Læsetid: 3 min.

Der findes fire argumenter for, at Ruby Rose ikke bør spille Batwoman

Skuespilleren Ruby Rose er ganske vist lesbisk, men ifølge kritikere er hun ikke den rette lesbiske til at spille rollen som Batwoman, der bliver den første lesbiske superhelt med sin egen tv-serie
Et af argumenterne på for, at tv-kanalen CW bør genoverveje sit valg af Ruby Rose som Batwoman, er, at hun er så bredt appellerende et begærsobjekt, at valget af hende ikke kan betragtes som en imødekommelse af lesbiskes behov for en karakter at spejle sig i.

Et af argumenterne på for, at tv-kanalen CW bør genoverveje sit valg af Ruby Rose som Batwoman, er, at hun er så bredt appellerende et begærsobjekt, at valget af hende ikke kan betragtes som en imødekommelse af lesbiskes behov for en karakter at spejle sig i.

Angela Weiss

17. august 2018

Den australske skuespiller og model Ruby Rose var pavestolt, da hun for godt en uge siden offentliggjorde, at hun havde fået rollen som Batwoman i en kommende tv-serie på den amerikanske tv-kanal CW.

Ruby Rose var gæst i The Tonight Show, hvis vært Jimmy Fallon var helt rørt og omtalte rollen som en livsændrende begivenhed. 

»Resten af dit liv vil du være Batwoman,« sagde han og understregede den tætte forbindelse mellem skuespiller og rolle: »Børn vil klæde sig ud som dig, når de skal være Batwoman til Halloween.«

Batwoman (med det civile navn Kate Kane) er den første lesbiske superhelt, der får sin egen tv-serie. Karakteren blev oprindeligt introduceret i Gotham City 1950’erne for at give Batman mulighed for at demonstrere, at han trods rygter om det modsatte faktisk var helt heteroseksuel. I 2006 blev Batwoman så relanceret, denne gang som lesbisk, jødisk kvinde. 

Det er næppe tilfældigt, at CW valgte Ruby Rose til rollen. Rose, der er slank, tatoveret og korthåret, sprang ud som lesbisk som 12-årig og er siden blevet fremhævet som et lesbisk ikon og androgynt sexsymbol. Hendes skuespilkarriere tog fart med rollen som Stella Carlin i kvindefængselsserien Orange is the New Black, hvor hun har en affære med hovedpersonen Piper Chapman. I danske biografer kan hun for tiden ses i hajfilmen The Meg.

Med status af queerikon kan det forekomme mærkeligt, at castingen af Ruby Rose i rollen som Batwoman har affødt så store protester på de sociale medier, at Rose nu har lukket sin twitterkonto og deaktiveret kommentarsporet på sin instagramprofil. Under hashtagget #recastbatwoman ærgrer twitterbrugere sig over, at lesbiske som minoritet bliver snydt for en ordentlig repræsentant.  

Kun et enkelt nazikort

Der findes groft sagt fire argumenter for, at Ruby Rose ikke bør spille Batwoman.

De mest ortodokse tilhængere af, at skuespillere tilhører samme minoriteter som deres roller, hæfter sig ved, at Ruby Rose i modsætning til Batwoman ikke er jødisk. En twitterbruger skriver ligefrem, at Rose dermed stjæler rollen fra de af hendes kolleger, der både er lesbiske og jødiske. Hertil svarer en anden, at jødedommen er en religion og ikke en race, hvorfor det at spille jøde som ikkejøde ikke er det samme, som når en hvid skuespiller spiller en etnisk minoritet.

Samme twitterbruger foreslår, at den forargede skal spørge sin lokale rabbiner om, hvorfor det er vigtigt at skelne mellem religion og race – og kommer med det (som oftest konfliktoptrappende) tip, at det har noget med nazisme at gøre. Det er så vidt vides den eneste gang, nazikortet er blevet smidt i debatten om, hvem der skal spille Batwoman. 

Andre kritiserer valget af Ruby Rose, fordi hun tilbage i 2013 opførte sig dårligt, idet hun outede en tidligere sexpartner. Rose skrev dengang på Twitter, at hun havde været i seng med sangerinden Demi Lovato, der definerer sig selv som heteroseksuel.

Protester lød. Ruby Rose slettede sit Tweet. Lovato afkræftede, at de to havde haft et forhold, og så skrev Rose noget lovlig kækt om, at hun da havde været flinkere end de mænd, Lovato havde været sammen med, og som så senere havde offentliggjort billeder af hende. 

Det tredje kritikpunkt er, at Ruby Rose ikke fortjener rollen som Batwoman, fordi hun ikke er en dygtig nok skuespiller. I mange af #recastbatwoman-indlæggene figurerer den holdning sammen med et eller flere af de andre argumenter, ofte også med et brændende ønske om, at skuespilleren Ashley Platz får rollen i stedet. Platz er både lesbisk og jødisk, og så florerer optagelsen af hendes audition til rollen som Batwoman på nettet, og mange beskriver hende som perfekt til rollen. 

Det fjerde og mest forklaringskrævende argument for, at tv-kanalen bag den nye Batwoman-serie bør genoverveje sit valg, er, at Ruby Rose er så bredt appellerende et begærsobjekt, at valget af hende ikke kan betragtes som en imødekommelse af lesbiskes behov for en karakter at spejle sig i. En variant heraf hæfter sig ved, at Ruby Rose betegner sig selv som en person med en flydende kønsidentitet frem for som en kvinde.

Ruby Rose affærdigede i sit sidste tweet, inden hun lukkede sin profil, den del af kritikken, der går på, hvorvidt hun er lesbisk, når hun ikke entydigt definerer sig som kvinde. Rose påpeger, at hun de seneste fem år har skullet håndtere, at hun var too gay. Tv-kanalen CW har ikke tænkt sig at caste rollen som Batwoman om igen. 

Den aktuelle tv-serie Pose beviser at ja, der findes et hav af kompetente transskuespillere, som kan give liv og kød, store følelser og charme til film og serier om transpersoner – vi har bare ikke set dem i betydelige roller før. Men vigtigere end det: I oplevelsen af Pose er det fuldstændigt afgørende, at de transkvinder, der portrætteres, er spillet af netop transkvinder.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Jeg håber snart den slange, der er hystarikatet, endelig får bid på og sluger sin egen hale og dermed sig selv. Når dens døde, halvfordøjede krop er kompost, kan man igen få en saglig debat om alle former for minoriteter og alternative måder at leve på.

Markus Hornum-Stenz, Nike Forsander Lorentsen, Klavs Hansen, Karsten Aaen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Lespiske skal spilles af lespiske, dværge skal spilles af dv.. (nå nej de hedder de ikke mere), kæmper skal spille af kæmper, zombier skal spilles af zombier osv. Skuespillet er død.

Per Holmberg, Karsten Aaen, Flemming Berger, Herdis Weins og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Medea kan ikke spilles af andre end kvinder, der selv har dræbt deres børn.

Per Holmberg, Nike Forsander Lorentsen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Hansen

Elsker den progressive venstrefløj, der aldrig bliver tilfreds. Der hægtes flere og flere bogstaver på LBGTQI+ bevægelsen, men det samler dem ikke, for de er alle fornærmet over et eller andet.

Per Holmberg, Karsten Aaen, Herdis Weins og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvordan kunne NOGEN finde på at caste Ian McCellan som Gandalf BÅDE i Hobbitten og Ringenes Herre, når manden er åben homoseksuel - og endnu værre - aldeles ikke er en rigtig troldmand ??
For slet ikke at tale om alle de små mennesker, der burde have fået roller som hobbitter og dværge..
Og alle de stakkels mennesker med deformiteter, der kunne have excelleret i orke-roller, skrig..
BOYCOT PETER JACKSON !!

Per Holmberg, Karsten Aaen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Mads Jakobsen

I misforstår situationen. De "progressive" arbejder ud fra et hierarki, et kastesystem, hvor jo mere sjælden din seksualitet og jo mere kulør din hud, jo flere rettigheder har du. Det er intet problem at en sort tager en hvid rolle (Samuel Jackson/Nick Fury) eller at en homoseksuel at tager en (formodet) heteroseksuel rolle (Ian McCellan/hvad som helst). Derimod må en hvid ikke tage en farvet rolle (Scarlet Johanson / The Major) og en heteroseksuel cisperson må ikke tage en transrolle (Scarlet Johanson / Dante Tex Gill).

Ruby Rose står anklaget for at være grænsende til normal. Derfor "tager" hun en rolle, en rettighed, som retteligen burde tilfalde hendes bedre. Hun tiltusker sig ressourcer som burde tilfalde en mindre kropsnormativ, mindre hvid og mindre cis person.

Hun er en bonde der forbryder sig mod adelen.

Per Holmberg, Herdis Weins, Steffen Møller og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar