Nyhed
Læsetid: 4 min.

Bogkortet: Nyt fra Knausgård og litterær sladder fra Saudi-Arabien

Forfatter Peter Adolphsen vender verdenslitteraturen på hovedet og tilvejebringer det perspektiv, du ikke vidste, du manglede
Forfatter Peter Adolphsen vender verdenslitteraturen på hovedet og tilvejebringer det perspektiv, du ikke vidste, du manglede
Kultur
21. september 2018

Velkommen til Bogkortet, et nyt fast format på Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Vi begynder i Mellemøsten.

SAUDI-ARABIEN – Googles ordene ’literary gossip’ (den uudtalte præmis for nærværende side – men sig det ikke til Informations højpandede læsere, deres selvfølelse er lidt skrøbelig), så lander man bl.a. på en spalte, som The New York Times havde i 1865. Heri annonceres udgivelsen af Personal Narrative of a Year’s Journey through Central and Eastern Arabia (1862-63) af den engelske opdagelsesrejsende William Gifford Palgrave.

Fra omtalen kan man udlede, at over 150 år senere er alt ved det gamle i verdens måske mest forfærdelige land:

»Livet kan ikke være særligt behageligt blandt wahabitterne – som er muhammedanske puritanere – når man betragter den strenghed, hvormed Profetens ceremonielle love håndhæves.«

NORGE – Sjette og sidste bind af Karl Ove Knausgårds Min kamp er nu udkommet på engelsk, og The New York Times’ anmelder Dwight Garner, der ellers erklærer sig som beundrer af Knausgårds værk, og i særdeleshed bind 2, som han kalder en af årtiets store læseoplevelser, løb noget sur i de 1.200 sider, som han kalder »en udholdenhedsprøve af en roman«.

Han skriver blandt andet:

»Bind 6 er en dræber af livslyst, så tæt og så kedelig, at tid og lys lader til at bøjes rundt om bogen (…) Jeg var nødt til at piske mig gennem den (…) Der er få bøger, som jeg med større iver aldrig kommer til at læse igen.«

USA – #MeToo-bevægelsen har fået en aflægger i hashtagget #ChurchToo efter at diverse beskyldninger om »seksuelt grænseoverskridende opførsel« i den kristne del af bogbranchen er boblet op til overfladen. Branchebladet Publisher’s Weekly skriver om en række navngivne mandslinge, der nu er stødt ud i mørke og arbejdsløshed efter »upassende berøringer, sjofle kommentarer og suggestive e-mails«.

Og her hjælper ingen syndsbekendelse: Agenten Chip MacGregor fra Oregon udtaler for eksempel:

»Jeg har været en båtnakke og opført mig utilstedeligt ved adskillige lejligheder.«

BRASILIEN – Som oftest glemmes døde forfattere hurtigere, end man kan kule dem i jorden, men af og til stiger en stjerne posthumt, særligt hvis bemeldte forfatter dør relativt ung (og gerne med en bohemeagtig dødsårsag). Et eksempel er den brasilianske digter Paulo Leminski, der døde af skrumpelever som 45-årig i 1989.

Der er nu udkommet et over 300 sider stort udvalg af hans digte på spansk, og El País’ anmelder Andrea Valdés kalder forfatteren for »samurai med polak i ascendanten og beat i overskægget« og citerer følgende digt, der vitterligt dufter orientalsk:

»Hvad er det / i det fjerne, i det blå, roligt? / Hvis sky, hvorfor forbliver den der? / Hvis bjerg, hvorfor vakler det?«

POLEN – Vinderen af Man Booker International Prize 2018 var polske Olga Tokarczuks Rejsende (udgivet på dansk i 2016 af Tiderne Skifter) – en bog, der forgangne august måned omsider også blev tilgængelig for læsere i USA.

Magasinet Harper’s Bazaar skræpper:

»Tokarczuks noveller handler i udpræget grad om kroppe: Frédéric Chopins søster, der forsøger at smugle broderens hjerte tilbage til Polen; en kvinde, der bønfalder Kejser Franz af Østrig om at udlevere sin fars udstoppede legeme; en hollandsk anatom, der opdager akillessenen ved at dissekere sit eget amputerede ben. Disse fortællinger bruger både bogstaveligt og metaforisk deres viscerale natur til at undersøge, hvordan mennesker forbinder sig med hinanden.«

NIGERIA – Den nigerianske forfatter Anietie Isong vandt tilbage i juli måned McKitterick-prisen 2018 for sin debutroman Radio Sunrise. Til det nigerianske dagblad Premium Times fortæller forfatteren (der i øvrigt er bror til den populære Nollywood-filminstruktør Emem Isong):

»Radio Sunrise er et satirisk portræt af det post-post-koloniale Nigeria og bygger på den store afrikanske satiriske tradition fra Ngugi Wa Thiong’o og Ayi Kwei Armah. Det er en historie om Ifiok, en ung journalist, der arbejder for den statslige radiostation i Lagos og altid prøver at gøre det rigtige, men opdager at oddsene konsekvent er imod ham.«

Top 10

To år inden han forlod planeten skrev David Bowie (1947-2016) en liste over de 100 bøger, som havde haft størst indflydelse på hans eget arbejde. Denne uges Top 10 er et udvalg fra denne liste. Her nævnes den danske titel, hvis ellers en sådan udgave findes.

 • 1) Howard Zinn: A People’s History of the United States
 • 2) Christa Wolf: Tanker om Christa T
 • 3) Sexual Personae: Art and Decadence from Nefertiti to Emily Dickinson
 • 4) Frank O’Hara: Selected Poems
 • 5) Yukio Mishima: Sømanden der pådrog sig havets vrede
 • 6) Nella Larsen: Overgang
 • 7) Comte de Lautréamont: Maldorors sange
 • 8) Arthur Koestler: Mørke midt på dagen
 • 9) Gerri Hirshey: Nowhere to Run: The Story of Soul Music
 • 10) James A Hall: Hall’s Dictionary of Subjects and Symbols in Art

Boblere:

 • Junot Diaz: Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv
 • Anthony Burgess: Earthly Powers
 • Mikhail Bulgakov: Mesteren og Margarita
 • Dante Alighieri: Helvede

 

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her