Læsetid: 6 min.

Udflytningen af Radio24syv er en dårlig løsning på et væsentligt problem

Af medieaftalen, der fredag blev indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti, fremgår det, at FM4 fremover skal have hovedsæde uden for hovedstaden. Men det er en dårlig løsning på den skævvridning, som findes i medielandskabet, siger medieforsker
Allerede inden forhandlingerne om medieforliget overhovedet var gået i gang, havde Dansk Folkeparti stillet krav om, at Radio24syv skulle flyttes til Vestdanmark. Men hvis dét krav var blevet opfyldt, havde Radio24syv slet ikke budt på FM4 i en kommende udbudsrunde. Det siger administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, Jørgen Ramskov.

Allerede inden forhandlingerne om medieforliget overhovedet var gået i gang, havde Dansk Folkeparti stillet krav om, at Radio24syv skulle flyttes til Vestdanmark. Men hvis dét krav var blevet opfyldt, havde Radio24syv slet ikke budt på FM4 i en kommende udbudsrunde. Det siger administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, Jørgen Ramskov.

Jens Dresling

2. juli 2018

»Vest for Storebælt.«

Det er et gennemgående mantra i den medieaftale, der fredag blev forhandlet på plads mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

I aftalen kan man læse, at der igangsættes et udbud af en ny tv-kanal med fokus på kultur og folkeoplysning, som skal have hovedsæde vest for Storebælt. Det samme gælder den nye digitale radiokanal til kulturformidling, der også sendes i udbud. Desuden skal det nævn, der fremover skal stå for fordelingen af Public Service-puljen også have adresse i Vestdanmark.

Det mest opsigtsvækkende er imidlertid, at det samme fremover vil gøre sig gældende for FM4, som Radio24syv frem til oktober 2019 har sendetilladelse på. Når tilladelsen udløber vil FM4 blive genudbudt, og her vil det været en betingelse, at radiokanalens hovedsæde, alle administrative medarbejdere samt mindst halvdelen af de ansatte på redaktionen placeres vest for Storebælt.

Allerede inden forhandlingerne om medieforliget overhovedet var gået i gang, havde Dansk Folkeparti stillet krav om, at Radio24syv skulle flyttes til Vestdanmark. Men hvis dét krav var blevet opfyldt, havde Radio24syv slet ikke budt på FM4 i en kommende udbudsrunde. Det siger administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, Jørgen Ramskov.

»Udgangspunktet var, at hele radioen skulle flytte til Aarhus. Og det er helt oplagt, at det havde vi ikke kunnet se for os, fordi radioen er dybt afhængig af København. Man kan have mange meninger om København, men så længe Folketinget ikke er flyttet til Vestdanmark, så er det altså rigtig fornuftigt, at man har mulighed for at lave radio fra Storkøbenhavn,« siger Jørgen Ramskov.

Det er ikke en betragtning, der påvirker kulturordfører hos Dansk Folkeparti, Alex Ahrendtsen.

»Vi skal have et nyt udbud, så under alle omstændigheder er alting smidt op i luften. Derfor giver det jo god mening, at vi forsøger at skabe et mere mangfoldigt mediedanmark, så det hele ikke bliver koncentreret i København,« siger Alex Ahrendtsen.

Nyhedsørkener og skævvridning

Søren Schultz Jørgensen, der er ph.d. i mediesociologi og medforfatter til bogen Den journalistiske forbindelse: Sådan genopfinder nyhedsmediet sin relation til borgerne – og sin relevans for demokratiet, er ikke afvisende overfor, at placeringen af tv-kanaler og radiostationer vest for Storebælt kan have en gavnlig effekt. I hvert fald i princippet.

Han fortæller om, hvordan man visse steder i udlandet har såkaldte »nyhedsørkener«, hvor store geografiske arealer ikke har en eneste journalist dedikeret til at dække området. En sådan situation er problematisk ud fra et demokratiske perspektiv.

»Hvis du kigger på den offentlighed, som danskerne møder, så vil man, når man er her, hvor jeg er nu – jeg står midt i Sønderjylland – opleve, at nyhederne er produceret 300 kilometer væk. Og af mennesker, der har et blik, der ligger 300 kilometer væk. Det er et voksende problem i Danmark, at der er lommer eller hele og halve store dele af landet, som faktisk ikke får den nyhedsdækning, som vi er så privilegerede at have, når vi bor i de store byer,« siger Søren Schultz Jørgensen

Samtidig er han skeptisk over for medieaftalen, som han kalder »et kludetæppe«. Han affejer udflytningen af Radio24syv som »perspektivløs«, men at Dansk Folkepartis påstand om en skævvridning i mediebilledet utvivlsomt har noget på sig.

»Det kan godt virke latterligt, når man bare med et snuptag flytter nogle institutioner. Og det er jeg sådan set enig i. Men nedenunder ligger en diskussion, som Dansk Folkeparti måske nok har positioneret sig på, men som mange burde være optaget af. Vi skal have en medieøkologi, som omfavner hele befolkningen. Hvis man hver dag og hele tiden mødes med nyheder, som ikke afspejler ens eget liv, så oplever man ikke, at man hører til i den offentlighed, vi har.«

Det er fortsat usikkert, om Radio24syv vil byde på FM4, når den tid kommer – de vil se det endelige udbud først. Men Jørgen Ramskov understreger, at han ikke er modstander af den overordnede ambition om at skabe et mere geografisk repræsentativt mediebillede.

»Jeg synes, at det er et fornuftigt og legitimt ønske at gå efter, at medierne skal være bedre til at dække hele Danmark. Og jeg siger hverken, at vi er fantastiske til det, eller at vi ikke kan forbedre os. Jeg siger bare, at det forekommer mig underligt, at man tager en radio, hvor 32 procent af vores lyttere bor i København, ligesom 32 procent af befolkningen bor i København, og så at det lige er dén radio, der bliver udset til at skulle splittes ad i små dele, hvilket jo alt andet lige ikke muliggør, at den samme radio kan fortsætte. Det er det spørgsmål, jeg har,« siger Jørgen Ramskov.

Til det er Alex Ahrendtsens korte svar, at det jo kan være, at »der kommer nogen med et bedre koncept«. Så enkelt er det.

Udflytningens konsekvenser

Udflytningen af FM4-båndet og de øvrige elementer i medieaftalen, der kredser om Vestdanmark, kan ses som endnu et led i regeringens udflytning af arbejdspladser. I de kommende år skal over 3000 statslige stillinger enten slås op eller flyttes ud af hovedstaden. Det er en plan, der har medført heftig debat, og hvor særligt to kritikpunkter er blevet rejst.

For det første risikerer udflytningen at svække fagligheden og vanskeliggøre rekrutteringen, fordi kun et fåtal af medarbejderne flytter med, når arbejdspladsen rykker. For nyligt dokumenterede Altinget, hvordan blot en fjerdedel af Miljøstyrelsens medarbejdere forventes at flytte med til den nye placering i Odense.

Den anden problematik går på, at muligheden for at kigge magthaverne efter i sømmene svækkes. Her har genhusningen af Det Økonomiske Råd, der har til opgave at agere økonomisk vagthund, været hovedeksemplet.

Begge argumentkæder kan også gøre sig gældende, når det handler om udflytningen af medier.

»Det kan da givetvis give nogle rekrutteringsproblemer, som man også har set med andre udflytninger af offentlige institutioner. Hvis vi tager Radio24syv, kan jeg godt forestille mig, at det kan give nogle bemandingsmæssige problemer, specielt i forhold til hvis man vil fastholde den redaktionelle linje, man har kørt,« siger Stig Hjarvard, der er professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet.

Men rekrutteringsgrundlaget bliver bedre med tiden. Det mener i hvert fald Søren Schultz Jørgensen. Det journalistiske arbejdsmarked vil tilpasse sig.

»I det kortsigtede perspektiv vil der opstå samme problem, som vi har diskuteret, når det drejer sig om udflytningen af forskellige råd og styrelser: Kan man få de fornødne kompetencer? Det er en udfordring. Men hvis man kigger længere frem, så vil dygtige journalistpraktikanter i Aarhus og Odense langsomt begynde at blive tiltrukket. Folk vil jo gerne arbejde de gode steder. Og hvis de ligger i Aarhus og ikke i København, så kan man nok godt få nogle gode mennesker til også at bo der,« siger Søren Schultz Jørgensen.

Når det kommer til mediernes fysiske nærhed med magthaverne, som også Jørgen Ramskov fremhæver, mener Stig Hjarvard ligeledes, at udflytningen kan have konsekvenser.

»Man kan se, at TV 2 har været fanget i samme problem. På den ene side var hele ideen med TV 2, at vi skulle flytte det til provinsen og have hovedsæde på Fyn, men gradvist kan man jo se, at TV 2 News har fået en meget stor tilstedeværelse i hovedstadsregionen. Og det har selvfølgelig noget at gøre med, at det alt andet lige er nemmere at få fat i beslutningstagerne i København. På den måde er det jo en reel problemstilling,« siger Stig Hjarvard.

Søren Schultz Jørgensen mener imidlertid, at der i analysen om hovedstaden som magtcentrum, ligger en blind vinkel.

»Der er, som om vi kun tror, at magten ligger i København. Hvem er det, der bestemmer og har indflydelse på, hvad der sker i Midtjylland, Sønderjylland, Fyn? Det er jo ikke nødvendigvis landspolitikerne. Det er jo kommuner, og lokale ildsjæle, foreninger og virksomheder. Der ligger også en endimensionel magtforståelse i, at vi bare skal være tæt på Folketinget, regeringen, centraladministrationen og de store virksomheders hovedkvarterer,« siger Søren Schultz Jørgensen.

For kulturminister Mette Bock er medieaftalen – og ikke mindst beskæringen af DR – et vigtigt skridt i retning af at skabe mindre stat og mere marked, mere provins og mindre hovedstad, flere nye medier og færre gamle.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Andersen
  • David Zennaro
  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
  • Oluf Husted
Bjarne Andersen, David Zennaro, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

"Kritisk Revy" skrev en gang noget i retning af, at arkitekter, der bygger huse til andre, selv skulle tvinges til at bo i dem. Noget lignende kunne man sige her. Hvorfor ikke gå foran med et godt eksempel og begynde med at flytte ministerierne ud - eller "ind", som det hedder i regeringens nysprog?

Bjarne Andersen, David Zennaro, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Hans Aagaard, Torben Bruhn Andersen, Jørn Andersen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er en genial idé at flytte den anden offentlige radioorganisation til Aarhus, hvor man har de fleste nyuddannede journalister. Faktisk kunne det være en rigtig god idé at lade Danmarks Journalisthøjskole overtage den.

Christian de Coninck Lucas

Selvfølgelig er det en dårlig løsning. Det er en medie pendant til Udligningsreformen. I politiske GroupThink cirkler siger man at dette er for at redde "Udkantsdanmark". Det er det ikke. Det er for at redde provinsen fra det der hedder "diseconomies", som er skabt af samme politikeres økonomiske politik og centralisering. Det gider de naturligvis ikke fortælle folket, det er værdipolitik og FLÆSK.

Slå det op, Løkke og Espersen. i stedet for at vildlede.

Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Vibeke Hansen, morten rosendahl larsen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Som flittig lytter af 24/7, tænker jeg medieforliget må gøre rigtig ondt i ledelsen på stationen. De har da om nogen forsøgt at tækkes DF, i planlægningen af deres sendeflade.

Har længe tænkt øgenavnet på stationen burde ændres fra Radio Møller, til Radio Messersmidt.

David Zennaro, Tine Andersen, Steffen Gliese og Lasse Glavind anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Det er geniale er jo at alle de satans ventreorienterede, kulturradikale, hipsteragtige naturflippere kun vil bo i København. Så hvis vi bare flytter deres arbejdspladser væk fra djævleøen, så er de jo fortabte.

Bjarne Frederiksen, Vibeke Hansen, morten rosendahl larsen, Eva Schwanenflügel og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Jens Mose, nu tror jeg ikke, at 24/7 rent faktisk beskæftiger ret mange venstreorienterede kulturradikale naturflippere - snarere tværtimod, som Torben oven over antyder - så her er der snarere taler om en selvpåført sprængstofulykke.

Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Tine Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Erik Nordahl Svendsen

"Vest for Storebælt" er det mest forvirrede vrøvl i hele medieaftalen. Det handler om to helt forskellige forhold, som blandes sammen. Radio 24/7 debatten handler om et landsdækkende medies placering og hvordan dets indhold (kan) præges af dets location. Ligesom TV2's placering i Odense blev begrundet med et andet syn på Danmark fra denne plads. Men den anden og meget vigtigere ting fremgik af TV 2's regional stationer, som er rettet mod en geografisk målgruppe, lad os bare kalde den lokal i modsætning til landsdækkende. Her det risikoen for "nyhedsørkener" modvirkes ved at staten enten placerer medier lokal (Regional tv og Drs regionale radioer) eller ved at støtte de private, lokale medier. Det sidste forsøges helt overfladisk i medieaftalen ved at flytte nogle få millioner kroner pressestøtte til dagblade udenfor hovedstaden. Men det forbliver uden reel virkning. Dagbladenes egen dynamik har ført til ganske nytteløse horisontale fusioner som Jysk-Fynske medier. De forbedrer ikke lokalstoffet, men forsøger at rationalisere noget drift via det ikke-lokale stof, som er helt ligegyldigt for det lokale publikum. Den eneste vej til sikring og forbedring af den lokale journalistik, så der ikke opstår flere nyhedsørkner, er forslaget om at fusionere dagbalde, radio og tv indenfor samme lokale område. Det kan ske ved at bringe regional tv og regional radio i udbud med pengene i lommen, som dagbladene kan drive. Derved opstår synergi og effektiv brug af de samlede journalistiske ressourcer. Løsningen er flere gange præsenteret for politikerne, bl.a. af Frands Mortensen ved Folketingets høring om medierne i landdistrikterne, afholdt i Egtved 23. feb 2018. http://www.ft.dk/da/udvalg/udvalgene/ul%C3%B8/tv. Mette Bock sad og høærte på det, men ville ikke begribe pointen.
Prøv fremover at lade være med at blande de to diskussioner sammen. Location for sig, og lokaljournalistik for sig. ak.

niels astrup

Jeg kunne tage protesterne noget mere alvorligt, hvis der ikke havde været et bagkatalog:

Hvor var alle de protesterende, mens mange hundrede skoler i Landsby-danmark blev lukket og eleverne sendt ud på to-tre times daglige rutebilsture?

Hvor var de henne, da vores rådhuse blev lukket og vi nu skal ud på en 40-50-60 km lang køretur for at komme på rådhuset?

Hvor var de, da vores politistationer, domstole og sygehuse blev lukket?

Nu er det så København, der skal hoste op - og NU er udflytning noget skidt?

Egon Stich, Bjarne Frederiksen, Karsten Lundsby, Tine Andersen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I løbet af ganske få år er København blevet Danmarks mest provinsielle sted, uden udsyn, viden, interesse for andet end sine egne mere og mere indspiste, middelmådige og ligegyldige aktiviteter.
Næ, kom ud og se det enorme liv, der udfolder sig, nyskabelser, der ikke bare er importerede ideer fra Kamerika.

Jeg har ikke lyttet meget til Radio 24/7 som inkarneret P1 lytter, men jeg kan forstå, alle P1 værterne har sommerferie som skolebørn, og jeg gider ikke genudsendelser hele sommeren, så ...

Anne Mette Jørgensen, Tine Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Der er større problemer end disse. Politikernes handling vedr. udflytning er en manipulerende facon på at ændre fokus på de reelle og meget mere truende problemer vi ser og vil se mere af fremover. Det er som et myggestik.

Jens Winther

Kravet om udflytning af den overordentligt velfungerende RADIO 24/7 er en latterlighed! I så lille et land, kan det være totalt ligegyldigt, hvorfra man sender radio. Symbolpolitik af allerværste og mest populistiske skuffe.

Hvorfor flytte rundt på noget, som rent faktisk fungerer? Hvis det er så vigtigt med en radiostation i Hjørring, så kunne det lokale folkeblad jo bare have budt ind, da projektet var i udbud.

Peter Hansen

@Christian De Thurah

Du siger noget, men ville det så ikke bare være nemmere, at flytte hovedstaden, så følge resten vel med?

Hovedstadens placering er grundet i oplandet Skåne, Halland og Blekinge, og da disse landsdele i dag ikke længere administreres af Danmark, så er hovedstaden kommet til, at ligge langt væk fra alfarvej.

Så hvis vi nu skulle være lidt proaktive og desrupte virkeligheden, så lad os da flytte hovedstaden tidsvarende til midt i Kongeriget, det kunne passende være omkring lillebælt. Fredericia var jo også i sin tid tiltænkt til, at afløse København, måske er det tid til en genoplivning af den ide, så vil vi slå mange fluer med et smæk, som man siger.