Satire
Læsetid: 6 min.

Informations sommerrevy: På barsel med bette Trump og på indkøb i Bilka

I denne uges sommerrevy viser to danske mænd med hængerøv i bukserne, hvad der sker, når de sendes på tvungen øremærket barsel med deres meget bestemte babyer: bette Donald Trump og lille Kim Jong-Un. I ugens revyvise skal vi en tur i Bilka med DF’s Kenneth Kristensen Berth
I denne uges sommerrevy viser to danske mænd med hængerøv i bukserne, hvad der sker, når de sendes på tvungen øremærket barsel med deres meget bestemte babyer: bette Donald Trump og lille Kim Jong-Un. I ugens revyvise skal vi en tur i Bilka med DF’s Kenneth Kristensen Berth

iBureauet

Kultur
21. juli 2018

Medvirkende:

Trumps far: Andreas Bo Pedersen

Kims far: Niels Ellegaard

Baby-Trump: Pernille Schrøder

Baby-Kim Jong-un: Anne Herdorf

***

To udmattede fædre med hængerøv og omvendte kasketter sidder/halvt ligger midt på scenen på et legetæppe. På et skilt bag dem står der ’Fædregruppe. I to hoppegynger i voksenstørrelse på hver side af fædrene sidder to babyer i sparkedragter. Den ene er Trump. Den anden Kim Jong-un.

Babyer: (lav pludren) hoppehoppehoppehoppe

Trumps far: Hvor er din sød. Han har meget hår, hva’? Min har stadig det der babyfimrehår. 

Kims far: Joh, men se da lige den søde lille trutmund, som din har! Og bitte, bitte små hænder. Nååårh…

[De læner sig tilbage i puderne]

Trumps far: Ahhh, det er sgu fedt at være på tvungen, øremærket barsel, hva’?

Kims far: Ja, jeg er simpelthen så taknemmelig over, at EU på den måde kan se, hvad jeg har behov for, når jeg nu ikke selv kan. Min kone har i årevis prøvet at tøjle min umodne trang til en fri vilje, så hun fortjente virkelig en hånd fra Bruxelles.

Trumps far: Ja, præcis det samme her. Og først nu indser jeg, hvor skønt det er baaare at være sammen med ungerne 24-7. Hænge ud og… hænge ud.

[Stilhed….]

Kims far: Og rydde op… og vaske tøj.

Trumps far: Oh yes, vi har konstant en mur af vasketøj, og hans værelse ligner fandeme efterhånden Jerusalems ødelæggelse!

Kims far: Så skulle du se vores hjem! Man skulle kraftedeme tro, at nogen havde smidt en atombombe.

Babyer: (lidt højere) hoppehoppehoppehoppe

Kims far: De er sgu også til tider nogle små diktatorer. Det er, som om Kim efterhånden bestemmer alt. Jeg kan føle mig som fange i mit eget hus. Hver gang jeg prøver at komme lidt ud, skriger han op, og så er det bare tilbage i kulminen. 

Trumps far: Jeg kender følelsen. Tidligere var vores hjem åbent for alle, og det væltede ind med alle mulige spændende folk. I dag er det, som om vi lige så stille bygger en mur op omkring os selv.

Kims far: Det mest frustrerende for mig er, at udefra ligner alt et glansbillede. Folk må sgu da kunne gennemskue, at det hele er ét stort paradenummer.

Trumps far: Vi var jo fuldstændig sikre på, at det ville blive en pige, så vi var sgu lidt i chok den morgen, da han så pludselig lå der, helt orange af gulsot, med sin lillebitte diller. Men, men. Det er jo næppe den sidste, vi skal have, så må den næste blive en lille prinsesse Hillary. 

Kims far: Ja, men bare vent til I så skal forholde jer til søskendejalousi. Kim ser nogle gange på sin halvbror, som om han ville slå ham ihjel. 

Kims far: Får I så sovet om natten?

Trumps far: Det er sgu ikke meget. Selv når man tror, han er faldet i dyb søvn, vågner han pludselig og PIPPER op. Og jeg fatter ikke, hvad han siger, og så råber han bare endnu mere. Covfefe! Covfefe!

Kims far: Vi får heller ikke lukket et øje. Kim giver fandme ikke op, før vi andre ligger i koma. 

Trump far [henvendt til baby-Trump]: Donald! Slip så den missekat. Man må ikke tage fat i missen!

Kims far [henvendt til baby-Kim]: Fyha, ikke tage Donalds riskiks, andre skal jo også have noget at spise.

Babyer: [højere] Hoppehoppehoppe

[Fædrene forsøger at fortsætte samtalen trods larmen]:

Babyer: HOPPEHOPPEHOPPE

Trumps far til baby-Trump: Jeg siger det ikke én gang til, hvis du ikke er stille, så adskiller jeg os!

Kims far til baby Kim: Enten skruer du ned, eller også er det udenfor i marken og lege!

Babyer:  [Ulideligt højt] HOPPEHOPPEHOPPE….

[Begge fædre griber en rød sut og stikker dem samtidigt ind i babyernes munde]

KLIK!

BOOM!

[Et kæmpe brag lyder, mens scenen oplyses i et skarpt hvidt lys. Stilhed og mørke, mens en paddehattesky langsomt spreder sig over dem]

Slut.

Henning Bagger

Revyvise: På indkøb i Bilka

I anledning af ramadanens afslutning lå der en kage med teksten Eid Mubarak på i en køledisk i Bilka i Hundige. Den foruroligede Kenneth Kristensen Berth (DF) i en grad, så han måtte dele et billede af den på internettet med følgeteksten ’Nu holder det simpelthen op!’

Medvirkende: Kenneth Kristensen Berth (Kirsten Lehfeldt)

Mel.: Guantanamera

***

Kenneth Kristensen Berth står i en lyskegle. Rækker hånden ud mod publikum, idet han begynder at synge.

Indkøb i Bilka
Jeg sku’ på indkøb i Bilka
Indkøb i Bilka
Jeg tog på indkøb i Bilka

En biks med righoldigt udvalg
Et sted med reg’lmæssigt udsalg
En biks med righoldigt udvalg
Et sted med reg’lmæssigt udsalg

Der kan man købe det meste
Der er jeg ligesom de fleste

Kage til kaffen
Jeg sku’ ha’ kage til kaffen
Kage til kaffen
Jeg sku’ ha’ kage til kaffen

Jeg kan li’ mange slags kager
der er jeg slet ikke kræsen
Men en muslimvenlig tekst på?
Så skal I høre min hvæsen

[Der blændes op for en stor neonrørskage med den blinkende påskrift ’Eid Mubarak’ bag Kenneth Kristensen Berth]

Der sker en islamisering
Ved hjælp af kageglasering

Noget må gøres!
Jeg håber folket vil hør’ os
Noget må gøres
Så varen der ej skal føres

Når at jeg går i butikker
Så vil jeg godt være sikker
på at disse butikker
min danskhed ikke beklikker

Der sker en islamisering
ved hjælp af kageglasering

Nu må det stoppe
Man får da pip af at shoppe
Nu må det stoppe
Jeg kan snart slet ikke shoppe

[Omkvædet gentages, mens Kenneth Kristensen Berth hvirvler ud af scenen. Fade. Slut]

Anmelderens dom

Anmelder:

 • Jeanne Boel (f. 1961). Har arbejdet med revy siden 1978. Først som danser, siden koreograf, skuespiller, instruktør, kunstnerisk leder, direktør og tekstforfatter. Har spillet revy i stort set hele Danmark. Kommende direktør for Sønderborg sommerrevy.

Anmeldelse: På barsel med bette-Trump og lille-Kim

At placere to skuespillere kostumeret som baby-Trump og baby-Kim er jo sjovt. Og et aktuelt emne som fædrebarsel er jo vidunderligt. Men ikke sammen. Man kan ikke fortælle to historier på samme tid. Og de to stakkels skuespillere, der skal spille fædrene, får ikke et ben til jorden, hvis der sidder ’babyer’ i hoppegynger. Det trækker simpelthen fokus fra teksten.

Man kunne eksempelvis vælge emnet fædrebarsel og så lade Trump og Kim være pointen. Eventuelt med to barnevogne og to vellignende dukker. Eller omvendt. Trump og Kim som babyer i hoppegynge (ref. til Dirch Passer?), og så er det fædrebarsel, der er pointen.

Der er også et problem i replikkerne. De er så konstruerede, at de kan være svære at turnere. Og når man laver en vits med lille Trump, der skal slippe missen, så kan det ikke nytte, at replikken slutter med :

»Man må ikke tage fat i katten!«

Der er bestemt potentiale i teksten, men den stikker i for mange retninger. Var denne tekst landet på revybordet, havde man nok været enige om, at der var meget sjovt i den. Men også, at det var noget rod. Den skal tilbage i laboratoriet igen.

På indkøb i Bilka... Wauu… jeg har læst konfirmationssange, der har været mere velskrevne end denne vise. Teksten passer ikke på versefødderne.

Man rimer »udsalg« på »udsalg«. Teksten er skrevet på en oldgammel melodi. Der er ingen pointe. Og min yndlingsaversion: omvendt ordstilling! Her citerer jeg:

»Så varen der ej skal føres.«

Det er lige før, denne tekst er så dårlig, at den næsten er sjov. Man kan også stille sig selv det spørgsmål, om Kenneth Kristensen Berth i det hele taget er kendt nok til at have sit eget revynummer. Og mht. emnet er det så smalt, at det ikke ville kunne holde en hel sommer. Højst en uge. Tror ikke en gang, Kirsten Lehfeldt kunne få slæbt denne vise over målstregen.

Jeg har desværre tabt kurven med I’er på gulvet… Denne uges revy får nul ud af seks i’er.

 

Serie

Informations Sommerrevy

Revyen er på én gang elsket og hadet, hyldet og latterliggjort – og bliver ved med at overleve rygterne om sin egen død. På Information har vi som en hyldest til den 170 år gamle tradition sat os for at lave vores helt egen sommerrevy. Over fem weekender skriver avisens egne journalister nye revyviser og -sketches, mens to revydirektører på skift fælder dom over forsøget

Seneste artikler

 • Informations sommerrevy: Michel Foucault kommer ind til slagteren

  11. august 2018
  I Informations spalter har en større debat udspillet sig om filosoffen Michel Foucault det seneste år. Det skete efter et gammelt interview dukkede op, hvor filosoffen taler om sit forhold til det spirituelle. Det er kontroversielt i lyset af hans tilsyneladende begejstrede holdning til revolutionen i Iran
 • Informations sommerrevy: En helhedsvurdering

  4. august 2018
  Et bud på tre små sketches – såkaldte shorties – der fordeles ud over revyen, mens der foretages sceneskift bag tæppet. Vi følger i alle tre sketches de kvindelige DR-direktører, som oven på de mange beskyldninger, DR har været udsat for, skal kvalitetssikre fremtidige programmer. Ud fra ’en helhedsvurdering’
 • Informations sommerrevy: En ny regnemodel i Finansministeriet

  28. juli 2018
  Den globale #MeToo-bevægelse har sat fokus på seksualiserede magthierarkier, ikke mindst på arbejdspladsen. Og i Finansministeriet sidder embedsmænd og arbejder på en ny økonomisk regnemodel. Begge dele tages under behandling i den klassiske revygenre: forvekslingssketchen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her