Læsetid: 19 min.

Den svenske velfærdsstat var et materialistisk fænomen, et svar på fattigdom. Den var på ingen måde idealistisk

Selvom meget har forandret sig i Sverige, lever landet stadig i eftervirkningerne af ’folkhemmet’. Hvad Sverige er blevet til i dag, kan aflæses i omgangen med den epoke. Vi har bedt den svenske forfatter Lena Andersson forklare os folkhemmets skæbne lige før det svenske skæbnevalg på søndag
Lena Andersson er vokset op midt i det svenske folkhem. Og for fem år siden flyttede hun tilbage til Tensta.

Lena Andersson er vokset op midt i det svenske folkhem. Og for fem år siden flyttede hun tilbage til Tensta.

Rebecka Uhlin

7. september 2018

Sverige står ved en skillevej, uanset hvad der sker på søndag. Her går svenskerne til valg og kommer ikke kun til at tildele det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna omkring 20 procent af pladserne i Riksdagen, de kommer også til at skabe en umulig parlamentarisk situation med tre næsten lige store partier, der holder hinanden i skak – medmindre det partipolitiske landskab efter valget tænkes på en helt ny måde.

I Sverige har meget ændret sig i de senere år. Det er imidlertid slet ikke nyt, for Sverige har i nyere tid stået for et af de største og mest radikale politiske eksperimenter i verden, i hvilket det tog moderniseringen mere alvorligt end noget andet land og i løbet af en generation forandrede samfundet radikalt i socialdemokratisk billede. Og siden har det kæmpet med eftervirkningerne af det eksperiment.

Jeg er taget til Stockholm for at bede forfatteren Lena Andersson være den, der forklarer forandringerne af det svenske samfund og baggrunden for svenskernes måde at tænke på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Karen Lilja
  • David Zennaro
  • Henrik Brøndum
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Karen Lilja, David Zennaro, Henrik Brøndum og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Velfærdsstaten er den politiske overbygning på velfærdssamfundet, der sætter magt bag ordene. Og velfærdssamfundet går ud på at give de mange adgang til det, der ellers var forbeholdt de få igennem en omfordeling af samfundets værdier igennem et skattesystem, hvor 'bredeste skuldre bærer de tungeste byrder'.

Tino Rozzo, John S. Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Wauv der er højt til loftet! Jeg bliver helt misundelig på svenskerne over de har en debattør med kunstnerisk baggrund på så det niveau. Jo håber Anne Grethe Marstrand Jørgensen, Carsten Jensen, Line Knutzon, George Metz etc. læser med.

En alternativ fortælling kunne være en dybt forankret, autoritær tradition, hvor mindretal og afvigere er blevet forfulgt og undertrykt - ikke mindst af en intolerant lutheransk svensk kirke. Den massive udvandring til Nordamerika i 1800-tallet er et vidnesbyrd om selv samme.

Rená Arestrup, man kan ikke bruge 130-årige erfaringer til noget - og slet ikke, når de ligger før den samfundsudvikling, der diskuteres. Det giver mere mening at sige, at velfærdsstaten var den demokratiske stats svar på, at et liberalistisk system tvang hundredtusinder på flugt til en ny tilværelse uden sikkerhedsnet.