Læsetid: 7 min.

Nyt køn, samme person: Gensyn med historiens første transseksuelle roman

En helt, der bliver til en heltinde, der både elsker kvinder og mænd – Virginia Woolfs ’Orlando’ er fortællingen om en ung adelsmand med smukke ben, som fødes i 1500-tallets England, men et århundrede senere vågner op som kvinde i Konstantinopel
Vi husker og læser stadig Woolf, fordi hun kunne skrive og charmere os, fordi hun var sjov.

Vi husker og læser stadig Woolf, fordi hun kunne skrive og charmere os, fordi hun var sjov.

Ritzau Scanpix

14. september 2018

Virginia Woolf og Vita Sackville-West var kærester. Dyrkede de sex? Det gjorde de temmelig sikkert, for Vita var seksuelt udadfarende og jagtede andre kvinder. Imens levede hun i et langt og lykkeligt ægteskab med Harold Nicolson, der selv havde sine egne affærer ved siden af.

Hvad angår Virginia Woolf, var hun gift med Leonard Woolf i et harmonisk forhold, der havde sine øjeblikke af ømhed. Seksuelt samkvem med ham ser hun dog ikke ud til at have haft, men sexløse ægteskaber var (og er) ikke ualmindelige.

Disse forhold er værd at holde sig for øje ved læsning af Woolfs skelsættende roman, Orlando. Hvad Vita og Virginia sammen foretog sig i sengen, er ikke afgørende her. Men det er til gengæld den bemærkelsesværdige effekt, Vita fik på Virginias kunstneriske fantasi. For uden den hede kærlighedsaffære mellem de to var Orlando aldrig blevet skrevet, og så ville verden have været en fantastisk roman foruden. Som Woolf skriver i et dagbogsnotat: »En biografi, der begynder i år 1500 og fortsætter frem til dag, med titlen Orlando. Vita – blot med et kønsskifte.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu