Læsetid: 4 min.

Den progressive, pacifistiske verdensmand Gunnar Myrdal

Gunnar Myrdal er en af det tyvende århundredes vigtigste samfundsforskere overhovedet. Han var med til skabe den svenske velfærdsstat og ophæve adskillelsen mellem sorte og hvide i USA, og han prægede forestillinger om fred og lighed i verden
Gunnar Myrdal er en af det tyvende århundredes vigtigste samfundsforskere overhovedet. Han var med til skabe den svenske velfærdsstat og ophæve adskillelsen mellem sorte og hvide i USA, og han prægede forestillinger om fred og lighed i verden
10. august 2018

Gunnar Myrdal stod for alt det progressive og solidariske: Han var tilhænger af lighed i Sverige, modstander af racisme i USA, optaget af udvikling i den tredje verden og en insisterende intellektuel fredsaktivist. Man kunne sige, at han er indbegrebet af den naive og romantiske humanisme – hvis ikke det var fordi, at hans indsigt var så stor, og hans indsats så effektiv, at Gunnar Myrdal faktisk forandrede verden.

Han prægede den svenske nationaløkonomi, var med til at forandre forholdene for de sorte i USA, påvirkede befolkningstilvæksten i Sverige, leverede banebrydende forslag til udligning af ulighed i verden, blev generalsekretær for FN’s Økonomiske Kommission for Europa og formand for Stockholms Internationale Fredsforskningsinstitut, som han selv var med til at grundlægge.

Han blev i The New York Times nekrolog i 1987 kaldt for sin tids vigtigste økonom og socialforsker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Reinholdt
  • Ejvind Larsen
  • Trond Meiring
  • David Zennaro
Anders Reinholdt, Ejvind Larsen, Trond Meiring og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer