Læsetid: 2 min.

Arven efter V.S. Naipaul

Det er mærkeligt at tænke på, at så elegant en forfatter, en så overlegen sproglig fornyer af det engelske sprog og formel fornyer af litteraturen kan besidde så primitivt et syn på verden
Det er mærkeligt at tænke på, at så elegant en forfatter, en så overlegen sproglig fornyer af det engelske sprog og formel fornyer af litteraturen kan besidde så primitivt et syn på verden

Ritzau Scanpix

17. august 2018

Så døde han, forfatteren VS Naipaul. Det har altid været svært at elske ham. Ikke for hans litterære værker, for han var en mesterlig prosaist, en af de største postkoloniale forfattere i den engelsksprogede litteratur. Uomgængelig. Nobelprisen i 2001 og andre store litterære udmærkelser var alle fuldt fortjent.

Men det har været svært at elske VS Naipaul for den person, han var, og de holdninger, han lå inde med. Derfor falder det ikke ligefor at sørge over hans død, men måske gør døden det nu trods alt lettere at hylde ham, som den store forfattere han var.

Altså når man ikke hele tiden ved siden af forfatterskabet skal medtænke den person, der bevæger sig rundt i verden. Det usympatiske skubbes i baggrunden, og han er mest af alt sit værk.

Nu er det så også tid til at tage afsked med alt det ikke så artige, der er kommet frem om Naipaul. Snæversynet, arrogant, ondskabsfuld, racist, voldelig misogynist og islamhader er bare nogle af de ting, der er blevet sagt om ham.

Han mishandlede sin første kone i flere årtier, gik til prostituerede og havde en elskerinde i 24 år, før han pludseligt forlod konen og giftede sig med en anden kvinde. Til sin biografist Patrick French udtalte Naipaul, at »man kan sige, at jeg dræbte hende … Man kan sige det. Jeg føler det lidt sådan.«

I 2001 forårsagede Naipaul et ramaskrig, da han talte om islams katastrofale virkning på den koloniale verden. Islam havde gjort folk til slaver og udvisket andre kulturer, og de konverterede havde ødelagt deres fortid og deres historie.

I 2011 gik det så ud over alle kvindelige forfattere. Da han i et interview blev spurgt, om han mente, at der var nogen kvindelige forfattere, der kom på niveau med ham selv, svarede han, at det mente han ikke. Han kaldte endda Jane Austen sentimental og talte generelt om »kvinders følelsesladede, snævre syn på verden«.

Det er mærkeligt at tænke på, at så elegant en forfatter, en så overlegen sproglig fornyer af det engelske sprog og formel fornyer af litteraturen kan besidde så primitivt et syn på verden. Det er et paradoks. Men litteraturens værdi ligger i sig selv og ikke i forfatterens holdninger. Sådan er det fortsat, det er bare blevet vanskeligere at opretholde det skel i 2018.

Den trinidadiskfødte forfatter og nobelprisvinder høstede roser, præmieringer og hård kritik for sine skildringer af kolonialismens eftervirkninger
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu