Interview
Læsetid: 4 min.

Olafur Eliasson: »Solen bliver fremtidens olie«

Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson har altid været optaget af lys, og i mange af hans projekter spiller solen en central rolle. Den har, som han siger, været »en følgesvend i hele hans værk«. I dag er han optaget af, hvordan vi får demokratiseret og decentraliseret solen, så den ikke kun kommer en lille elite men alle mennesker til gode
»Der er noget demokratisk over solen, for den er vores alle sammens: Der er ikke nogen, der ejer den – endnu. Men interessant nok skinner solen ofte mere på dem, der ikke har så meget.« siger Olafur Eliasson.

»Der er noget demokratisk over solen, for den er vores alle sammens: Der er ikke nogen, der ejer den – endnu. Men interessant nok skinner solen ofte mere på dem, der ikke har så meget.« siger Olafur Eliasson.

Ritzau Scanpix

Kultur
24. august 2018

Da Olafur Eliasson var en ung, håbefuld kunstner og gik på Det Kongelige Danske Kunstakademi, var han helt vildt optaget af det, han kalder ’det atmosfæriske’; den måde, vi opfatter ting – verden og kunst – på. Det ville han undersøge, tænkte han, og helt naturligt blev en af hans hovedinteresser lys.

»Der findes jo kun to slags lys,« siger han på telefonen fra Københavns Lufthavn: »kunstlys og sollys.«

»Ret hurtigt blev jeg optaget af solens fantastisk mange evner. Den kan fortælle os, hvad klokken er, hvor vi befinder os, hvornår vi skal stå op. De, der ligger på hospitalernes sydvendte stuer – har vi opdaget – bliver hurtigere udskrevet end dem på nordsiden,« fortæller han.

Solen er blevet kunstnerens gode følgesvend i hele hans værk. Og ud over det åbenlyse – lyset – har den også en politisk dimension:

»Der er noget demokratisk over solen, for den er vores alle sammens: Der er ikke nogen, der ejer den – endnu. Men interessant nok skinner solen ofte mere på dem, der ikke har så meget.«

– Det lyder da netop ikke særlig demokratisk?

»Nej, præcis! Vi må gøre den mere demokratisk. Det med at decentralisere og demokratisere solen har jeg været meget optaget af med Little Sun,« siger han om værket Little Sun, en lille solformet solcellelampe.

»Man kan være sit eget kraftværk. Jeg har kaldt det at holde hånd med solen. Little Sun handler ikke som sådan om solenergi, det handler om retten til at lade sig selv op. Også menneskeligt. At man tager sit liv og lader det op med muligheder. Der synes jeg, solen er et meget godt konkret eksempel.«

Adgang til sol er blevet elitær

Sol handler altså også om klasse, og det bør være en menneskeret at have adgang til sollys, mener Olafur Eliasson.

»I nogle faggrupper sidder folk dag ud og dag ind i kælderlokaler uden adgang til dagslys. Jo højere op i hierakiet man kommer, des større bliver vinduerne. Adgang til solen er blevet elitær. Det kan man se med de store, nye lejligheder nede i Københavns Nordhavn: Jo dyrere boligen er, jo mere sol er der inden i den.«

– Er solen undervurderet?

»Der er jo ikke noget nyt i, at der er en masse konkrete fordele ved at have adgang til godt lys. Fra vinterdepressioner til arbejdsmiljø og sociale evner. Men på samme måde, som vi har taget vand for givet, går der nok ikke så lang tid, før vi opdager, at adgang til godt lys er vigtigt – og noget, der er de færreste forundt. På den måde bliver solen fremtidens olie.«

Han ler lidt for sig selv.

»Jeg ved ikke, om vi har undervurderet det. I Danmark er der jo en god arkitekturtradition, hvor der har været bevidsthed om adgang til sol‚« siger han og henviser til Brumleby på Østerbro i København.

The Weather Project på Tate Modern i London.

The Weather Project på Tate Modern i London.

Alastair Grant

Brumleby opstod, fordi Lægeforeningen for omtrent 100 år siden havde et ønske at om at trække folk væk fra mørket på Nørrebro. Byggeriet var inspireret af engelske rækkehuse med nyttehaver på sydsiden og indgange mod nord.

»Danmark er sådan set meget godt med, men nu er vi som bekendt utrolig optaget af kun at beskæftige os med os selv i Danmark. Ser man ud over privilegerede Danmark, har der absolut været en tendens til at tage sollys for givet ude i verden.«

Bægeret et fyldt

Klimaforandringerne bekymrer Olafur Eliasson, siger han, og efter sommertørken er hans bekymringer blevet mindre abstrakte og mere konkrete. Ikke at han ikke var bekymret inden, understreger han. For tre år siden påpegede han i et interview i denne avis det paradoksale i, at vi er blevet stærkt bevidste om klimakrisen, uden at det har medført seriøse forandringer.

Har han det stadig sådan?

»I store træk er der ikke længere nogen i hele verden, der ikke ved, at global opvarmning eksisterer,« siger han.

»Udfordringen er stadig, at folk opfatter klimaudfodringen som noget meget abstrakt. I forhold til for tre år siden er udfordringen – synes jeg – blevet en lille bitte smule mindre abstrakt. Men mit indtryk er stadig, at handling ofte er motiveret af noget emotionelt eller irrationelt. Vores teoretiske viden om f.eks. risiko ved global opvarmning ansporer ikke nødvendigvis til handling.«

Han puster ud og advarer om, at nu vil han gøre det mere indviklet, end det måske behøver at være:

»Man kan opdele handling i flere ting,« siger han.

»Den ene er det, man gør derhjemme: Køber en LED-pære i stedet for en glødetrådspære, men også mere strukturelle handlinger, f.eks. hvordan man stemmer. Det kan man kalde en indirekte handling. Og når man skal stemme, så orienterer man sig i sit – kunne man kalde det – risikobæger, og hvis det i forvejen er fyldt med f.eks. økonomiske bekymringer, har man svært ved også at handle på klimarisiko. Hvis man oplever sin økonomiske risiko større end sin bekymring om klima, så stemmer man og agerer man ud fra det – selv om det ikke er til klimaets bedste.«

Menneskers evne til at handle på baggrund af bekymring eller vurdering af risiko er begrænset, forklarer han. Da finanskrisen ramte for ti år siden, var klimakrisen sekundær i forhold til økonomisk stabilitet i det globale marked. I dag har vi måske ikke så store økonomiske udfodringer, men en masse nye bekymringer: stigende polarisering i samfundet, populisme, ekstremisme, krige og konflikter.

»Fordi vi f.eks. har hele migrations- demografiudfordringen, er vores ’risikobæger’ fyldt op. Vores evne til at agere på det, vi godt ved, vi bør – altså klimaudfordringen – er begrænset af, at vi er så bange for alt muligt andet. Og så glemmer vi at agere,« siger han og henviser til valgdebatten i Sverige, hvor fokus i høj grad er på flygtninge og migranter, selv om klima »alt andet lige er et større problem«.

»Men sagen er jo, at hvis man er bekymret om alt muligt andet, har man svært ved også at være bekymret for klimaet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Hillgaard

Grundlaget for al liv her på jorden er jo netop solen, som ligger i netop så tilpas afstand herfra, at dens stråler også er med til at ændre livet sådan, at også vi mennesker eksisterer.

Et andet eksistensgrundlag er, at her på jorden er der netop så meget vand, som, udover at indgå i alt levende som vi kender det, også optræder i så mange former, at solenergien både bliver absorberet, gemt og transporteret (flydende), tilbageholdt (luft), og tilbagekastet (krystal og skyer).

Og sammen med det skabte liv i de mange forskellige former ( fx bakterier og planter) er der gennem tiden skabt en balance, som vi mennesker på helt afgørende måde, efter alle solemærker at bedømme, bringer ud af balancen fx ved at frigøre en mængde ellers bundne stoffer, fx hundrede millioner år af gammel solenergi og medfølgende grundstoffer.

Resultatet kender vi ikke for det har vi mennesker, eller alle levende skabninger, aldrig gjort eller prøvet før, og balancer har det med at blive genoprettet - problemet er alene hvad der sker i mellemtiden?. Men husk inertien (forsinkelsen) mellem, hvornår grunden til virkningen er opstået og så selve virkningen, fx luften indhold af CO2 og energi (vanddamp) og mængden af tilgængelig organisk materiale for bakterier m.v. med de stigende temperaturer, som næsten alle er enige om er sket og vil ske.

Britta Hansen

Jeg er så ked af at sige det: Min Little Sun er gået død - og ikke kun min.

Jeg elskede min Little Sun og gav flere væk i gaver. Super projekt, supersød lille lampe, selv om den indeholder en god del plastik. Men det gør ikke så meget, når det er et produkt, der bruges i mange, mange år.

Det var der, jeg tog fejl: Efter 3-4 år begyndte lamperne ikke at levere lys længere, selv om de kun var i brug lejlighedsvis. Solcellen gik død.

Det synes jeg er meget problematisk, og jeg vil da gerne høre Olafur Eliasson, om ikke det var muligt, enten at anvende langtidsholdbare solceller, eller gør, at disse kan udskiftes til fordel for miljøet! Hvad sker der med alle de mange tusindvis af Little Suns, der er solgt og købt i fx Afrika?

Håber meget på en videreudvikling til et mere bæredygtigt produkt.

Tanker om solen apropos solen og dens mange evner.
Da jeg som ung koerte rund i Sydstaterne, USA, og kom forbi et enligt solstegt hus uden skygge fra traer var det tegn paa fattigdom. Til tyrefaegtning i Spanien er det dyrere at sidde i Sombre (skygge) end i Sol, hvor du blir stegt. Sommer 2018 har vi faaet saa meget sol, saa hudkraeft forventes at stige blandt soltilbedere. Det er tankevaekkende og foruroligende.

Bent Gregersen

Det som blev klargjort fra slutningen af 70erne er i sin stålende enkelthed nu surprise-surprise. Der er sagt go´nat til de dræbende fossiler og ja til energimængder -85.000 gange større end menneskehedens samlede energiforbrug- og forlængets sagt go´da til solen og dens virkninger!
Det deprimerende er at man igen skal låne øre til visdomme om det nu osse er rigtigt og vi har jo osse atomkraft, trods dens udledning af co2 Ikke under driften, men i forberedelserne og VE koster forresten en masse penge osv osv- bare fordi det kun handler om biosfærens overlevelse.
Ja, og forresten osse de eksisterende aktieselskaber og de nuttede pengebunker rundt omkring samlet af ærlige lommefyldere som nu kan se frem til et nul. Forresten forsvinder homo sapiens, sapiens osse. Vor ultra-hurtig-talende journalist i ”Debatten” havde samlet en lille flok af ”klima-tvivlere-skeptikere” som så skulle forestille en demokratisk balance af ”meninger”, hvor der kun er brug for ekspertise.