Læsetid: 10 min.

På grund af Astrid Lindgren vokser de fleste skandinaviske børn op i Småland

Astrid Lindgren måtte svigte et barn, da hun nærmest selv stadig var et. Måske var det derfor, hun altid blev anfægtet på børns vegne. Og derfor hun altid opfandt en Søndeneng, et Nangijala, en Mattisskov, hvor de kunne sejle med deres barkbåde, kæmpe mod drager, synge som en nattergal, mødes med de underjordiske og bestemme over deres egen skæbne
Astrid Lindgren måtte svigte et barn, da hun nærmest selv stadig var et. Måske var det derfor, hun altid blev anfægtet på børns vegne. Og derfor hun altid opfandt en Søndeneng, et Nangijala, en Mattisskov, hvor de kunne sejle med deres barkbåde, kæmpe mod drager, synge som en nattergal, mødes med de underjordiske og bestemme over deres egen skæbne
17. august 2018

Kan man sige, at de fleste skandinaviske børn vokser op i Småland? Jeg tror det. De vokser op med Astrid Lindgrens fortællinger om at klatre over syv hegn, om at plukke skovjordbær, om at lade små barkbåde flyde i bækken, om at sove på hølofter, om at åbne led og fange aborrer med brødkrummer. Men hvad der nok er vigtigere, så vokser de op med historier, der fortæller dem, at de kan gøre en forskel. I deres eget liv og i andres. At de er noget værd. At de har ret. At voksne kan tage fejl og ofte gør det.

Det lyder floromvundent og sikkert meget mere højtideligt end den svenske forfatter ville have brudt sig om. Men det er der ikke noget at gøre ved. For der findes ikke andre, der har fortalt os så mange virkelighedsfjerne løgnehistorier og så mange samfundskritiske sandheder på én gang. Og så overbevist om eventyret og fortællingens kraft.

»Med tro og længsel går det,« skriver hun gang på gang i Suser min lind, synger min nattergal.

Astrid Lindgren blev født i 1907 og havde en holdning til børn og barndom som ikke bare dengang, men også i dag er progressiv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Malan Helge
 • Grethe Preisler
 • Eva Schwanenflügel
 • Henrik Brøndum
 • ulla enevoldsen
 • David Zennaro
 • Ejvind Larsen
 • Morten Wieth
Malan Helge, Grethe Preisler, Eva Schwanenflügel, Henrik Brøndum, ulla enevoldsen, David Zennaro, Ejvind Larsen og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Astrid Lindgrens bøger er så gode, at man som voksen ligefrem savner et påskud til at læse dem højt for nogen, når ens egen unge bliver 'for stor' til højtlæsning på sengekanten, og børnebørnene endnu ikke har gjort deres entre på scenen.

Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Henrik Brøndum og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Anders Reinholdt

Tak for de mange fine artikler. Jeg har blot en enkelt undren: hvordan i alverden er det lykkedes jer at komme uden om Bellmann? Han er tæt på at være indbegrebet af den svenske folkesjæl - i den udstrækning man overhovedet kan tale om en sådan. Desuden er han den fornemste repræsentant for den rige, svenske visetradition. Er der mon sket en fejl?