Læsetid: 3 min.

Frankrig vinder VM-guld – Macron viser sin tilfredshed på stadion i Moskva

Efter en målrig VM-finale blev Frankrig verdensmester for anden gang, da Kroatien blev slået 4-2 i Rusland
Efter en målrig VM-finale blev Frankrig verdensmester for anden gang, da Kroatien blev slået 4-2 i Rusland

Damir Sagolj

Kultur
15. juli 2018

For anden gang i historien er Frankrig verdensmester i fodbold.

I en livlig og målrig VM-finale på en varm og fugtig aften i Moskva vandt Frankrig 4-2 over Kroatien, der havde stor ære af finalen.

Titlen blev sikret 20 år efter, at Frankrig senest blev verdensmester i 1998.

Dengang var Frankrigs landstræner, Didier Deschamps, med som spiller, og han er den blot tredje person, der både vinder VM som spiller og træner efter Mario Zagallo og Franz Beckenbauer.

I 1998 blev Kroatien nummer tre, og dermed blev søndagens nederlag samtidig Kroatiens bedste VM-placering.

Det var en VM-finale, som de færreste nok havde set komme i en slutrunde, hvor solidt holdarbejde har overstrålet verdensstjerner.

Ingen har i Rusland ene mand formået at føre sit hold hele vejen som en anden Diego Maradona i 1986, selv om den franske teenager Kylian Mbappe har fået sit store gennembrud.

Første halvleg blev underholdende, og Kroatien sad på det hele i det første kvarter. Man så ikke meget til franskmændene, før de bragte sig foran efter 18 minutter.

Antoine Griezmann sparkede frispark, og i feltet var Mario Mandzukic uheldig at heade bolden i eget net med det første selvmål i en VM-finale.

Kroaterne skulle lige finde sig selv igen, og det gjorde de efter en lille halv time.

Bolden dumpede ned for fødderne af Ivan Perisic efter en situation med en dødbold, og Inter-spilleren tog et skarpt træk og hamrede bolden i nettet til 1-1.

Perisic nåede dog dårligt at nyde sin scoring, før han blev skurk.

Få minutter senere måtte videodommerne på banen, da Perisic rørte bolden med den ene hånd i eget felt. Der blev dømt straffespark, og Antoine Griezmann bragte Frankrig foran 2-1 med sin fjerde VM-scoring.

Anden halvleg blev indledt med pres fra Kroatien, og Ante Rebic forsøgte sig. Kylian Mbappe lurede på kontraløb, og pludselig måtte spillet stoppes, da fire tilskuere løb ind på banen.

Igen slog Frankrig hårdt tilbage efter en periode med kroatisk spilovertag. På vej mod en times spil hamrede Paul Pogba bolden i mål efter oplæg fra Griezmann.

Efter 65 minutter var det forbi for Kroatien, da Mbappe fra distancen sparkede Frankrig på 4-1 med sit fjerde VM-mål. Dermed blev 19-årige Mbappe den næstyngste spiller til at score i en VM-finale efter Pelé i 1958.

En kæmpe fejl Hugo Lloris i Frankrigs mål betød, at Mandzukic fik lov at reducere til 2-4, da Lloris fejlede i et forsøg på at drible.

Lloris og co. holdt tungerne lige i munden, og der blev ikke scoret mere, og dermed nåede opgøret ikke op på siden af den mest målrige VM-finale, som var i 1958, da Brasilien slog Sverige 5-2.

Emmanuel Macron kan ikke skjule sin begejstring – her hylder han det franske landshold på stadion i Moskva efter en overbevisende sejr over Kroatien. Allez les bleus!

Emmanuel Macron kan ikke skjule sin begejstring – her hylder han det franske landshold på stadion i Moskva efter en overbevisende sejr over Kroatien. Allez les bleus!

ALEXEI NIKOLSKY

Luka Modric bedste spiller ved VM

Han ville nok hellere have vundet VM-guld, men Kroatiens Luka Modric kunne efter VM-finalen lade sig hylde som turneringens bedste spiller.

Det skete umiddelbart efter Kroatiens 2-4-nederlag til Frankrig i Moskva, da Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) gennemførte flere kåringer.

Real Madrid-stjernen var indstillet sammen med Belgiens Eden Hazard og Frankrigs Antoine Griezmann.

Den franske teenager Kylian Mbappe, der scorede fire mål i turneringen, blev kåret som VM-slutrundens bedste, unge spiller.

Modric og Mbappe.

Modric og Mbappe.

Franck Fife

Den 19-årige Paris Saint-Germain-spiller scorede også i finalen, da han øgede den franske føring til 4-1, og han blev den næstyngste spiller til at score i en VM-finale efter Pelé i 1958, da Brasilien slog Sverige 5-2.

Topscorerprisen ved VM var også i spil søndag, da både Antoine Griezmann og Mbappe inden finalen havde scoret tre gange. Begge scorede et mål i finalen, men det var ikke nok til at indhente Englands Harry Kane.

Tottenham-angriberen nåede op på seks mål ved VM og blev den mest scorende.

Chelsea-keeper Thibaut Courtois, der er målmand for Belgiens landshold, blev kåret som slutrundens bedste målmand, mens Spanien modtog fair play-prisen.

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Rasmussen

Et stort tillykke til franskmændende som nu helt officielt - og også ganske uofficielt - er verdensmestre i fodbold.

Erik Karlsen

"Ingen har i Rusland ene mand formået at føre sit hold hele vejen som en anden Diego Maradona i 1986"

Nej, der var ingen, der lavede mål med hånden.... LOL

christian christensen

Ça va Manu?

Steffen Gliese

Af alle markedets og kapitalismens viderværdigheder er sportens rolle det mest øretævendeindbydende. Mest fordi det står i vejen for en masse fattige børns kulturelle udvikling i en drift væk fra skolen og uddannelsen og over i teenagemillionærernes tomme livsform