed på stadion til Argentinas kampe ved VM i fodbold. Her til puljekampen mod Nigeria.

AA/ABACA

Kultur
12. juli 2018

Overvægt i Mordovija

Peruanerne var overalt. Et rygte gik, at en fan fra Peru havde taget 25 kilo på i løbet af tre måneder for at komme i betragtning til et af de sæder på stadion, der var forbeholdt overvægtige tilskuere. Alt andet var udsolgt. En landsmand, forlød det, var cyklet til Rusland fra Italien. Troede han, at han var i mål, eller var han forberedt på, at værtsnationen strækker sig over 11 tidszoner? Andre havde sagt deres job op, solgt deres biler eller huse for at kunne tage turen til landets første VM-slutrunde siden 1982. I alt havde 43.583 peruanere sikret sig billetter til holdets tre gruppekampe, men flere rapporter meldte om dobbelt så mange gæster, herunder flere tusinde eksilperuanere, i Rusland.

Peru spillede hæsblæsende fodbold, men manglede held og kynisme. Mod Danmark vandt sydamerikanerne dog på tilskuerpladserne – med 10.000 mod 645. Kampen blev spillet i Saransk, hovedstaden i republikken Mordovija, som stillede med både et nyt stadion og en ny lufthavn til lejligheden. Den sidste asfalt blev tromlet på plads på kampdagen.

Det er i øvrigt her, 630 kilometer øst for Moskva og 875 kilometer til nærmeste hav, Gerard Depardieu har fået stillet en residens til rådighed, efter at han sagde nej tak til fransk topskat og ja tak til russisk statsborgerskab på Putins dekret. Den franske skuespiller var ikke at se på stadion, ej heller i byen, hvor hans naboer endnu ikke har haft mulighed for at hilse på ham, og der burde have været en ledig plads på tilskuerafsnittet for de velnærede.

Guds finger?

Diego Armando Maradona satte sig til rette på VIP-afsnittet. Det vil sige, at den i dag 57-årige argentiner, der med hjælp af Guds hånd, som bekendt, hjemførte VM-pokalen i 1986, bedrev følgende:

Han overså alle signaler om et røgfrit VM og cigarsuttede sig igennem Argentinas kamp mod Island. I samme kamp trak han yderhuden ved øjnene stramt til siden som en hilsen til et par sydkoreanske fans. I den afgørende puljekamp mod Nigeria fejrede han Argentinas sene sejrsmål ved at strække begge langemænd i vejret. Siden måtte han støttes væk fra sin plads for at blive tilset af en læge.

»Jeg sværger ved min mors, mit barnebarn Benjamins og min søn Dieguito Fernandos liv, at der ikke skete mere,« meddelte han og mindede selv verden om den historie med kokainoverdoser og hjerteanfald, han forsøgte at flytte fokus fra. Han havde blot fået for meget hvidvin, og det var nok en diagnose, FIFA-toppen forstod, for mere hørte vi ikke til den sag.

El Diego hævede sine over 80.000 kr. pr. kamp som officiel FIFA-ambassadør. Der var ro på. Lige indtil England vandt sin ottendedelsfinale over Colombia, og han kaldte sejren for et kæmpe røveri og mere end insinuerede, at den amerikanske dommer hældede påfaldende meget til engelsk side. De talte jo samme sprog. 1986 gav os Guds hånd. Fik vi Guds finger 32 år senere?

Præcedens for fairplay

Over 280.000 colombianere har skrevet under på en erklæring om, at Colombia-England bør spilles om. Juan Diego Garcia Muñoz, som giver sig til kende som en entreprenør fra Bogota, havde taget initiativet, fordi han på linje med Diego Maradona mente, at Harry Kane havde fået tildelt et straffespark, som ikke var et straffespark, og Carlos Bacca havde fået underkendt et mål, som ikke burde have været underkendt. Colombia var blevet bortdømt, og FIFA burde kigge på de to kendelser for at »danne præcedens for fairplay«.

En horde colombianske spillere havde allerede gjort dommer Mark Geiger opmærksom på uretmæssighederne, da han havde dømt straffesparket. De omringede ham i tre minutters tid, som holdkammeraten Johan Mojica benyttede til at sparke straffesparkspletten ujævn. Harry Kane scorede alligevel, og alle havde glemt, at Colombia vandt FIFA’s fairplaypokal under slutrunden i 2014.

I en anden ottendedelsfinale, i en anden by i Rusland, samlede japanske tilskuere alt andet ind underskrifter ind. Japan havde formøblet en 2-0-føring over Belgien og var ude af VM. Reaktionen kom prompte: Holdets fans samlede skrald op efter sig på deres stadionafsnit. Det havde de også gjort efter Japans tre foregående VM-kampe.

Sådan er kulturen i Japan, siger kendere. Man forlader ikke biografen, parken, stranden eller stadion, før man har ryddet op efter sig. Eller omklædningsrummet. Da Japan tjekkede ud af slutrunden, efterlod holdet sig et totalt rengjort et af slagsen med en seddel på massagebriksen. ’Спасибо’ – russisk for tak – stod der.

Kontoret på Mezhdunarodnaya str.

Hver kampdag under slutrunden mødte fire mænd på arbejde på et kontor i Moskva. Når de var nået til arbejdspladsen nordvest for centrum og lige på den anden side af den store ringvej omkring hovedstaden, klædte de om og satte sig til rette foran en række skærme. Deres titler var video assistant referee (VAR) og assistant video assistant referees 1, 2 og 3 (AVAR 1, 2 og 3). Den præcise adresse hed Mezhdunarodnaya str. 16, 18, 20, Krasnogorsk.

Da gruppespillet var spillet til ende, havde kontoret, eller rettelig video operation room (VOR), undersøgt 335 kampsituationer, 6,9 pr. kamp, herunder alle scoringer. 17 af situationerne blev sendt til gensyn hos dommeren på stadion, hvorefter 14 beslutninger blev ændret. FIFA hævdede selv, at 99,3 procent af de kampafgørende VAR-kendelser var korrekte.

Blandt de korrekte afgørelser var det mål, som Sydkorea først fik underkendt for offside, men med VAR’s hjælp fik godkendt, og som dermed var med til at sende Tyskland, den forsvarende verdensmester, opsigtsvækkende tidligt i bad.

En anden dom annullerede det straffespark, som Neymar havde, viste det sig, filmet sig til i Brasiliens gruppekamp mod Costa Rica. Brasilianeren, tilsyneladende stadig i trodsalderen, rullede sig teatralsk videre til stor lettelse for meme-industrien, der efterlignede eller remixede hans soloulykker.

Det hele bare fortsætter og fortsætter. Også efter at kontoret ved ringvejen lukker ned på søndag.

Kilder: ESPN.com, FIFA.com, The Guardian, BBC.com, The Independent, Telegraph, Vice.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her