Læsetid: 9 min.

Blachman om Kim Larsen: »De vil spille ham om 500 år«

Kim Larsen er død, 72 år gammel. Information har snakket med fire kendere om hans betydning for dansk musik og kulturliv – og for os allesammen
Kim Larsen er død, 72 år gammel. Information har snakket med fire kendere om hans betydning for dansk musik og kulturliv – og for os allesammen

Ritzau Scanpix

1. oktober 2018

’De vil spille ham om 500 år’

Thomas Blachman, jazzmusiker og X Factor-dommer

»Kongen er død. Det må være overskriften. For det er fandme det, han er – total indiskutabelt kongen. Han havde en rytmisk, melodisk og lyrisk opfindsomhed, og samtidig var det så umiddelbart. Han var en biotop, det mest organiske materiale. Det er der ikke andre, der kan. Det var fuldstændig naturlig sangskrivning. Og det kan man bare kigge på og tænke: Hold da kæft.«

»Kim Larsen er for vild, mand. Jeg har lyttet til ham, siden jeg var syv år og sunget med på hans sange. Han var vores the Beatles. Han er måske den største i vores tid. Det er en stor mand, vi har mistet, og det tror jeg, vi kommer til at opleve nu. Vi kommer alle sammen til at snakke om ham i den kommende tid. Han kunne noget helt særligt. Han er vores tids Grundtvig. Det bliver ikke renere end det.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Ethelfeld
  • Carsten Munk
  • Christian Skoubye
  • Ole Frank
  • Oluf Husted
Torben Ethelfeld, Carsten Munk, Christian Skoubye, Ole Frank og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

I Island, hvor ungdommen ellers kun taler engelsk, er Kim Larsen "skyld i" at dansk igen er "fint"

Christian Skoubye, Ole Frank og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Herr Larsen var ikke min personlige ven, men jeg har fået den opfattelse at han var sine venners ven.

Herr Larsen var ikke Folkelig - men hans musik var.

Her Larsens strenge og musikunivers kunne vi have haft glæde af mange år endnu. Nu må vi 'nøjes'.

Herr Larsens familie fortjener et fredfyldt og værdigt farvel til herr Larsen.

olivier goulin

Med al respekt, tror jeg ikke Kim Larsens musik holder i 500 år.
Det tror jeg ikker der er megen popmusik, der gør.

Det skulle lige være, hvis de bliver i højskolesangbogen i 500 år.

/O

Danmark er et par små ubeboede øer om 500 år. Så det var det. Dansk folkeparti er helt ligegyldige. Der er ikke noget at passe på, og det er sikkert godt det samme. :o)

Jeg talte nogen gange med ham når han var på sin sene turné på udvalgte odenseanske værtshuse. Det blev senere primært til lidt udveksling af litteraturtips, men allerførste gang spurgte jeg ind til Swing Jørgen. De to var så klart beslægtede. Jeg husker ikke længere ordret hans svar men husker det som at det lige så godt kunne have være blevet Swing Jørgen, der havde fået den store succes, og at det var tilfældigheder, der gjorde, det blev ham selv.
Respekt og ydmyghed er gode egenskaber.
Swing-Jørgen lavede i øvrigt et godt album sammen med Gasolin bassist Willy Jønsson.

Sören Tolsgaard

Tør man mon overhovedet forsøge at g r o u n d e tilbedelsen af Larsen, hér et par dage efter hans opstandelse?

Rigtig mange danskere - undtagelser gives naturligvis - og især københavnere, er utvivlsomt af den opfattelse, at han er en af de største danske skjalde, ja for mange vel den største nationale musikstjerne i vor tid.

Skal man overhovedet - i konkurrencesamfundets ånd - fremdrage nogen, som kan gøre ham rangen stridig eller blot nå ham til sokkeholderne, står man overfor en vanskelig opgave. Blandt de en smule ældre kunne man evt. fremhæve Peter Belli, som er en eminent fortolker, men dog ikke har skrevet ret meget selv, og i lange perioder har været henfalden til danskpop i letvægtsklassen, som der ikke er ret meget fremdrift i. Povl Dissing kunne også nævnes her, men også han trækker på andres værker, og finder nu mest gehør i aldrende befolkningsgrupper.

Ser vi på Larsens samtidige medbejlere, var der flere, som manifesterede sig markant under ungdomsoprøret. Rendyrkede hippier, som Eik Skaløe, fik ofte en legendarisk, men kortvarig karriere, som kun rakte til en parantetisk kultdyrkelse. I den anden ende af spektret var Savage Rose og Sebastian måske lige lovlig politisk og musikalsk korrekte i en venstresnoet tid. Andre hippier, som Stig Møller, viste sig i det lange løb for uproduktive til at nå ud i bredere kredse, hvilket man måske også tør sige om C. V. Jørgensen, som trods sit poetiske vid har haft for lange pauser og måske har været for sekterisk til at ramme den folkelige nerve i bredden. Kim Larsen, som kun havde en korvarig flirt med hippierne, havde derimod en konstant produktion, som nåede ud i stadig videre kredse.

Søger vi videre gennem årgangene finder vi adskillige aspiranter, som Peter A. G. Nielsen, Steffen Brandt, Lars Lilholt og Johnny Madsen (hvis vi også skal have nogle jyder med, adskillige andre kan nævnes), men i løbet af firserne druknede de enkelte stemmer næsten uundgåeligt i vrimlen af stadig mere professionelle produktioner, hvoriblandt faktisk nogle, som nok kan matche Larsen i folkeligt vid. Efterhånden vandt tendensen til engelsksprogede produktioner frem - Larsen forsøgte sig også uden held i så henseende - og det må vist siges at være de færreste skandinaviske musikere, udover muligvis ABBA, som derved har kunnet berige den skandinaviske kultur. Der rappes ganske vist fortsat på gebrokkent dansk, og der optræder givetvis nutidige kunstere, som synger flydende og fængende dansk, men der vil nok være stadig længere imellem de, som kan formulere sig fyndigt på dansk modersmål.

BT trykte i øvrigt for et par år siden Larsens svar på en række spørgsmål, som er interessante i denne sammenhæng. Larsen udtrykker bl.a. at Rolling Stones burde ophøre med deres patetiske show. Man kritiserer jo ofte lige præcis dem, som man selv minder mest om, og Larsen har selv den 100+ pct. selvfixerede og gavflabede facon, som Mick Jagger. Og ligesom Stones intet ville være uden Jagger (Richard er en dygtig guitarist, men uden karisma som sanger) og Doors intet uden Morrison, var Gasolin intet uden Larsen.

https://www.bt.dk/musik/her-er-70-ting-du-formentlig-ikke-vidste-om-kim-...

Og gasserne begik jo de samme klassiske drengestreger som Stones, stoffer og selvfed livsstil, for Larsens vedkommende kulminerende i New York, hvor hans manglende succes på det store marked endelig fik ham til at indse, at træerne ikke vokser ind i himlen. Så Kim Larsen returnerede og satte sit fortsatte præg på lille Danmark som levemand i overhalingsbanen, med masser af succes, børn, penge, ølstuer, værtshuse, skilsmisser og evigt rygende cigaretstumper - ligesom Mick Jagger, som Larsen klandrer for at træde videre i gamle spor.

Men Stones har måske taget et større skridt, end Larsen nogensinde gjorde. De har gjort op med fortidens livsstil, lever sundt og holder måske mange år endnu. Jagger springer rundt på scenen, og selvom han som Larsen har taget yngre musikere ind i bandet for at tilføre lidt spræl, så funker sammenholdet og sangene fra den gyldne tid jo stadig. De fleste af Larsens bedste sange ligger jo også langt tilbage i kataloget, så hvorfor så forbandet travlt med at forny sig til det sidste? Måske måtte han - som så mange danskere - simpelthen arbejde og ryge sig ihjel.

Dansktop-sangerinden Lana, har klaget over al den fokus mere der er på Kim Larsen, end der var på prins-Henrik.
Hvem faen gidder høre om en prins, Kongen er død.

Sören Tolsgaard

Tja, Kong Kim havde en mening om mangt og meget, også om Kong Henrik:

Kim Larsen mener, at prins Henrik burde have lov til at være konge. I 2012 udtalte han til Søndagsavisen: “Nej, det kan jeg godt forstå, at han vil. Når en dame fra Australien kan blive dronning uden at gøre noget som helst for det, skal han da også kunne blive konge. Det er forkert.”

Jvf. mit ovenstående link fra BT.

Henrik Liisberg

Jo, der er ingen tvivl om at cigaretrygning og vaertshuse har faaet stjernestatus hos de unge (og gamle)
Bare gaa til den, drenge og piger. Saa skal I bare se hvor pragtfuldt det er at blive kvalt naar den tid kommer. Bestemt, han var dygtig paa sit omraade men signalerede ogsaa uheldige vaner.