Baggrund
Læsetid: 3 min.

De røde djævle er godt i gang med at banke lillebrormentaliteten ud af belgierne

For første gang i årevis tror de skeptiske og beskedne belgiere på, at deres landshold kan vinde VM – og at Belgien kan udrette noget stort. Mandag blev optimismen sat på prøve indtil de sidste sekunder af ottendedelsfinalen mod japanerne. Men efter en kaoskamp, hvor belgierne gik »fra helvede til himmelen«, lever drømmen stadig
Kliché eller ej, så har det belgiske holds succes de seneste dage og uger faktisk taget luften ud af udlændingekritikken på samme måde, som det ser ud til at have lagt en dæmper på den belgiske lillebrormentalitet.

Kliché eller ej, så har det belgiske holds succes de seneste dage og uger faktisk taget luften ud af udlændingekritikken på samme måde, som det ser ud til at have lagt en dæmper på den belgiske lillebrormentalitet.

CHINE NOUVELLE

Kultur
4. juli 2018

Mange belgiere mener, at deres øl er den bedste i hele verden – langt bedre end den tynde, sjaskede Carlsberg, som vi ynder at kalde for øl herhjemme i Danmark.

Men den nationale stolthed stopper så også der. For når det kommer til det meste andet, er det belgiske folk beskedent, ja, ligefrem skeptisk på egne vegne.

De belgiske karaktertræk er kendetegnet ved en relativ mangel på national selvtillid, som en af mine belgiske bekendte fortalte mig for nylig. Belgierne har meget lave forventninger til deres egen formåen og er vant til at blive tromlet eller overset af større nationer som Frankrig og især Holland – geopolitisk og i fodbold.

»Vi er bare ikke et folk, der tror på, at ting kan lykkes. Og slet ikke når det kommer til vores fodboldhold.«

Men noget er anderledes ved dette års VM.

Det belgiske fodboldhold er efter mandagens kamp mod Japan gået videre til kvartfinalen, de vandt alle deres kampe i de indledende runder og er desuden det hold, der har scoret flest mål i slutrunden indtil videre.

De røde djævle har for længst rystet underdog-mærkatet af sig, og for første gang tror mange af de rødklædte fans på pladserne i Bruxelles, Antwerpen, Gent og Liége på, at deres hold kan drive det til noget.

Tæsket hund

Det lignede ellers en katastrofe for det belgiske fodboldhold mandag aften på Rostov Stadium i det sydvestlige Rusland. Efter en sløv første halvleg uden mål scorede japanerne i de første minutter af anden halvleg og igen fem minutter senere.

Men med to mål på fem minutter kæmpede et belgisk hold, der alt i alt ser ud til at være mere interesseret i at angribe end at forsvare deres eget mål, sig tilbage med deres »aldrig sig aldrig-attitude«, som deres træner Roberto Martinez kaldte det efter kampen.

Først lavede forsvarsspilleren Jan Vertonghen et specielt hovedstødsmål langt ude fra venstre. Derefter kom endnu et hovedstødsmål fra den indskiftede Marouane Fellaini. Han har til mange Manchester United-fans’ store ærgrelse fået forlænget sin kontrakt hos den engelske klub i sidste uge, selv om han for mange har været en skuffelse på holdet. En »uønsket dreng«, som The Guardian kalder ham. Men altså ikke fra et belgisk perspektiv efter i mandags.

Hvis japanerne ikke allerede så chokerede ud efter Fellainis hovedstød, så gjorde de det i hvert fald i de sidste sekunder af kampen, hvor Belgiens Nacer Chadli scorede det afgørende mål. Dermed sørgede han for, at Belgien blev det første hold siden 1970, der lykkedes med at komme tilbage efter at være bagud med to mål i en afgørende kamp ved VM.

»Denne fodboldgeneration viser dig, hvordan du tackler den typiske ’Belgian Beaten Dog’-mentalitet,« skrev mediet VRT efterfølgende.

»Belgien er i stand til at udrette store ting.«

Drømmen lever stadig.

Indvandrerbaggrund

Den 25-årige Manchester United-spiller og belgiske stjerne Romelu Lukaku skrev i slutningen af juni et indlæg om sin fattige opvækst, hvor hans mor blandede mælken op med vand, når hun serverede havregryn for sine børn om morgenen. Indlægget handler også om, hvordan det er at have indvandrerbaggrund og spille for det belgiske hold.

»Når jeg spillede godt, kunne jeg læse i aviserne, at jeg var Romelu Lukaku, den belgiske angriber. Når jeg spillede mindre godt, kaldte de mig Romelu Lukaku, den belgiske angriber af congolesisk oprindelse,« skriver han.

Næsten 50 procent af spillerne på Belgiens landshold har indvandrerbaggrund, og flere af dem kommer fra berygtede belgiske bydele som Droixhe, som i de seneste år er blevet beskrevet i internationale medier som udklækningsanstalt for terrorister.

Men »vi er alle belgiere«, skriver Lukaku i sit indlæg.

Det er efterhånden blevet en kliché, at det belgiske landshold med dets multikulturelle mandskab kan samle landet, der både er splittet sprogligt mellem de rivaliserende fransk- og flamsktalende dele, men også på indvandrerspørgsmålet.

Men kliché eller ej, så har det belgiske holds succes de seneste dage og uger faktisk taget luften ud af udlændingekritikken på samme måde, som det ser ud til at have lagt en dæmper på den belgiske lillebrormentalitet.

»Hvis de røde djævle vinder, så kan det resultere i en eksistentiel krise om national identitet,« siger den engelske forfatter Emma Beddington, som har boet i mange år i Belgien til The New York Times.

»For hvad er landet Belgien egentlig, hvis det lige pludselig står som vinderen af noget?« spørger hun.

Det trøstende svar til belgierne må være, at de under alle omstændigheder stadig kan bruge den gode belgiske øl som et fast holdepunkt i deres nationale identitet.

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her