Læsetid: 6 min.

Benny Andersen? Ham kan vi holde af, til vi dør, og med sindsro give videre til kommende slægter

Han gjorde selvkarakteristikken til nationalsyndrom. Og hvad har han dog ikke skænket os af vidunderlige digte, børnebøger og radiospil. Sorgen over digteren, fortælleren, dramatikeren, komponisten og grinebideren Benny Andersens død viger snart for kæmpemæssig taknemmelighed over alt, hvad han har givet, skriver Erik Skyum-Nielsen
Benny Andersen nekrolog

Med ’Den indre bowlerhat’ markerede Benny Andersen sig som helt og holdent sig selv: Rig på sprogligt overskud, men fattig på syntaktiske fiksfakserier. Traditionsbunden kun i middelsvær grad og, i modsætning til ikke mindst Rifbjerg og Jørgen Gustava Brandt, i stand til at ave hangen til fremmedord og andre slags blær, skriver Erik Skyum-Nielsen i denne nekrolog.

Kennet Islandi Havgaard

18. august 2018

Ved meddelelsen om digteren, fortælleren, dramatikeren, komponisten og grinebideren Benny Andersens død er det, sagt lidt brutalt, svært at blive fuldkommen trist, fordi sorgen så hurtigt viger for kæmpemæssig taknemmelighed. For hvad har han dog ikke skænket os af vidunderlige digte og viser, og hvor et det herligt og inderligt fortjent, at »Svantes lykkelige dag« bliver sunget og atter sunget ved familiesammenkomster og forsamlingshusfester.

Benny Andersens Samlede digte, som første gang udkom i 1998, er siden igen og igen blevet givet som gave og holdt, efter hvad der fortælles, gennem flere år skuden oven vande på Borgens Forlag, hvor Andersen fik sin debut i bogform i 1960. Forud herfor var gået en noget omflakkende karriere som restaurationspianist i både indland og udland; men han fik skam digte offentliggjort allerede fra 1952, hvor tidsskriftet Heretica bragte tre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anders Reinholdt
 • Viggo Okholm
 • Eva Schwanenflügel
 • Kim Folke Knudsen
 • lars søgaard-jensen
 • Ejvind Larsen
 • Oluf Husted
 • Lise Lotte Rahbek
 • Frede Jørgensen
Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, lars søgaard-jensen, Ejvind Larsen, Oluf Husted, Lise Lotte Rahbek og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Her bliver så tomt.

Mogens Holme, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Flemming Berger og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Morten Sørensen

Tak for en smuk nekrolog.

Mogens Holme, Jan Damskier, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, jørgen djørup, Ejvind Larsen, Oluf Husted, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Benny Andersen

Du var danskens moderne skjald. Så fri og præcis i beskrivelsen af vores hverdag.

Du fangede livets enestående øjeblikke i hverdagens små gøremål og satte lyrik og til sidst musik til.

På Snøvsen og alle vi andres vegne.

Vi savner dig, og lever i det evige minde af digte, som du har ladet dale stille ned fra efterårets dit danske løvtræ over os.

Ære være Benny Andersens Minde.

Henrik Pedersen

I dyb respekt for Benny Andersen, men

hvorfor ikke skrive en hyldest, mens vore forbilleder er i levende live?

I kan passende starte med en hyldest til Johannes Møllehave.

Karsten Aaen, Torben Bruhn Andersen, Anders Reinholdt og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Jens Rasmussen

Det er en meget fin nekrolog dog skæmmet af en søvnig redaktionssekretær. I papirudgaven er er Heratica-digtet angivet som udkommet i 1962. I Skyums tekst kan man læse at det er fra 1952. Endvidere er der en faktaboks, hvor debutdigtsamlingen "Den Musikalske Ål" udkommer i 1965 - selvom Skyums tekst ganske rigtigt angiver udgivelsesåret til 1960.
I betragtning af den i sammenligning med andre landes aviser meget høje pris på Information bør sådan noget slendrian ikke finde sted.
Stram op.