Kommentar
Læsetid: 4 min.

Kære Pernille Vermund: Der findes ikke noget mere kulturradikalt end at råsnave sin modstander

I søndags kunne vi nyde komiker Jonatan Spang og Nye Borgerliges Pernille Vermund i et vådt kys. Pernille Vermund kalder det at lave pis med »de kulturradikale«. Onkel Anna mener derimod, at Vermund igen minder os om, præcis hvor umuligt det er at være dansk uden at være kulturradikal
I søndagens sæsonpremiere på DR2’s ugentlige satireprogram Tæt på sandheden kunne man se Pernille Vermund (Nye Borgerlige) og Jonatan Spang i et, om ikke dybtfølt så i hvert fald dybt, snav

I søndagens sæsonpremiere på DR2’s ugentlige satireprogram Tæt på sandheden kunne man se Pernille Vermund (Nye Borgerlige) og Jonatan Spang i et, om ikke dybtfølt så i hvert fald dybt, snav

Christer Holte

Kultur
28. september 2018

13 sekunder er længe at se på andre folk snave. Jeg siger ikke, at det er for længe, og det er naturligvis småting i sammenligning med filmhistoriens længste kys, der optræder i filmen In the Army Now (1941), hvor Jane Wyman og Regis Tommeys munde er sammenbragt i hele 3 minutter og 6 sekunder. Men 13 sekunder er stadig længe. I hvert fald når de kyssende er henholdsvis en venstresnoet komisk dansk tv-vært og en partileder fra det yderste højre.

I søndagens sæsonpremiere på DR2’s ugentlige satireprogram Tæt på sandheden kunne man se Pernille Vermund (Nye Borgerlige) og Jonatan Spang i et, om ikke dybtfølt så i hvert fald dybt, snav.

I sketchen følger man Jonatan Spang på Folkemødet i et spil ’den som roséflasken peger på’ med en gruppe offentligt kendte tv-personligheder. Udfordringen bliver at gå ned og drikke en hel kop kaffe i Nye Borgerliges telt. Jonatan Spang taber, og da han møder Pernille Vermund dernede, vækkes begæret i dem begge, og de drages mod et tungekys.

»Det er godt nok vildt,« vurderede politisk kommentator Jarl Cordua til B.T. og mente ikke, at hun hverken ville lande flere eller færre stemmer af den grund. Således mindet om, hvorfor vi har politiske kommentatorer. 

Og internettet gjorde sin ting. Nogle var sure, fordi DR derved omfavnede de brune fascister. Andre gad herregodt selv snave Pernille Vermund. Nogle mente, at sketchen hængte politikere ud for at have et unaturligt tæt forhold til pressen og vice versa. Nogle, at det var strengt over for Vermunds forlovede, den schweiziske bankkunde Lars Tvede. Andre igen – og her vil jeg tilslutte mig – at sketchen bare er enormt sjov.

 
Sæsonpremiere: Tæt på sandheden / DR2

Jonatan Spang og Pernille Vermund kom ret tæt på hinanden til Folkemødet... Se sæsonpremieren på tredje sæson af ' Tæt på sandheden med Jonatan Spang ' på DRTV: http://dr.dk/l/3yH

Posted by DR2 on Monday, September 24, 2018

De kulturradikale

Men hvad mener Pernille Vermund, at den handler om? Jo, her ville mit råd til hende have været, at hun blot skulle lade kysset tale for sig selv. I stedet valgte hun at udlægge teksten.

»Jeg synes, det er et virkelig godt tema,« siger Pernille Vermund til Ekstra Bladet. »Det der med, at de ’åh, så kulturradikale’, der udgiver sig for at være så rummelige, i virkeligheden ikke er det. Det er simpelthen så morsomt at udstille dem.«

Og den sad, fornemmer hun: »Mange af de tilbagemeldinger, jeg har fået på videoen, er netop fra de kulturradikale, der må indrømme, at de føler sig ramt.«

Ramt blev jeg. Af det pudsige ordvalg ’kulturradikal’. For Vermund havde jo et utal af øgenavne at vælge imellem. I ved, kært barn. ’Den kreative klasse’, ’den talende klasse’, ’kultureliten’, ’de politisk korrekte’, ’det snakkende København’, eller – skal det være vintage – ’caffe latte-segmentet’. Men valget faldt altså på ’de kulturradikale’.

Og så var det, at onkel Anna her satte fingeren for hagen: For kunne man faktisk finde på noget mere kulturradikalt end at råsnave sin modstander? Som salig Poul Henningsen skrev i sangen »Kys det hele fra mig« (1932) til mindst lige så salig Liva Weel. »Der er for meg’n moralsk besværlighed til. Kys I hinanden! Det er kærlighed til. Hva’ folk de laver sammen, det er kun fryd og gammen, ja – og amen! Ta’ og kys det hele fra mig!«

Og her mente han jo ikke bare, at man skulle kysse på »de københavnske cykelpi’r«. Nej, sangen slutter med en særlig opfordring til at kysse dem, som man er allermest uenig med – i Poul Henningsens tilfælde dem, der har besluttet sig for at svine Øresund til. Som det lyder:

»Nej, de har kummerli’en, trampet i bommesien, dumme svin. Tag og kys de herrer fra mig!«

Ånd lettet op

Som begrebsfader Elias Bredsdorff definerede kulturradikalismen, er den »et åndeligt kætteri, som afslører vanetænkningen, hykleriet, fraserne og klicheerne, en åndelig åbenhed, der ikke nøjes med at se på etiketterne, men tager et uhildet standpunkt til realiteterne bag dem«.

Og her vil Pernille Vermund blæse højt og flot på etiketten. »Og jeg gør jo også det her med helt åbne øjne,« siger hun til Ekstra Bladet.

»Jeg ved godt, at der sidder nogle snerper rundt omkring og synes, at jeg ikke kan tillade mig at gøre det her – fordi jeg er kvinde. Så hvis der har siddet nogle snerper derude og fået caffe latten galt i halsen, er det fint for mig,« siger Pernille Vermund.

(Caffe latte. Tjek!)

Fra det perspektiv er det, vi ser, ikke uden fortilfælde. Selveste Bertel Haarder (V) fik Buddha til at smile i hjørnekontoret på Rådhuspladsen, da han i 2015 udtalte til Politiken:

 »Ligesom Christmas Møller engang sagde: ’Vi er alle socialister’, mener jeg på mange måder, at vi alle er kulturradikale. Jeg tilslutter mig den del af kulturradikalismen fra Georg Brandes til Poul Henningsen og frem, der har at gøre med frisind, kvinders ligeberettigelse, modvilje mod dogmer og mørkemænd. Det mener jeg er blevet fælleseje.«

Så mens vi alle gik og spekulerede over, om kulturradikalismen døde med Klaus Rifbjerg, kan vi nu ånde lettet op. De nye borgerlige er de gamle kulturradikale. Og den politiske satire har det strålende. Taaaaaag og kys dem alle fra mig!

NB. Det er omdiskuteret, hvad der er filmhistoriens længste kys. Bevæger vi os ud i den mere eksperimenterende genre, gav Andy Warhol os jo i 1963 en hele 50 minutters lang stumfilm, hvor par kysser i tre og et halvt minut hver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Onkel Anna" … er det her noget fra Sverige?

Trond Meiring, christian christensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Nu når inkubationstiden er overstået, vil jeg
anbefale Jonatan en eksorcisme.

Peter Tagesen, ingemaje lange, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Tino Rozzo, Kirsten Lindemark, Karsten Lundsby og Anders Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Anna von Sperling

"NB. Det er omdiskuteret, hvad der er filmhistoriens længste kys."

Lad os bare holde os til Jane Wyman og Regis Tommey i "In the Army now" fra 1941.

Jane Wyman var jo gift med Ronald Reagan på det tidspunkt -
der er format over det !!

Jeg synes egentlig det mest bekymrende er, at Jonathan Spang medvirker til at blåstemple et neofascistisk parti som Nye Borgerliges politik. Nu kan Pernille jo stolt gå ud og sige: "se, vi er jo ikke så slemme". Og så er det også enormt privilegeret at få lov at kysse med en hvid kvinde. Det kan sorte og brune mænd jo ikke få hende med på på samme måde, men den refleksion er ikke en del af hans sketchshow. Hvad Vermund laver i sin frietid, er jeg ligeglad med. Det skal jeg ikke dømme hende på. Heller ikke hvis hendes mand tænder på at en fremmed begærer hans hustru. Den slags kink kaldes cuckolding.

Alvin Jensen, Ida Larsson, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Tino Rozzo, Kirsten Lindemark, Karsten Lundsby, Hans Larsen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Rygtet vil vide, at de slet ikke var Jonatan Spang, der gik i nærkamp med fr. Vermund, men derimod hans fætter. Et andet rygte vil vide, at det slet ikke var fr. Vermund, men derimod en stand in fra et kommunikationsbureau.
Tro ikke dine egne øjne - heller ikke selv om programmet hedder "Tæt på sandheden", så er det ikke altid, at sandheden er sandheden.

Alvin Jensen, ingemaje lange, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Kysset mellem Jane Wyman og Regis Tommey ("In the Army Now") er vel ikke et rigtigt kys. Deres munde var limet sammen. Rekorden er derfor 3 min. 24 sek. fra filmen "Elena Undone" fra 2010:
https://listverse.com/2012/05/21/12-notable-screen-kisses/

Kulturradikalt eller ej, så er Jonatan Spang da en modig mand. Havde det været mig, ville jeg nok ha' følt det som Osvald Helmuth i en af hans sange:

"...så er det bare om at finde en grimasse der kan passe
og så ud og gurgle hals og børste tænder..."

ingemaje lange, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Carsten Wienholtz, Christel Gruner-Olesen, Mogens Holme, Tino Rozzo, Karsten Lundsby, Marie Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Hun har vel ikke ret mange andre talenter at byde på.

@Maria Jensen "Hun har vel ikke ret mange andre talenter at byde på." Hvordan har du det i grunden selv med den kommentar? Vil du vurdere at den muligvis er en kende sexistisk nedvurderende? Lidt hen i retning af at sige, at Vermund er fuldstændig blæst, men der er en enkelt anden side, hun kan magte at byde på. Jeg tror eksempelvis ikke, at en mand skal forsøge sig med den slags udtalelser foran en gruppe feminister. Forstå mig ret, jeg kan fint håndtere din kommentar og krænkes ikke det mindste, men den er et fint eksempel på, hvor hyklerisk vor tid er. Blandt de politisk korrekte (for nu at vælge dette navn til det kære barn) gælder forskellige regler for, hvad mænd og kvinder må sige - og hvem de må sige det om.

Hvis du nu slet ikke forstår hvad jeg mener, så prøv at forestille dig en analog situation. Vermlund byttes ud med Johanne Schmidt-Nielsen (her krænker jeg sikkert allerede nogen, for jeg ved godt det er Skipper der er politisk ordfører..) og så forestiller vi os en højresnoet komiker der snaver igennem med Johanne). Efterfølgende skriver jeg: "Hun har vel ikke ret mange andre talenter at byde på."

Hvad ville du synes om det?

Erik Pedersen, Frank Hansen og christian christensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

@ Michael Boe

Spang har faktisk kysset med Johanne.

Tja, Michael Boe, i dette tilfælde er hun jo selv gået med til at udstille sig selv som sexuelt objekt, så hvis du kom med en lummer kommentar, var den nok ikke blevet modsagt. Det er vist en stråmand du bygger dig der.

@ Frede Jørgensen Yes, ved det. Han er nu skide sjov alligevel..

Utroligt at det her kan blæses op til andet end bare gas for at få lidt gas. Man må sige det er lykkedes!
Vi skal nu se Spang igen uanset og partiet som er uhyggelig har en flot leder, men så er det jo godt at det er det indre der taler.

@ Marie Jensen Dejligt at høre det var en stråmand i forhold til dig.

Jørgen Clausen

Pernille jeg håber du får et rigtig godt valg til sommer med 1,99% af stemmerne.

Katrine Damm, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

Michael Boe: Hvis Johanne Schmidt stillede sig op og snavede med en komiker på tv eller noget lignende vulgært, så ville jeg miste al respekt for hende. For selvom jeg ikke deler ret mange af hendes politiske synspunkter, så synes jeg som regel at hun opfører sig sobert og værdigt, og det respekterer jeg hende for.

(fortsat) Det er jo ikke mig, der er sexistisk nedvurderende overfor Pernille Vermund - det er hende selv. Hun gør sin seksualitet og sit køn til en del af sit image som politiker, spiller på sit udseende konstant, og hvis hun har andet at byde på, så går hun i hvert fald stille med det.

Fair nok at der sikkert er mange lumre gamle mænd i det segment, hun går efter, der føler sig trygge ved klicheen om den billige blondine der er frisk på lidt af hvert. Men at Pernille Vermund vælger at spille op til disse typer gør det meget svært at tage hende alvorligt som politiker.

(fortsat) Michael Boe: Jeg har fulgt hendes 'karriere' fra starten, lige fra før der var noget, der hed Vi Konservative. Set hende forsøge at kuppe Dansk Samling. Set hende stikke mennesker i ryggen til højre og venstre. Mit indtryk af hende som privatperson er, at hun er egoistisk, falsk og illoyal. Et gennemført usympatisk menneske, der bekender sig til en liberalisme så kynisk, at den får Joachim B. Olsen til at fremstå som følsom og hjertevarm.

Hun og Peter Seier øjnede muligheden for at udnytte den forståelige folkelige modstand mod indvandringen og multikulturen som løftestang til at afskaffe alt, hvad der hedder velfærd og solidaritet. Hvordan har du det selv med at forsvare den slags?

Peter Tagesen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Venstreorienterede kvinder kysser bedst.

Og jeg ved hvad jeg taler om.

Mogens Holme, Alvin Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
christian christensen

Hold da helt op, 20 kommentarer siden imorges! Det kunne sandelig få Informations mandlige læsersegment - plus en enkeltstående dame - op på mærkerne. Men husk: Blondiner med store kasser/skumgummi-BH vinder altid til sidst uanset argumenter og analyser.

Bo Stefan Nielsen

Hvad Anna von Sperling tilsyneladende overser er, at det, Jonatan Spang gjorde, ikke var at kysse, men var et forsøg på at heale. Se her hvordan:
https://youtu.be/M4iUQskA1ok

ingemaje lange, Lise Lotte Rahbek og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Der er stadig dem, der mener, at kvinder ikke har noget at gøre i politik.
En gang imellem har man lyst til at give dem ret.

@Maria Jensen Hvordan jeg har det med at forsvare den slags? Hvad er det jeg har forsvaret? Jeg tror ikke jeg har ytret mig politisk en eneste gang. Måske jeg tager fejl, men så beder jeg dig pege på hvor det sker..

Eva Schwanenflügel

Efter den overraskende forargelse/opstemthed har lagt sig, er det blevet tid til spørgsmålet :
Hvad var pointen i denne sketch ?!?

Peter Tagesen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Katrine Damm, ingemaje lange og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

'Suck face' som jeg har lært fra en engelsksproget film ... jonathan som ryger cannabis, kommer i sine sansers vold og glemmer alt om politisk ståsted.

Så hvad vil han vise med sketchen udover det umiddelbart morsomme? At kvindelig sexkapital kan købe sig til meget, også i politik?Hvordan en kavalergang kan lede på afveje? At sex overvinder alt?

Og pernille gir bare fjerdebølgefeminist fingeren til dem, der lader sig forføre.

Men hun spiller nu godt, jeg tror, hun kunne gøre sig i skuespillerfaget.

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Huskes hvordan jonathan vha to 4 bølge feminister påpegede seksualitetens evne til at påvirke samtalens fokus.

Et spørgsmål er, i hvilket omfang det er passende i det offentlige rum at bruge sin seksuelle kapital til alt andet end det, den er beregnet til, nemlig at hygge sig med den eller de andre evt med henblik på formering.

Vi er visuelle væsener og bliver klart påvirket af synsindtryk. Det ansvar bør man måske påtage sig, men ligefrem at iføre sig burka er vel at gå til yderligheder.

Eva Schwanenflügel

Da P. Vermund havde kysset færdigt med J. Spang på DR, har hun og hendes parti ellers haft travlt.
På de sociale medier har flere folketingskandidater fra N. B. haft gang i en helt anden slags valgkampagne..

Nu bliver der nemlig blæst til koporlige angreb på 'migranter'; de skal skydes og dræbes skal de, har flere brugt deres ytringsfrihed på at agitere for - uden at partiets ledelse med oversnaveren i spidsen vil lægge afstand til udtalelserne eller ekskludere de hadtalende.

Spændende hvor mange der når at blive politianmeldt op til valget.

Randi Christiansen, Katrine Damm og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
"The kiss of death".
Interessant hvad medier gør ved mennesker.

Grethe Preisler

Jonatan Spang er skuespiller - professionel og uddannet i sit fag på teaterskolen i Århus. I den branche lærer man bl.a. hvordan man kysser en kollega på scenen, så det ser naturligt ud fra tilskuerpladserne, selvom det 'kun er teater'..

Efter at have rekapituleret episoden fra folkemødet i slow-motion på skærmen et par gange, tror jeg faktisk, det kom lidt bag på skuespiller Spang, at partiformand Vermund tog det helt bogstaveligt og gav ham en ordentlig tungeslasker, som han nær var blevet kvalt i, inden det endelig lykkedes ham at vriste sig ud af dragens jerngreb og slippe væk, før han blev ædt, uden først at melde sig ind i hendes fanklub af gammelmandsliderlige fortidslevninger af hankøn .... ;o)

Carsten Wienholtz, Palle Pendul og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja Grethe, man må da håbe der var flere roséflasker at skylle mund i, end den de kulturelitære fnisetøser spandt rundt ;-)

Forøvrigt kom Jonathan Spang slet ikke ind på det grænseoverskridende snav i denne søndags "Tæt på sandheden". Han plejer ellers at være flittig til at følge op på ugens største overskrifter..

Grethe Preisler

Tror ikke vi behøver at være så bekymrede for, om Jonatan Spang overlever, Eva.
Han havde jo haft en hel uge at holde fastekur og tage tarmskylninger i, før han skulle på scenen som studievært i 'Tæt på sandheden' igen .. ;o)

Torben Siersbæk

BVADR!!!!!!

Eva Schwanenflügel

@ Torben Siersbæk

Og du er en af vor egne, du er en af vor egne ;-)