Læsetid: 8 min.

I Lykke-Pers søgen efter sig selv, finder vi næsten hele det seneste århundredes samfundsudvikling

Lykke-Per er et virkelig irriterende menneske. Han er selvoptaget, selvovervurderende, respektløs, hensynsløs, påståelig og utålmodig. Men det mest irriterende ved ham er selvfølgelig, at man genkender så meget af sig selv i ham. I anledningen af denne uges premiere på Bille Augusts filmatisering af Pontoppidans mesterværk af en samtidsroman, undersøger vi, hvad Pers skæbne kan sige os om både fortid og nutid. Pers skuffelser er nemlig vores egne
I Jakobe får Per en meningsfælle, når det gælder tiltroen til fremskridtet og teknologiens revolutioner. Hun er en belæst kvinde, der introducerer Per til de teorier og tænkere, der sætter fremskridtet ind i en helhedstanke, og hun optegner fronterne i den verserende kulturkamp for ham. Per og Jakobe spilles af Esben Smed og Katrine Greis-Rosenthal.

I Jakobe får Per en meningsfælle, når det gælder tiltroen til fremskridtet og teknologiens revolutioner. Hun er en belæst kvinde, der introducerer Per til de teorier og tænkere, der sætter fremskridtet ind i en helhedstanke, og hun optegner fronterne i den verserende kulturkamp for ham. Per og Jakobe spilles af Esben Smed og Katrine Greis-Rosenthal.

Rolf Konow

27. august 2018

11-årige Peter Andreas Sidenius har forbrudt sig mod Gud. Han sidder tavs ved middagsbordet, mens hans far alvorligt beder hans ti søskende om at samle sig i bøn for, at Gud vil tage deres bror i hånden og lede denne bort fra fortabelsen og syndens veje. Alle søskende græder af frygt for, at deres bror er for evigt tabt.

Ser I, Peter Andreas Sidenius har været på æblerov. Og det bliver da også skæbnesvangert for den lille præstesøn. Altså ikke, at han stjal to æbler. Men denne seance ved middagsbordet.

»Der nedlagdes i disse øjeblikke i hans hidtil sorgløse sind spiren til et uforsonligt slægtshad, en trodsig, stridbar ensomhedsfølelse, der blev sjælen og drivkraften i hans fremtidige liv.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Malan Helge
 • Eva Schwanenflügel
 • Runa Lystlund
 • Trond Meiring
 • Tino Rozzo
 • Katrine Damm
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Knud Anker Iversen
 • lars søgaard-jensen
 • Ejvind Larsen
 • Hans Aagaard
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Oluf Husted
 • Morten Hjerl-Hansen
Malan Helge, Eva Schwanenflügel, Runa Lystlund, Trond Meiring, Tino Rozzo, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Knud Anker Iversen, lars søgaard-jensen, Ejvind Larsen, Hans Aagaard, Maj-Britt Kent Hansen, Oluf Husted og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hej Nicole Perdu

Din formuleringsevne udi det danske sprog er så knap så fejlfri.

Moderator, hvor er du, når vi har brug for dig? ;)

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Jan Damskier, Kristian Rikard og Lars Sell-B anbefalede denne kommentar

- Og i øvrigt tak for en grundig gennemgang af handlingsforløbet i romanen, som jeg må tilstå ikke stod specielt skarpt i min erindring.

Torben Lindegaard

@Katrine Damm

- Det er også meget længe siden, at jeg læste romanen; men pudsigt nok husker jeg stadigvæk min fascination af Pers forlovede, Jakobe Salomon.

Jeg glæder mig til at se, hvad Katrine Greis-Rosenthal får ud af rollen.

Jeg har laest Lykke Per 3 gange, og Jacobe, som af mange regnes for et af dansk litteraturs mest facinerende kvindeportraetter, facinerede ogsaa mig. I modsaetning til sin soester Nana er hun ikke traditionelt smuk, langt fra, naermest det man kunne kalde grim/smuk, med en anderledes, lidt dyster og ikke-dansk udstraaling, hvilket er en vigtig pointe i bogen. Derfor undrer det mig, at man har valgt en iflg. de mange fotos af Katrine mGreis-Rosenthal, en saa smuk og blidt-udseende skuespiller.