Læsetid: 4 min.

Olafur Eliasson: »Solen bliver fremtidens olie«

Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson har altid været optaget af lys, og i mange af hans projekter spiller solen en central rolle. Den har, som han siger, været »en følgesvend i hele hans værk«. I dag er han optaget af, hvordan vi får demokratiseret og decentraliseret solen, så den ikke kun kommer en lille elite men alle mennesker til gode
»Der er noget demokratisk over solen, for den er vores alle sammens: Der er ikke nogen, der ejer den – endnu. Men interessant nok skinner solen ofte mere på dem, der ikke har så meget.« siger Olafur Eliasson.

»Der er noget demokratisk over solen, for den er vores alle sammens: Der er ikke nogen, der ejer den – endnu. Men interessant nok skinner solen ofte mere på dem, der ikke har så meget.« siger Olafur Eliasson.

Ritzau Scanpix

24. august 2018

Da Olafur Eliasson var en ung, håbefuld kunstner og gik på Det Kongelige Danske Kunstakademi, var han helt vildt optaget af det, han kalder ’det atmosfæriske’; den måde, vi opfatter ting – verden og kunst – på. Det ville han undersøge, tænkte han, og helt naturligt blev en af hans hovedinteresser lys.

»Der findes jo kun to slags lys,« siger han på telefonen fra Københavns Lufthavn: »kunstlys og sollys.«

»Ret hurtigt blev jeg optaget af solens fantastisk mange evner. Den kan fortælle os, hvad klokken er, hvor vi befinder os, hvornår vi skal stå op. De, der ligger på hospitalernes sydvendte stuer – har vi opdaget – bliver hurtigere udskrevet end dem på nordsiden,« fortæller han.

Solen er blevet kunstnerens gode følgesvend i hele hans værk. Og ud over det åbenlyse – lyset – har den også en politisk dimension:

»Der er noget demokratisk over solen, for den er vores alle sammens: Der er ikke nogen, der ejer den – endnu. Men interessant nok skinner solen ofte mere på dem, der ikke har så meget.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Hillgaard

Grundlaget for al liv her på jorden er jo netop solen, som ligger i netop så tilpas afstand herfra, at dens stråler også er med til at ændre livet sådan, at også vi mennesker eksisterer.

Et andet eksistensgrundlag er, at her på jorden er der netop så meget vand, som, udover at indgå i alt levende som vi kender det, også optræder i så mange former, at solenergien både bliver absorberet, gemt og transporteret (flydende), tilbageholdt (luft), og tilbagekastet (krystal og skyer).

Og sammen med det skabte liv i de mange forskellige former ( fx bakterier og planter) er der gennem tiden skabt en balance, som vi mennesker på helt afgørende måde, efter alle solemærker at bedømme, bringer ud af balancen fx ved at frigøre en mængde ellers bundne stoffer, fx hundrede millioner år af gammel solenergi og medfølgende grundstoffer.

Resultatet kender vi ikke for det har vi mennesker, eller alle levende skabninger, aldrig gjort eller prøvet før, og balancer har det med at blive genoprettet - problemet er alene hvad der sker i mellemtiden?. Men husk inertien (forsinkelsen) mellem, hvornår grunden til virkningen er opstået og så selve virkningen, fx luften indhold af CO2 og energi (vanddamp) og mængden af tilgængelig organisk materiale for bakterier m.v. med de stigende temperaturer, som næsten alle er enige om er sket og vil ske.

Britta Hansen

Jeg er så ked af at sige det: Min Little Sun er gået død - og ikke kun min.

Jeg elskede min Little Sun og gav flere væk i gaver. Super projekt, supersød lille lampe, selv om den indeholder en god del plastik. Men det gør ikke så meget, når det er et produkt, der bruges i mange, mange år.

Det var der, jeg tog fejl: Efter 3-4 år begyndte lamperne ikke at levere lys længere, selv om de kun var i brug lejlighedsvis. Solcellen gik død.

Det synes jeg er meget problematisk, og jeg vil da gerne høre Olafur Eliasson, om ikke det var muligt, enten at anvende langtidsholdbare solceller, eller gør, at disse kan udskiftes til fordel for miljøet! Hvad sker der med alle de mange tusindvis af Little Suns, der er solgt og købt i fx Afrika?

Håber meget på en videreudvikling til et mere bæredygtigt produkt.

Tanker om solen apropos solen og dens mange evner.
Da jeg som ung koerte rund i Sydstaterne, USA, og kom forbi et enligt solstegt hus uden skygge fra traer var det tegn paa fattigdom. Til tyrefaegtning i Spanien er det dyrere at sidde i Sombre (skygge) end i Sol, hvor du blir stegt. Sommer 2018 har vi faaet saa meget sol, saa hudkraeft forventes at stige blandt soltilbedere. Det er tankevaekkende og foruroligende.

Bent Gregersen

Det som blev klargjort fra slutningen af 70erne er i sin stålende enkelthed nu surprise-surprise. Der er sagt go´nat til de dræbende fossiler og ja til energimængder -85.000 gange større end menneskehedens samlede energiforbrug- og forlængets sagt go´da til solen og dens virkninger!
Det deprimerende er at man igen skal låne øre til visdomme om det nu osse er rigtigt og vi har jo osse atomkraft, trods dens udledning af co2 Ikke under driften, men i forberedelserne og VE koster forresten en masse penge osv osv- bare fordi det kun handler om biosfærens overlevelse.
Ja, og forresten osse de eksisterende aktieselskaber og de nuttede pengebunker rundt omkring samlet af ærlige lommefyldere som nu kan se frem til et nul. Forresten forsvinder homo sapiens, sapiens osse. Vor ultra-hurtig-talende journalist i ”Debatten” havde samlet en lille flok af ”klima-tvivlere-skeptikere” som så skulle forestille en demokratisk balance af ”meninger”, hvor der kun er brug for ekspertise.