Læsetid: 5 min.

Han malede Ku Klux Klan for at sætte fokus på racisme – og blev beskyldt for at udnytte afroamerikanernes lidelser

Sidste år fik en hvid kunster ballade for at udstille et maleri af liget af en lynchet sort dreng. Nu vender en studentergruppe i Texas sig imod en mexicansk-amerikaner, der har malet KKK som en kritisk kommentar til dagens USA – for KKK’s ofre var sorte og ikke mexicanere
Vincent Valdez kritiseres for at bruge Ku Klux Klan i sin kritik af USA’s racisme: »Selv om mexikanerne har oplevet racisme på den vestlige halvkugle, har KKK historisk terroriseret og myrdet afroamerikanske amerikanere i langt større udstrækning,« hedder det i en protestskrivelse. Her ses maleren i sit atelier i San Antonio, Texas, i 2016.

Vincent Valdez kritiseres for at bruge Ku Klux Klan i sin kritik af USA’s racisme: »Selv om mexikanerne har oplevet racisme på den vestlige halvkugle, har KKK historisk terroriseret og myrdet afroamerikanske amerikanere i langt større udstrækning,« hedder det i en protestskrivelse. Her ses maleren i sit atelier i San Antonio, Texas, i 2016.

Michael Stravato

15. august 2018

Da Vincent Valdez begyndte at male The City – et ni meter bredt panoramaværk med en halv snes Ku Klux Klan-folk, der poserer i samlet flok over et månebelyst bylandskab som baggrund, havde Donald Trump netop meldt sit kandidatur til præsidentvalget.

Hele efteråret 2016 knoklede Valdez i sit atelier i en 100 år gammel nedlagt brandstation i San Antonio, og mens den kunstneriske proces stod på, kunne han iagttage, hvordan Trump forvandlede sig fra at være en politisk vittighed til en politisk sensation, der ofte kunne øge vælgerstøtten ved at lyve og anslå uskrømtede racistiske undertoner. 

For Valdez var ærindet ikke at dokumentere republikanske vælgeres omfavnelse af hvid nationalisme i realtid. Timingen i sammenfaldet med den politiske udvikling var tilfældig, men uhyggeligt påfaldende.

Han arbejdede blot, som han altid gør, med at »skabe vidnesbyrd«, som han selv siger »om kontrasten mellem den virkelighed vi er, og den myte, vi gerne vil være«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
  • David Zennaro
Britta Hansen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer