Læsetid: 8 min.

Kim Larsen fulgte ikke med tiden – men det var heller ikke meningen

I næsten fem årtier var Kim Larsen en autonom skikkelse i det danske kulturlandskab – hyldet og beundret for sin evne som sangskrædder – han fulgte ikke med tidsånden, men han forblev loyal mod ånden i sit værk, der mest af alt forlenede ordet ’danskhed’ med noget positivt
Kim Larsen er død 72 år gammel. Lasse Ellegaard har skrevet hans nekrolog

Danskerne elskede Kim Larsen. De elskede ham for at stå ved sig selv, skriver Lasse Ellegaard.

Peter Hove Olesen

1. oktober 2018

Det var så en dag i 2018, man gerne havde undværet.

En klassisk dansk efterårssøndag, hvor »septembers himmel er så blå«, som det hedder i Højskolesangbogen, der mere end nogen anden dansk tekstsamling inspirerede Kim Larsen. Hvor han hentede stof, der betød noget for ham, og hvor han er repræsenteret med fire sange, heraf selvfølgelig »Masser af succes«. Selvfølgelig.

Kim Larsen døde søndag morgen efter længere tids kræftsygdom, hvor han mod alle odds hentede kræfter i en behandlingspause til en kort sommerturné, der blev en slags sidste æresrunde til det danske publikum.

Hvor svært ku’ det være

Helt i forlængelse af hans selvopfattelse bliver han bisat uden fakkeltog, taler og falbelader. Men tv- og radiokanaler ryddede selvfølgelig sendefladen søndag og fyldte det offentlige medierum med mindeord og hans sange, hans replikker – han mestrede den korte, rustikke replik – og hans tale til dronningen i 2010, der i respektfuld direkthed både dækkede over og afdækkede hans værdighed og sky blufærdighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ruth Gjesing
 • Katrine Damm
 • Eva Schwanenflügel
 • Torben Ethelfeld
 • Christian Skoubye
 • Hans Aagaard
 • Ejvind Larsen
 • Viggo Okholm
 • Henrik Leffers
 • Frede Jørgensen
 • Oluf Husted
 • Anders Reinholdt
 • Torben K L Jensen
 • Bjørn Pedersen
 • Britta Hansen
 • Jørn Vilvig
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Poul Anker Sørensen
 • Henrik Brøndum
 • Ole Kresten Finnemann Juhl
Ruth Gjesing, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Torben Ethelfeld, Christian Skoubye, Hans Aagaard, Ejvind Larsen, Viggo Okholm, Henrik Leffers, Frede Jørgensen, Oluf Husted, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Bjørn Pedersen, Britta Hansen, Jørn Vilvig, Maj-Britt Kent Hansen, Poul Anker Sørensen, Henrik Brøndum og Ole Kresten Finnemann Juhl anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Kim Larsen - sangens Dan Turell er væk og du vil blive savnet gamle jas.

Thomas Bindesbøll, Katrine Damm, Elise Berg, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Viggo Okholm, kjeld jensen, Lars Jørgen Hansen, Oluf Husted, Torben Bruhn Andersen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Under et besøg i Island (1989) opdagede jeg, at dem over ca. 70 år alle talte dansk, mens generationerne under havde engelsk som første fremmedsprog, MEN dansk havde fået ny interesse hos ungdommen, der ønskede at synge med på Kim Larsens sange, godt gået Kim!

Elise Berg, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, Ejvind Larsen, Viggo Okholm, kjeld jensen, olivier goulin og Morten Nielsen anbefalede denne kommentar

En Lars Løkke Rasmussen udtaler til DR: "Jeg tror, han har betydet det samme for mig som for alle andre danskere."

Denne Rasmussen benytter sig her af en retorik som en forsamling der kalder sig "Dansk Folkeparti" ellers har patent på: At udtale sig skråsikkert om, hvad alle danskere mener. Selvom de af indlysende ikke kan vide. om alle danskere nu skulle mene dette eller hint.

Personligt vil jeg i dag udtrykke min dybeste respekt for Kim Larsens virke og værk, samt medfølelse for hans efterladte.

Men, han har ikke betydet noget for mig - som fx Klaus Rifbjerg, Martin Andersen Nexø og Hans Scherfig har det.

Kim Larsen har betydet meget for mig - og jeg sætter mere pris på ham end på så mange andre, fordi han var så lige til - og ærlig. Og det skal der til for at skrive smukke sange!

Elise Berg, Eva Schwanenflügel og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Kim Larsen var født i 45. Og som en del af efterkrigsgenerationen gav han som musiker meget videre til den næste generation, som jeg altså er en del af. På en og samme tid var der noget tidstypisk over hans musik og noget tidløst over den. Selv om han måske ikke var det typiske udtryk for en 68´er, så var han det vel langt hen ad vejen. Og fordi han forblev det han var - får jeg også lidt en oplevelse af en tid som forsvandt ved hans bortgang, som Gasolin i høj grad var noget der tegnede 70´erne. Selv om der er kommet nye sange til i sangkataloget, så mener jeg, at der er noget rigtigt i, at han måske levede i en form for tidsboble. Men det er vi måske så mange der gør. Og alligevel er det jo ikke helt dækkende, for han har jo bred appel på tværs af generationer, og han forblev helt sin egen.