Læsetid: 4 min.

Olof Palme: Markant, modsætningsfyldt – og myrdet

Nabolandets statsminister var 1900-tallets mest omstridte svenske skikkelse. Uden nazismens rolle i Sverige kan hans liv ikke forstås – og måske heller ikke hans død
Nabolandets statsminister var 1900-tallets mest omstridte svenske skikkelse. Uden nazismens rolle i Sverige kan hans liv ikke forstås – og måske heller ikke hans død
31. juli 2018

Ingen svensk politisk skikkelse var i 1900-tallet mere omstridt end den socialdemokratiske statsminister Olof Palme. Og fuldt så kontroversielt som hans liv og virke blev hans død ved skuddrab i Stockholm februar 1986. Efterforskningen blev politisk højspændt og politimæssigt forfejlet og er endt blindt. Som en forklaring på Palmes karriere – og måske også hans død – spøger den nazisme, som Sverige aldrig fik gjort op med efter sit tætte samarbejde med Hitler-Tyskland.

At Palmes manddomsgerning kom til at ligge i Socialdemokratiet, endda på partiets venstrefløj, blev af mange svenske borgerlige set som et forræderi. I 1927 var Palme født ind i en familie, der var adelig, højreorienteret, tyskvenlig, forsvarsbegejstret og antisocialdemokratisk. Helt frem til slutningen af Olofs teenagertid var der ikke tegn på, at han ville bryde dette mønster. Han meldte sig til dragonerne som 18-årig, optrådte som skribent i højreavisen Svenska Dagbladet og rakkede ned på den evindeligt siddende socialdemokratiske regering. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Finn Årup Nielsen

"en ensom, politisk forvirret gerningsmand uden medsammensvorne". Frasen "politisk forvirret" forstår jeg ikke. Jeg mindes ikke at have stødt på ret meget information om Christer Pettersons politiske holdning.

Den svenske neutralitet er en spøjs størrelse, for den findes efterhånden kun på papiret og i skåltalerne. Både Sverige og Finlander med i NATO's Joint Expitionary Force, der med kort varsel skal kunne udsende styrker til evakueringer, krisesituationer, kapacitetsopbygning, fredsbevarende missioner eller regulær krigsførelse.
Sverige har lige købt USA's Patriot-missiler - for 6 mia SEK.
I januar deltog de to "partnerlande" Finland og Sverige for første gang i NATO's udenrigsminister-møde, hvilket udløste russiske protester. Russerne ser ikke venligt på, at de to lande medvirker i NATO-øvelser og -operationer på Balkan og i Afghanistan.
Sverige og Finland er efterhånden så integreret i NATO, at det er svært at se hvori neutraliteten består. De er med i JEF, og Sverige har aftalt med USA om oplagring af militært materiel på svensk jord. I september 2017 afholdes den største militærmanøvre i Sverige siden 1990 med deltagelse af over 19.000 soldater, bl.a. fra USA, der bidrog med krigsskibe og kampvogne.

Sveriges forsøg på at stå med et ben i hver lejr, formilder ikke NATO's høge: Enten er man fuldt medlem, og så gælder art. 5., eller også er man ikke medlem, og så må man klare sig selv.
I Sverige drømmer de borgerlige om NATO-medlemskab. Socialdemokraterne er splittede mens venstrefløjen og et flertal i befolkningen er imod. Tåbeligt, hvis Rusland tror man kan forhindre et svensk-finsk medlemskab af NATO ved at true i stedet for at berolige. Trusler vil blot bringe de to lande tættere på NATO.
Så tvetydigheden lever i fuldt flor hinsidan.