Baggrund
Læsetid: 3 min.

Maj Sjöwall og Per Wahlöö skabte den moderne, skandinaviske kriminalroman

Den skandinaviske krimi har fået sin egen plads i historien. Maj Sjöwall og Per Wahlöös ti samfundskritiske romaner om Martin Beck og hans team dannede skole
Parret Per Wahlöö og Maj Sjöwall fremstår i dag som genrelegender.

Parret Per Wahlöö og Maj Sjöwall fremstår i dag som genrelegender.

Ritzau Scanpix

Kultur
17. juli 2018

Det svenske forfatterpar Sjöwall og Wahlöö skabte den moderne, skandinaviske kriminalroman.

Angiveligt inviterede Per Wahlöö sin journalistkollega Maj Sjöwall til et samarbejde om en krimi i den underliggende hensigt at score hende.

Begge dele, krimien og scoringen, lykkedes.

De flyttede sammen, og det blev over de følgende år til ti romaner, som vakte berettiget opsigt. Parret blev hyldet som store mestre i genren, og deres mange læsere sukkede af længsel efter den næste og den næste roman, akkurat som Beatles-fans så frem til næste nye album i de år.

Før dem var næsten alle store, litterære detektiver ikke af denne verden. Typisk var de enten hårdkogte, amerikanske privatdetektiver eller hyggelige, europæiske piberygere med både en sjette og en syvende sans for at opklare forbrydelser.

Sjöwall og Wahlöö skrev sig med deres romaner om efterforskeren Martin Beck og hans folk ind i en mere realistisk verden med udgangspunkt i det teamwork, der er på en politistation. En enkelt inspirationskilde havde de i den amerikanske forfatter Ed McBain, hvis bøger de også oversatte sammen til svensk.

Det væsentligst nye var det stringente, samfundskritiske blik.

De to forfattere var erklærede marxister og betragtede romanerne som en del af deres politiske projekt.

I Martin Beck-romanerne satte de fingeren på svagheder i den svenske velfærdsstat, på klasseskel og sociale forhold som roden til kriminalitet. Dermed var de i pagt med tidsånden, hvor alt i samfundet var til diskussion og revision.

Romanerne blev til i årene 1965-75, én om året, alle i dag klassikere, alle filmatiserede. Selv så de dem som et stort, sammenhængende værk, som de markedsførte under titlen Roman om en forbrydelse.

Hvorfor kun en enkelt, der var jo mange? De ville markere, at i deres optik bestod den overordnede forbrydelse i, at det svenske socialdemokrati havde svigtet vælgerne fra arbejderklassen. Således skåret ud i pap.

Det andet nye var, at de inkorporerede politifolkenes privatliv i deres historier i hidtil uset grad. Martin Beck havde som udgangspunkt et problematisk ægteskab, der da heller ikke holdt. Det lagde en ekstra skrue, et ekstra pres, på ham i det omfang, han havde tid til et privatliv, når arbejdet opslugte ham.

’Husk privatlivspuslespillet’ er på det nærmeste blevet et mantra hos deres talrige efterfølgere i Norge, Danmark, England og andre vestlige lande, som også gerne sender deres hovedpersoner på lægeklinik med sygdomme som følge af en usund og uregelmæssig livsstil.

Ud over disse karakteristika var Sjöwall og Wahlöö også dygtige plotmagere, som det allerede ses i debutromanen Roseanna, hvor politiet er på bar bund efter et kvindemord, og hvor forbrydelsen opklares ved hjælp af diverse smalfilm, som turister har optaget på den båd, hvor kvinden var passager.

Den moderne scandi-krimi har fået sit eget kapitel i kriminallitteraturhistorien, hvor den ofte omtales som Scandinavian noir, men skandinavisk realisme ville være mere retvisende, selv om det aldrig er hundrede procents realisme.

Hos Sjöwall og Wahlöö er der et lettere tråd end i traditionel noir og plads til humør, når gadebetjentene Kristiansson og Kvant dummer sig.

Hvad forfatterparret ikke kunne forudse, var, at nutidens glubende appetit på tv-serier har givet deres univers nyt, forlænget liv, idet andre manuskriptforfattere har skrevet videre på deres figurer.

Nye generationer kender Martin Beck i skuespilleren Peter Habers sympatiske version i et formidabelt sammenspil med Mikael Persbrandt som den fandenivoldske politimand Gunvald Larsson, der har spillet den til langt større fylde end i romanerne.

Per Wahlöö blev ramt af en kræftsygdom og døde som 48-årig samme år, som den sidste roman udkom. Parret fremstår i dag som genrelegender.

Serie

30 suveræne svenskere

Efter vores kanon over tysk kultur og russisk kultur portrætterer Information nu 30 svenskere, der suverænt har formet ikke blot svensk kultur, samfund og selvforståelse, men som også har formet, inspireret og forandret os her over Sundet – med blandt andet botanik, pop, poesi, film, politik, dramatik, ulovlig streaming og billige møbler.

Seneste artikler

 • På grund af Astrid Lindgren vokser de fleste skandinaviske børn op i Småland

  17. august 2018
  Astrid Lindgren måtte svigte et barn, da hun nærmest selv stadig var et. Måske var det derfor, hun altid blev anfægtet på børns vegne. Og derfor hun altid opfandt en Søndeneng, et Nangijala, en Mattisskov, hvor de kunne sejle med deres barkbåde, kæmpe mod drager, synge som en nattergal, mødes med de underjordiske og bestemme over deres egen skæbne
 • Gunnar Ekelöf skabte sit eget ensomme kongerige i skandinavisk litteratur

  17. august 2018
  Den svenske digter Gunnar Ekelöf var sine læseres bedste ven, digternes digter, forskernes udfordring og tænkernes inspiration. Og så lærte han os at stole på ensomheden, lytte til naturen og være samtidige med oldtiden
 • Gud skabte – Linné ordnede

  17. august 2018
  Præstesønnen fra Småland skabte et sprog til at benævne den levende verden, indførte en slags arternes ligestilling og pegede frem mod Darwins evolutionslære 124 år senere
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Gid jeg kunne læse dem alle for første gang.

Torben Bruhn Andersen, Kjeld Jensen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Bo Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Jeg genlæser hele serien med års mellemrum, er lige blevet færdige med dem for 5. gang.
undtagen de 2 sidste, bliver de bedre for hver gang.

Torben Bruhn Andersen, Kjeld Jensen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Min personlige favorit fra serien er den flegmatiske piberygende Fredrik Melander - manden med computerhjernen, som altid skal hentes på lokummet, når hans assistance er påkrævet.

.

Torben Bruhn Andersen, Christel Gruner-Olesen, Katrine Damm, Børge Neiiendam, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Købte alle 10 bind i den takt de udkom dengang. Desværre er de i blødt bind og ikke i så høj kvalitet, men jeg værner om dem så godt jeg kan, så de forhåbentlig ikke forgår inden næste generation hos mig skal overtage og forhåbentlig også lærer at værdsætte dem.

En vinkel i romanerne jeg også bemærkede, var forfatternes beskrivelse af den udtalte mangel på respekt for politifolk på gaden, der ofte fremstod direkte dumme og dårligt uddannede. Eksplicit at politikerne ikke støttede uddannelsen og udvælgelsen af politifolk seriøst.

Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Grethe Preisler, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Per Wahløø (mit system kan ikke lave umlaut) skrev jo også flere romaner alene, som jeg også husker som meget læseværdige.

Christel Gruner-Olesen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Klavs Hansen

Katrine Damm, her er et par ööööööö'er til fremtidig brug. Og et par äääääääääääääää'er.
Og ja, Wahlöös eneforfattede böger er ikke så ringe, omend genren er helt anderledes politisk end historierne om en forbrydelse.

Katrine Damm

Klavs Hansen, takker for umlaterne til fremtidig brug, men hvorvidt Wahlöö's, det var ligegodt dælens, det har allerede virket,! ;) Men både 'Roman om en forbrydelse' og Wahlöö's bøger var vel meget politiske ?

Nike Forsander Lorentsen

Nææææj, så kedelige krimier med sine pappfigurer, nogle af filmene var bedre. Og Beatles har aldrig været min kom te.