Læsetid: 7 min.

Ingen selvransagelse i Frankrig efter voldtægtsanklager mod ’Leon’-instruktør Luc Besson

Fransk politi efterforsker en voldtægtsanklage mod den kendte filminstruktør Luc Besson. Det er første gang, en højt profileret figur fra den franske filmverden rammes af beskyldninger som dem, der sparkede #MeToo-bevægelsen i gang i USA, men sagen har indtil videre ikke resulteret i en lignende selvransagelse i det franske filmmiljø. Måske skyldes det, at VM oversvømmede medierne. Måske fransk mentalitet, mandedominans eller injurielovgivning. Besson har afvist alle beskyldninger
Selv om beskyldningerne mod Besson har klare lighedstegn med Weinstein-skandalen, der blev startskuddet til #MeToo-bevægelsen i USA, har reaktionen i Frankrig været mere afdæmpet. Måske fordi VM i fodbold har fyldt så meget i medierne

Selv om beskyldningerne mod Besson har klare lighedstegn med Weinstein-skandalen, der blev startskuddet til #MeToo-bevægelsen i USA, har reaktionen i Frankrig været mere afdæmpet. Måske fordi VM i fodbold har fyldt så meget i medierne

Stefanie Loos

3. august 2018

PARIS – Luc Besson, en af Frankrigs mest succesfulde og magtfulde filminstruktører og producere, der står bag film som Det femte element, Leon og Taxi, beskriver sig selv i ti ord på sin twitterprofil:

»cinéma love création kids stubborn dolphins work crêpes loyalty Life.«

Står det til den belgisk-hollandske skuespillerinde Sand Van Roy, skulle et 11. ord nok tilføjes: svin.

Besson og Van Roy har de seneste par år haft et seksuelt forhold, som ifølge Van Roy udviklede sig imod hendes vilje, og som hun forsøgte at komme ud af.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Østergaard

Eller måske har den franske presse bare en mere present kollektiv erindring om 'la terreur', rædselsherredømmet, hvor alene beskyldningen om. at være antirevolutionær var nok til at man kunne blive sat foran et tribunal uden chance for at føre et forsvar, modbevise beskyldningen eller anfægte anklagerens intentioner, for så efterfølgende få kappet hovedet af i guilliotinen foran en samling strikkende damer der nød underholdningen og revolutionens fjenders velfortjente straf.

Lidt mindre idealistisk kan de naturligvis blot have en kollektiv erindring om at rædselsregimets journalistiske hovedkraft Marat blev myrdet nøgen i badet af den - også efter en mandlig målestok - stærke og modige Charlotte Corday, der gik ind for en mere moderat revolution.
Men det er nok et ret urealistisk scenarie i 2018. I hvert fald det med badet.

David Joelsen

Sikke noger vrøvl. Hvis manden er skyldig skal han have nogen på frakken, og væk fra den magtposition der tillader ham at opføre sig sådan. Han kan åbenbart ikke håndtere magten.

Men temmelig ærgerligt, fordi manden samtidigt har lavet nogle helt fantastiske film. Ligesom Polanski. To gange øv!

Thomas Østergaard

David, det er vel det springende punkt ..."hvis manden er skyldig".

I påstand-mod-påstand sager hvor fysiske beviser ikke er til stede, er man reduceret til at anlægge sandsynlighedsbetragtninger omkring parternes troværdighed.

I det foreliggende tilfælde, skal vi holde det faktum at Luc Besson er fransk, og dertil aldrig har haft problemer med at fraternisere med personalet (jfr. forholdet til og ægteskabet med Milla Jovovich) op mod det faktum at der er god publicity, moralsk rygklapperi og mulig økonomisk kompensation i at offentliggøre upå(og af-)viselige anklager på Twitter mod "magtfulde" folk i medieindustrien, med en klar dagsorden om at den påklagende part skal have mere "magt". Hvis den ikke var så diskursfikseret, ville virke mere troværdigt.

Du har tydeligvis allerede valgt side, jeg forholder mig afventende.

Den indgivne voldtægtsanklage mod ham har vel ret beset ikke ret meget med hans rolle som filminstruktør at gøre, arbejdsløse og VVS-arbejdere kan vel også begå drugrape.