Baggrund
Læsetid: 6 min.

Hiphoppen har fået en ny ungdomsbevægelse: Den har regnbuefarvet hår og en sexkrænkelse på straffeattesten

Han har langt, regnbuefarvet hår, regnbuefarvede diamanter på tænderne, tatoveringer i hele ansigtet og pletter på straffeattesten. Den 22-årige amerikanske rapper Tekashi 6ix9ine er på alle måder et farverigt bekendtskab. Og han har usædvanlig godt fat i ungdommen – også herhjemme, hvor billetterne til hans koncerter i Aarhus og København i går og i dag blev revet væk
Kultur
18. september 2018
Den 22-årige rapper Tekashi 6ix9ine har med sit regnbuefarvede hår og sin upolerede rapstil gjort kometkarriere som en del af SoundCloud-rapbevægelsen.

Den 22-årige rapper Tekashi 6ix9ine har med sit regnbuefarvede hår og sin upolerede rapstil gjort kometkarriere som en del af SoundCloud-rapbevægelsen.

Shareif Ziyadat

Det er på alle måder en farverig skikkelse, der lægger vejen forbi Aarhus og København i denne uge til totalt udsolgte koncerter på henholdsvis Train og Vega. Men på trods af flere kontroversielle sider, så har Tekashi 6ix9ine usædvanligt godt fat i ungdommen.

Tekashi 6ix9ines første single, GUMMO, så dagens lys i oktober 2017, og ikke engang et år senere har han allerede turneret rundt i USA og Europa til adskillige udsolgte shows, hvor han især har fat i aldersgruppen 15-26 år.

En af de unge er 15-årige Naffiesatou Jarra fra Østerbro i København, der tirsdag aften skal til sin første Tekashi 6ix9ine-koncert på Vega i København.

»Han er ret unik i forhold til alle andre rappere, fordi han råber. Jeg kan meget godt lide måden, han synger på, men det regnbuefarvede hår, det er simpelthen det bedste,« siger Naffiesatou Jarra.

Den 22-årige Tekashi 6ix9ine, med det borgerlige navn Daniel Hernandez, har med sin råbeagtige og upolerede rap gjort kometkarriere som en del af den såkaldte SoundCloud-rapbevægelse.

»Tekashi 6ix9ine er en del af en bredere bevægelse, der har et mere rock- og punkinspireret udtryk. De vender hiphoppens normer på hovedet og skaber en eller anden form for ny ungdomsbevægelse i genren. Det er dybest set vor tids grunge,« siger Kristian Karl, skribent og podcastvært hos Soundvenue.

»Det er en genre, hvor der generelt rappes en del mere om følelser end i andre hiphopgenrer, selv det faktisk er sjældent, at Tekashi 6ix9ine selv gør det.«

Daniel Hernandez alias 'Tekashi 6ix9ine' (udtales six nine, red.)

  • Født 8. maj 1996 i New York.
  • Søn af en mexicansk mor og en puertoricansk far.
  • Han blev bortvist fra skolen i 8. klasse og vendte ikke tilbage.
  • I 2009 blev hans far myrdet, hvilket førte til, at Hernandez havde forskellige job og solgte marihuana for at hjælpe sin mor økonomisk.

SoundCloud-rappen opstod hverken på øst- eller vestkysten, men – som navnet antyder – på onlineplatformen SoundCloud. Nichegenren er karakteriseret ved, at rapperne er unge og ofte både har et aggressivt og følelsesmæssigt udtryk, der har rødder i rocken og punken. Tilmed skal appellen til i de unge i høj grad også ses i lyset af, at rapperne selv er meget unge.

Den observation har man også gjort sig hos spillestedet Vega, der forventer et ungt publikum, når de slår dørene op til amerikansk gangstarap tirsdag aften.

»Han er en del af SoundCloud-rapbølgen, der bruser gennem den globale hiphopverden i øjeblikket og er musikalsk en relevant skikkelse blandt andet for sit samarbejde med Nicki Minaj,« fortæller Ditte Sig Kramer, der er kommunikationschef hos spillestedet Vega. 

Sexkrænker på scenen i Vega

Kigger du på straffeattesten, er Tekashi 6ix9ine dog langtfra guds bedste barn. Han har en betinget dom for at have delt en video på internettet, hvor en 13-årig pige blev set i samleje, mens Tekashi 6ix9ine står bag hende. Han har tilmed en retssag kørende, hvor han beskyldes for at have taget kvælertag på en 16-årig og oven i det at have været involveret i flere skudepisoder.

Så ud over den umiddelbare fascination – hvad er det så lige, der får unge teenagere til at gå til koncerter med amerikanske utilpassede rappere med pletter på straffeattesten på baggrund af vanvittige udskejelser?

»Jeg er egentlig ret ligeglad. Først og fremmest tror jeg ikke på de nye anklager. Men ellers tænker jeg ikke så meget over hverken lyrikken eller de ting, han gør. Jeg synes bare, musikken er mega fed,« siger Naffiesatou Jarra.

For 17-årige Yaasiin Osman fra Roskilde er det alligevel noget, han gør sig tanker om. Men det er ikke udskejelserne i sig selv, han ser som et problem. 

»Det er selvfølgelig ikke så godt, at han laver sådan nogle ting, men jeg synes mest, det er et problem, hvis han ryger i fængsel og må aflyse sine koncerter, for det går ud over hans fans,« siger Yaasiin Osman, der er svært begejstret for Tekashi 6ix9ine.

Tekashi 6ix9ine er dog mere end den aggressive, farverige hiphopstil – han er også eksemplarisk god til at være til stede på de sociale medier, hvor især Instagram bliver opdateret flittigt. For hvis man skal have fat i ungdommen, skal man møde dem, hvor de er. Og det er lige præcis, hvad Tekashi 6ix9ine gør.

»Jeg er rigtig meget på Instagram for tiden, fordi han poster noget hver eneste dag fra sine koncerter og sit liv. Det er rigtig spændende at følge med i, og så er det også sjovt at følge de beefs, han har med andre rappere,« fortæller Yaasiin Osman. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEBE IS OUT NOW ! (@6ix9ine) on

Hiphoppens nye problembarn

Selv om SoundCloud-rappen blev Tekashi 6ix9ines indgang til den store hiphopscene, er det ikke den eneste genre, som rapperen har begivet sig ud i.

»Siden han lagde ud med den rå, upoleret SoundCloud-rap, har han også lavet melodiske, poppede sange som eksempelvis hans nye sang »FEFE«, der er lavet i samarbejde med Nicki Minaj. Den er i virkeligheden nok et pophit. Han er lige så god til mærke strømninger, som han er artist,« siger Kristian Karl.

Men de strømninger, han er mester til at se i musikken, er ifølge Kristian Karl langtfra det eneste, der er årsagen til succesen bag hiphoppens nye »problembarn«.

»Det, der også tit bliver sagt om ham, er, at han godt ved, hvem man skal prikke til, og hvad man skal sige, for at få en masse omtale. Han er bare ekstremt god til at bruge Instagram og andre sociale medier til at skabe kontroverser og få en masse følgere.«

»Han er ekstremt god til at provokere folk og skabe en reaktion. Han har blandt andet en beef kørende med rapperen Chief Keef, der er kendt for at være en af de rigtig hårde drenge. På et tidspunkt tog Tekashi 6ix9ines til Chicago, der er Chief Keefs hjemby. Her poster han en masse videoer og skriver: ’Hey, jeg er i din by, hvor er du?’. Han fandt også moren til Chief Keefs barn, som han tog med ud for at shoppe. ’Se, jeg køber Gucci-tasker til dit barns mor’, skrev Tekashi 6ix9ine til Chief Keef. Det er jo nogle helt vilde ting, hvor hiphoptilhængere, der ser med på nettet, er ved at falde ned af stolen,« siger Kristian Karl.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEBE IS OUT NOW ! (@6ix9ine) on

Bruger elementer fra punken og rocken

Med til SoundCloud-bevægelsen hører også en mere alvorlig fortælling end den, man hører om Tekashi 6ix9ine, fortæller Kristian Karl.

»I genren finder du finder folk som XXX Tentacion, der døde tidligere i år, bare 20 år gammel, som lavede helt rå og nærmest punket rap. Der er Lil Peep, der døde 21 år gammel på grund af en overdosis og lavede emorap med mange mørke følelser,« siger Kristian Karl.

Et andet, mindre dystert kendetegn for bevægelsen synes ikke mindst at være rappernes vovede udseender. Tekashi 6ix9ine er dog den mest ekstreme, hvad det angår.

»Min første reaktion var: ’Okay – han ligner én, der er skabt i sådan en 2018-rappergenerator’. Hans hår, der er i alle regnbuens farver, der er taget ud til ekstremerne. Han har en diamant på hver tand i forskellige farver. Han har kæmpe, grove og underlige tatoveringer over hele ansigtet. Hans stil er på en eller anden måde en ekstrem version af de trends, der er i hiphopmiljøet anno 2018,« forklarer Kristian Karl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her