Et lille stykke Albertslund i første klitrække

Den danske sommerferie er en historie for sig selv. Fra overklassens badehoteller i 1920’erne til arbejderklassens feriekolonier i 1950’erne. Fra trampoliner og medbragte madpakker i 1980’ernes sommerland til vandrutsjebane og kunstige bølger i 1990’ernes feriecentre. Historien om vores sommerferie afspejler tiden, men tiderne skifter, og nogle steder forsvinder. Information har besøgt tre af dem
Den danske sommerferie er en historie for sig selv. Fra overklassens badehoteller i 1920’erne til arbejderklassens feriekolonier i 1950’erne. Fra trampoliner og medbragte madpakker i 1980’ernes sommerland til vandrutsjebane og kunstige bølger i 1990’ernes feriecentre. Historien om vores sommerferie afspejler tiden, men tiderne skifter, og nogle steder forsvinder. Information har besøgt tre af dem

Lars Pauli

Kultur
24. juli 2018

Der ligger et væltet plastikbord nogle meter fra kanten af poolen.

Det er rødt og ligger mellem fire tomme liggestole i det overdækkede badeland i Rødhus Klit Feriecenter, som har været lukket siden 2015. Vandet i bassinet er lysegrønt. Små øer af alger driver rundt i overfladen.

Rødhus Klit Feriecenter i Nordjylland blev opført af Dansk Folkeferie i 1960. Fra slutningen af 1930’erne og frem til 1990’erne opførte organisationen ferieboliger i hele landet, fordi danskerne efter indførelsen af den første ferielov i 1938 havde fået ret til at holde ferie og derfor ifølge den daværende statsminister Thorvald Stauning også skulle have noget at holde ferie i.

»En socialdemokratisk drøm,« siger Nan Dahlkild, lektor på Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet, om oprettelsen af Dansk Folkeferie.

»Det handlede om at komme ud af byerne og få noget frisk luft. Der var en eufori bare over det at kunne komme til stranden.«

Dansk Folkeferies første feriehuse var små og primitive. 20 kvadratmeter. I løbet af 1950’erne steg velstanden, og danskerne ville have mere plads og bedre komfort på deres ferier. For at følge med udviklingen byggede Dansk Folkeferie ikke kun huse, men også nye feriecentre flere steder i landet, blandt andet i Rødhus.

»Det minder om Albertslund syd,« siger Nan Dahlkild om de 48 huse opført af gasbetonblokke med flade tage.

»Bare rykket ud i et klitlandskab.«

For at binde de 48 sommerhuse sammen byggede Dansk Folkeferie et butikscenter og et torv med en restaurant midt i sommerhusområdet. Ifølge Nan Dahlkild er det »den store og standardiserede planlægning«, som man kender fra forstadsbyggeriet i samme periode.

»Og det blev måske lidt for forstadsagtigt.«

Dansk Folkeferie er for dansk ferie, hvad Socialdemokratiet er for velfærdsstaten: dens grundlægger. Men den socialdemokratiske ferieorganisation blev mindre populær i løbet af 1960’erne og 1970’erne, hvor danskerne fik råd til at rejse på charterferie eller købe private sommerhuse. Dansk Folkeferie forsøgte at forny sig og byggede i 1991 et indendørs badeland i forbindelse med Rødhus Klit Feriecenter, men i 2013 blev det solgt til private.

I foråret begyndte nedrivningen af badelandet.

Forladte steder

Den danske sommerferie er en historie for sig selv. Fra overklassens badehoteller i 1920’erne til arbejderklassens feriekolonier i 1950’erne. Fra trampoliner og medbragte madpakker i 1980’ernes sommerland til indendørs vandrutsjebane og kunstige bølger i 1990’ernes feriecentre. Historien om vores sommerferie afspejler tiden, men tiderne skifter, og nogle steder forsvinder. Information har besøgt nogle af dem

Seneste artikler

  • I 1950’erne var danserestauranten romantikkens forsamlingshus

    28. juli 2018
    Den danske sommerferie er en historie for sig. Fra overklassens badehoteller i 1920’erne til arbejderklassens feriekolonier i 1950’erne, fra trampoliner og medbragte madpakker i 1980’ernes sommerland til vandrutsjebane og kunstige bølger i 1990’ernes feriecentre. Historien om vores sommerferie afspejler tiden, men tiderne skifter, og nogle steder forsvinder. Information har besøgt tre af dem
  • En tur gennem det nedlagte Fyns Sommerland minder en om en svunden tid med medbragte medpakker

    13. juli 2018
    I 1980’erne var der små sommerlande over hele Danmark. Med trampoliner, cykelbaner, ponyridning og borde, hvor man kunne spise sin medbragte madpakke. »Dengang var det en værdi i sig selv at komme på tur,« siger lektor i kultur- og fritidshistorie
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her