Læsetid: 12 min.

Aretha Franklin har leveret sin sidste jordskælvsrystende frasering

Aretha Franklin er død, og dermed må vi bukke og takke og sige farvel til en sanger, sangskriver og pianist, der formåede at drage både kirken, racestolthed og det kvindelige begær ind i soulmusikken
Aretha Franklin beskrev soul som evnen til »at bringe det, der sker indeni, op til overfladen ... At få folk til at føle, hvad du føler«.

Aretha Franklin beskrev soul som evnen til »at bringe det, der sker indeni, op til overfladen ... At få folk til at føle, hvad du føler«.

Gary Gershoff

18. august 2018

The Queen of Soul, Aretha Franklin, er død, det må man lære at bære. Hun var en naturkraft, og hun var en kulturkraft. Og nu er der slukket for dette ufattelige kraftværk. Søndag den 12. august meddelte Franklins familie, at mesterens helbredstilstand var stærkt forværret. Franklin blev indlagt på hospice, og torsdag den 16. august døde hun af fremskreden kræft i bugspytkirtelen, 76 år gammel.

Der er nogle stjerner, der fader ud og forsvinder i nattens firmament. Og så er der dem, der brænder med uformindsket styrke langt ind i alderdommen.

Bevismateriale: Den 6. december 2015 gik Aretha Franklin på scenen og satte sig ved flygelet i John F. Kennedy Center i Washington. Hun gjorde det til ære for singersongwriteren Carole King, der sammen med en håndfuld andre kunstnere modtog The Kennedy Center Honor for livslangt arbejde. Men det var Aretha Franklin, der løb med æren.

Det skete med hendes fortolkning af »(You Make Me Feel Like) A Natural Woman«, som King skrev i 1967 sammen med hendes daværende ægtemand, Jerry Goffin, med input fra Aretha Franklins producer, Jerry Wexler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Ivan Breinholt Leth
 • David Zennaro
 • Benny Jensen
 • Maria Francisca Torrezão
 • Frede Jørgensen
 • Henrik Brøndum
Mikael Velschow-Rasmussen, Ivan Breinholt Leth, David Zennaro, Benny Jensen, Maria Francisca Torrezão, Frede Jørgensen og Henrik Brøndum anbefalede denne artikel

Kommentarer

René Arestrup

Æret været Arethas minde.

Ivan Breinholt Leth, Herdis Weins, Marie Jensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Benny Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

"Looking out on the morning rain..." Regnen er tårer, og sangen handler om en person, som starter dagen med at græde. (Understreget af Obama under koncerten i John F. Kennedy Centeret!) I løbet af sangen får Franklin tårerne vendt til jublende glæde. På nogle få minutter har hun gennemgået hele det menneskelige følelsesregister, og demonstreret for os hvilken kraft soul musikken rummer. Det er sublimt.