Læsetid: 4 min.

Kim Larsen er død

Efter at have kæmpet med kræft gennem længere tid er Kim Larsen afgået ved døden søndag morgen
Efter at have kæmpet med kræft gennem længere tid er Kim Larsen afgået ved døden søndag morgen

Ida Guldbæk Arentsen

Kultur
30. september 2018

Den danske nationalskjald Kim Larsen er søndag morgen sovet ind efter længere tids sygdom. Han blev 72 år.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Kim Larsen var i sin sidste stund omgivet af sin kone Liselotte samt sine seks børn Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer og Lui, skriver hans agent, Jørn Jeppesen.

Gennem længere tid kæmpede Kim Larsen med prostatakræft, som han blev opereret for.

Bisættelsen vil finde sted i absolut stilhed og helt privat, oplyses det.

Kim Larsen aflyste en del koncerter i sommer i Norge af hensyn til helbredet, men gav blandt andet en koncert på årets Smukfest, hvor han optrådte siddende.

Med sine medrivende og indimellem banale poptekster er han kendt som den måske største nationalskjald gennem tiden, men han brød sig ikke selv om begrebet. Det forklarede Lunefulde Larsen i 2003 til Berlingske.

»Man er spillemand. Det er det. Og hvis folk kan lide ens sange, så er man en heldig spillemand.«

Han har siden 1970’erne været kendt som en af de mest populære kunstnere i Danmark nogensinde og har solgt millioner af plader.

Kim Melius Flyvholm Larsen blev født i København, hvor han voksede op. I 1968 blev han folkeskolelærer, indtil musikken for alvor trak i ham.

Han flyttede ind på Sofiegaarden på Christianshavn, hvorefter han mødte Franz Beckerlee og Wili Jønsson, som han sammen med Bjørn Uglebjerg dannede gruppen Gasolin’ med.

Bandet står tilbage som en milepæl i dansk rockhistorie med danske tekster og international lyd, hvilket affødte evergreens som "Rabalderstræde" og "Kvinde min".

I 1970’erne kunne Gasolin’ stort set ikke blive større i Danmark.

Gasolin’, fra venstre trommeslager Søren Berlev, guitarist Franz Beckerlee, Kim Larsen og bassist Wili Jønsson.

Gasolin’, fra venstre trommeslager Søren Berlev, guitarist Franz Beckerlee, Kim Larsen og bassist Wili Jønsson.

Ritzau Scanpix

Sangene med engelske tekster gav dog aldrig det store internationale gennembrud, men bandet var fortsat meget populært, også efter det blev opløst i 1978.

Larsen skrev flere sange, end gruppen havde brug for, og han udgav i 1973 sin første soloplade ved navn ’Værsgo’, som er blevet ikonisk i dansk pladehistorie.

Den indeholder blandt andre numrene ’Nanna’, ’Joanna’, ’Byens hotel’ og ’Hvis din far gir dig lov’.

Drømmen om USA

Kim Larsen drømte om at slå igennem internationalt og bosatte sig i USA, men endte med at vende hjem.

Han var skuffet dengang, men endte med at se anderledes på det. Det fortalte han i 2010 til DSBs magasin, Ud & Se.

»Jeg takker guderne for, at jeg aldrig nogensinde fik et gennembrud i Amerika, selv om jeg virkelig stræbte efter det dengang. Tænk, om man var verdenskendt. Man kunne jo ikke slappe af nogen steder,« sagde han.

Efter det fejlslagne forsøg påbegyndte han arbejdet med filmen ’Midt om natten’ fra 1984, som han var medforfatter til og selv havde en hovedrolle i. Han skrev og spillede desuden det meste af musikken.

Albummet med sange fra filmen er blandt de bedste sælgende danske album nogensinde.

Han stod siden i front for flere forskellige grupper og udgav et hav af plader. Herunder ’Forklædt som voksen’ med hits som ’Jutlandia’, ’Om lidt’ og ’Familien skal i skoven’. Også det album er et af de bedst sælgende.

Til filmen ’Tarzan Mama Mia’ fra 1989, skrev og sang Kim Larsen titelsangen.

I 2006 sagde han nej tak til et ridderkors, da han generelt synes, at det med at give priser til hinanden er en uskik. Fire år senere optrådte han foran dronning Margrethe i anledning af hendes 70-års fødselsdag. Efter eget udsagn fordi han kunne »sgu godt li’ damen«.

Kim Larsen og Gasolin’ skabte det danske rocksprog

Kim Larsen og Gasolin’ var med til bane vejen for dansk rock. Det forklarer Klaus Lynggaard, der er forfatter, musikkender og tidligere rockanmelder.

»I 1970’erne skabte han sammen med gruppen Gasolin’ et dansk rockudtryk. Han tog den gennemamerikanske musikform og gav den en drejning,« fortæller Klaus Lynggaard og fortsætter:

»Det var et troværdigt, fyldigt, sjovt og poetisk dansk udtryk. Man kunne ikke andet end at tænke: Det sidder lige i skabet.«

Han forklarer, at Gasolin’ satte ord på og kunne udtrykke nogle af de tanker og følelser, som han selv gik rundt med dengang.

»Han vil nok blive husket som en af rockepokens helt store. Jeg vil tro, at han har skrevet fem-seks sange, der simpelthen vil blive en del af vores arvemasse,« siger han.

Her nævner Lynggaard blandt andet ’Kvinde min’, ’Langebro’ og ’Familien skal i skoven’.

Kim Larsen kunne tale til folket, han gik fra at være en solist til at være en form for familieentertainer, forklarer Lynggaard og påpeger, at han gav datidens ungdom en stemme og en identitet.

Ifølge Henrik Milling, der er radiovært, vil Kim Larsen blive husket for at fortælle danskernes historie i øjenhøjde med befolkningen.

Han fremhæver også, at hans værker vil vare ved.

»Man vil for evigt bruge hans sange til bryllupper, begravelser og fester i det hele taget. Han er en del af alle danskeres familie,« fortæller Henrik Milling.

Han fortalte ungdommens fortælling fra 1970’erne og 1980’erne, men ifølge Milling, er det ikke kun Kim Larsens egen generation, han har haft betydning for.

»Hvis man tror, at han kun er relevant for hans egen generation. Så har man forstået Kim Larsen dårligt. Kim Larsens sangskat rækker så meget videre,« siger Milling.

»Teksterne og tonesproget var enkelt. Det gav lytteren et billede og en historie, som kun få var i stand til at give,« forklarer Milling.

»Det er nærmest fornærmende enkelt, meget af det han har lavet. Men nøj, hvor det virker. Det er dér, at det bliver kunst,« siger han.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Bent Johansen

Hvil i fred - du er savnet

Flemming Berger, kjeld jensen, Ib Christensen, Heidi Larsen og Britta Felsager anbefalede denne kommentar

Hjemme er jægeren hjemvendt fra jagt og sømanden hjemvendt fra havet

Martin Sørensen

Kim Larsen var en samlende figur i Danmark. Noget vi kunne være fælles om. En kunstner som byggede bro over en kølft som der desværre er blevet dybere i denne tid vi lever i. Kim Larsens sange har været med til at dannet lyd kulisse til den moderne danskhed.

Poul Erik Pedersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Berger, kjeld jensen, Viggo Okholm og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Larsen var her og tak for det.
Kim holdt kanaler åbne mellem generationerne. Han var en samler i en tid med egoistiske spredere.

Sven Elming, Jan Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bettina Jensen, kjeld jensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Kim har fyldt det lokale værtshus med sang og musik siden - hele mit liv!!

Karsten Aaen, Bettina Jensen og Calle Hansen anbefalede denne kommentar

Kim Larsen var en af de koryfæer, som nåede at blive en legende i sin egen levetid.
Det er faktisk en bedrift.

Det er meget kendetegnende for hans format - at stort set ingen kunne underkende kvaliteten af hans bedste sange - uanset om man brød sig om popmusik eller ej.
De rummer kvaliteter, som man umiddelbart genkender - og som sammenfatter denne særegne og disffuse 'danskhed', som alle vi danskere med rette elsker.

/O

Poul Erik Pedersen, Peter Tagesen, Flemming Berger, Bettina Jensen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Jeg tror Kim larsen kunne mere end at indkredse og repræsentere det danske på en folkelig måde; der var noget universelt og arketypisk over hans sang og figur. En elementaritet, som vel nærmest ingen kan føle sig helt fremmedgjort overfor.

Sven Elming, Karsten Aaen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Kim har skiftet adresse - æret være hans minde

Jan Jensen, Torben K L Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Under the wide and starry sky,
Dig the grave and let me lie.
Glad did I live and gladly die,
And I laid me down with a will.
This be the verse you grave for me:
Here he lies where he longed to be;
Home is the sailor, home from sea,
And the hunter home from the hill.