Læsetid: 3 min.

Maj Sjöwall og Per Wahlöö skabte den moderne, skandinaviske kriminalroman

Den skandinaviske krimi har fået sin egen plads i historien. Maj Sjöwall og Per Wahlöös ti samfundskritiske romaner om Martin Beck og hans team dannede skole
Parret Per Wahlöö og Maj Sjöwall fremstår i dag som genrelegender.

Parret Per Wahlöö og Maj Sjöwall fremstår i dag som genrelegender.

Ritzau Scanpix

17. juli 2018

Det svenske forfatterpar Sjöwall og Wahlöö skabte den moderne, skandinaviske kriminalroman.

Angiveligt inviterede Per Wahlöö sin journalistkollega Maj Sjöwall til et samarbejde om en krimi i den underliggende hensigt at score hende.

Begge dele, krimien og scoringen, lykkedes.

De flyttede sammen, og det blev over de følgende år til ti romaner, som vakte berettiget opsigt. Parret blev hyldet som store mestre i genren, og deres mange læsere sukkede af længsel efter den næste og den næste roman, akkurat som Beatles-fans så frem til næste nye album i de år.

Før dem var næsten alle store, litterære detektiver ikke af denne verden. Typisk var de enten hårdkogte, amerikanske privatdetektiver eller hyggelige, europæiske piberygere med både en sjette og en syvende sans for at opklare forbrydelser.

Sjöwall og Wahlöö skrev sig med deres romaner om efterforskeren Martin Beck og hans folk ind i en mere realistisk verden med udgangspunkt i det teamwork, der er på en politistation. En enkelt inspirationskilde havde de i den amerikanske forfatter Ed McBain, hvis bøger de også oversatte sammen til svensk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Trond Meiring
 • Torben Bruhn Andersen
 • Henrik Rasmussen
 • Katrine Damm
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Torben K L Jensen
Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen, Henrik Rasmussen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikael Velschow-Rasmussen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Gid jeg kunne læse dem alle for første gang.

Torben Bruhn Andersen, Kjeld Jensen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Bo Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Jeg genlæser hele serien med års mellemrum, er lige blevet færdige med dem for 5. gang.
undtagen de 2 sidste, bliver de bedre for hver gang.

Torben Bruhn Andersen, Kjeld Jensen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Min personlige favorit fra serien er den flegmatiske piberygende Fredrik Melander - manden med computerhjernen, som altid skal hentes på lokummet, når hans assistance er påkrævet.

.

Torben Bruhn Andersen, Christel Gruner-Olesen, Katrine Damm, Børge Neiiendam, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Købte alle 10 bind i den takt de udkom dengang. Desværre er de i blødt bind og ikke i så høj kvalitet, men jeg værner om dem så godt jeg kan, så de forhåbentlig ikke forgår inden næste generation hos mig skal overtage og forhåbentlig også lærer at værdsætte dem.

En vinkel i romanerne jeg også bemærkede, var forfatternes beskrivelse af den udtalte mangel på respekt for politifolk på gaden, der ofte fremstod direkte dumme og dårligt uddannede. Eksplicit at politikerne ikke støttede uddannelsen og udvælgelsen af politifolk seriøst.

Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Grethe Preisler, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Per Wahløø (mit system kan ikke lave umlaut) skrev jo også flere romaner alene, som jeg også husker som meget læseværdige.

Christel Gruner-Olesen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Klavs Hansen

Katrine Damm, her er et par ööööööö'er til fremtidig brug. Og et par äääääääääääääää'er.
Og ja, Wahlöös eneforfattede böger er ikke så ringe, omend genren er helt anderledes politisk end historierne om en forbrydelse.

Katrine Damm

Klavs Hansen, takker for umlaterne til fremtidig brug, men hvorvidt Wahlöö's, det var ligegodt dælens, det har allerede virket,! ;) Men både 'Roman om en forbrydelse' og Wahlöö's bøger var vel meget politiske ?

Nike Forsander Lorentsen

Nææææj, så kedelige krimier med sine pappfigurer, nogle af filmene var bedre. Og Beatles har aldrig været min kom te.