Baggrund
Læsetid: 4 min.

Vores svenske broderfolk er på jagt efter magien fra VM ’94

Et solidt men uspændende svensk mandskab skal tirsdag op mod det schweiziske landshold, der ledes af den kantede kreatør Xherdan Shaqiri
Den skånske skovhugger af en midterforsvarer, Andreas Granqvist, har indtil videre udgjort et solidt bolværk i det svenske holds bagerste skanse, og har samtidig afsløret en værdifuld evne til lunte med frem og hamre straffespark iskoldt i kassen.

Den skånske skovhugger af en midterforsvarer, Andreas Granqvist, har indtil videre udgjort et solidt bolværk i det svenske holds bagerste skanse, og har samtidig afsløret en værdifuld evne til lunte med frem og hamre straffespark iskoldt i kassen.

Björn Larsson Rosvall

Kultur
3. juli 2018

Hvis man er til fals for fængende svensk popmusik og rendyrket VM-nostalgi (og hånden på hjertet – hvem er ikke det?), så kan man næppe foretage sig noget bedre end at gå ind på nettet og se videoen til den svenske VM-sang fra 1994: »När vi graver guld i USA«.

Med sin Abba-inspirerede melodilinje og uforlignelige lyrik, der blandt andet handler om alle de damebekendtskaber, de svenske spillere måtte give afkald på for at forfølge deres VM-drøm (»till alla flickor vi har försakat«), må sangen – der er skrevet af poptrioen Glenmark, Eriksson og Strömstedt – betragtes som en stærk kandidat til titlen Alletiders Bedste VM-sang, og den transporterer lytteren tilbage til den magiske VM-sommer, hvor de svenske drenge drog over Atlanten og hentede bronze i USA.

Det var dengang, svenskerne rådede over et mandskab med profiler som ynglingen med rastafarihåret, Henrik ’Henke’ Larsson, badutspringeren Thomas Brolin og sprællemanden med klovneansigterne inde på stregen, Thomas Ravelli.

Et hold af den karakter kan vort nordiske broderfolk på inden måde fremvise ved denne lejlighed.

Snarere er det svenske landshold anno 2018 en af den slags solide men uspændende mandskaber, om hvilke man siger, at det er kollektivet, der er stjernen, og det er vel meget sigende for de blågules hidtidige præstationer, at deres største profil har været anføreren; den skånske skovhugger af en midterforsvarer, Andreas Granqvist, der har udgjort et solidt bolværk i holdets bagerste skanse, og som samtidig har afsløret en værdifuld evne til at lunte med frem og hamre straffespark iskoldt i kassen.

De blågules chancer

Før VM havde svenskerne også store forventninger til Emil Forsberg, der til daglig tørner ud for RB Leipzig i Bundesligaen. En af Forsbergs landsholdskolleger, Gustav Svensson, gik ligefrem så vidt, at han udtalte, at Forsberg råder over et større talent end Christian Eriksen.

De ord mangler den 26-årige kantspiller dog stadig at leve op til efter nogle kampe, hvor han ikke har fået særligt meget ud af anstrengelserne, men man kan håbe for svenskerne, at han kommer i gang mod Schweiz tirsdag.

Det vil i hvert fald hjælpe på de blågules chancer, for svenskernes svagheder ligger nemlig helt åbenbart i angrebskæden, hvor deres sædvanlige førstevalg – Marcus Berg og Ola Toivonen – er et par halvgamle tonsertyper af begrænset kvalitet. Ganske vist lykkedes det Toivonen at få lobbet en enkelt kasse over Neuer i kampen mod tyskerne, men helt generelt har de to frontløbere ikke den skarphed, som man normalt associerer med mandskaber, der har ambitioner om at gå dybt i turneringen.

Hos modstanderne fra Schweiz kommer den primære trussel fra den langskudsstærke midtbanekreatør Xherdan Shaqiri.

Denne oveskårne kæmpe – som reelt bruger VM til at spille sig til et klubskifte, efter at han rykkede ned fra Premier League med Stoke før slutrunden – er en mester i at glide ubemærket rundt på banen og opsøge de åbne rum i modstandernes forsvar. Derudover kan han trods sin kompakte skikkelse også løbe hurtigt, hvilket vi fik demonstreret i kampen mod Serbien, hvor han blev sendt afsted på en frispilning helt oppe fra midterlinjen og formåede at holde en desperat jagtende serbisk midterforsvarer bag sig hele vejen ned til modstandernes mål.

Scoringen fejrede han i øvrigt med at samle hænderne og vifte med fingrene i en ørnebevægelse, mens han tog en løbetur rundt i stadionkurven.

Håndbevægelserne tjente som markering af hans etniske ophav fra den albanske del af Kosovo, men de indbragte ham en bøde på omkring 75.000 kroner fra FIFA, der ikke bryder sig om, at man på den måde hiver nationalpolitiske symboler ind på grønsværen.

De penge betaler Shaqiri dog formentlig med sindsro. For ham var det tydeligvis vigtigt at vise hele verden, at serberne blev skubbet halvvejs ud af VM af en spiller med rødder i Kosovo.

At Shaqiri i det hele taget kan være en kantet skikkelse, blev også demonstreret i et interview for nogle måneder siden, hvor han udtrykte alt andet end begejstring med kvaliteten hos sine holdkammerater fra Stoke:

»Selv Ronaldinho ville ikke kunne stille noget op på dette hold. (…) Her i Stoke kan jeg ikke gøre mig gældende på banen, fordi der simpelthen mangler kvalitet i spillerne omkring mig.«

De ord har nok ikke forbedret stemningen i det kriseramte omklædningsrum!

Shaqiri kan da også sagtens få opfyldt sit ønske om at komme væk fra den engelske Championship-klub. På rygtebørsen nævnes Liverpool i hvert fald jævnligt som en mulig destination.

Zlatans fravær

Foreløbig gælder det dog – både for ham og resten af alpelandets sønner – dagens kamp mod svenskerne. I den blågule trup kan de glæde sig over, at debatten om Zlatans fravær fra VM-truppen efterhånden er forsvundet fra de hjemlige sportsmedier, hvor den ellers har fyldt end del. Men den høje angriber formåede dog at spille sig selv på banen efter sejren over Mexico.

»Jeg sagde før verdensmesterskaberne, at de (Sverige, red.) ville nå langt og formentlig vinde det. Jeg er meget glad, stolt over at være svensk, jeg kører rundt med et svensk flag, og vi følger alle sammen holdet,« sagde Zlatan Ibrahimovic, før han på ægte Zlatansk vis tilføjede:

»Jeg erobrede verden, og nu erobrer Sverige verden!«

Hvis Zlatan får ret – og hvis de blågule virkelig erobrer hele verden – kan broderfolket atter få lejlighed til at afspille den VM-slager, der blev en landeplage hinsidan i sommeren 1994, da svenskerne senest havde succes ved en international slutrunde. Og så kan alle fra Malmø til Kiruna igen nynne med på Glenmark, Eriksson og Strömstedts vemodige hjemstavnslyrik:

»Flickorna har blommor i sitt hår …«

Heja Sverige!

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jonathan Larsen

De vandt! Jætte bra! (Jeg ved ikke om det er stavet rigtigt) ;).

jens peter hansen

Bemærk Sverige vandt UDEN Zlatan. Portugal med Ronaldo, Argentina med Messi er ude. Geniale spillere der stresser deres hold som derfor ikke fungerer som, nå ja hold. Grattis Sverige!