Læsetid: 16 min.

Et år efter #MeToo: »De gode mænd må favne feminismen«

Hvad jeg lærte som mand efter at have brugt en måned på at læse mig igennem feminismens vigtigste klassikere
Hvad jeg lærte som mand efter at have brugt en måned på at læse mig igennem feminismens vigtigste klassikere
12. oktober 2018

»Han lagde hånden over min mund og førte sin penis ind. Jeg troede, min sidste time var kommet. Det føltes, som om alt i min mave vendte sig.«

Nej, citatet her er ikke et af de utallige vidnesbyrd fra #MeToo-bevægelsen, og ej heller stammer ordene fra Christine Blasey Ford, der for et par uger siden vidnede imod højesteretsdommer-kandidat Brett Kavanaugh i det amerikanske senats retsudvalg – om end også hun kunne fortælle om, hvordan det føles at få lagt en hånd over munden.

Den her beskrevne unge kvinders erfaring fortælles i en bog af den franske feminist og filosof Simone de Beauvoir – i den klassiske Det andet køn fra 1949.

Den bog tog jeg ned fra hylden for lidt over en måned siden. Den havde stået i reolen i årevis, urørt. Hvor ofte havde jeg ikke foregivet at have læst den? Og nikket indforstået, når nogen bragte den på bane ved et middagsselskab eller ved et seminar på det svenske universitet, hvor jeg arbejder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kristin Marie Lassen
  • David Zennaro
  • Katrine Damm
Kristin Marie Lassen, David Zennaro og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Informations mandlige feministers og enkelte mandlige læseres læseliste 'Mænd læser feministklassikere' kan kritiseres for flere ting, bl.a. er der for mange titler, der aldrig nogensinde opnår klassikerstatus. Flere titler handler om kvinders genitalier og kønsliv, angiveligt savnet på Cerströms læseliste, tillige med at der efterlyses mandlige forfattere af feministisk litteratur, med henvisning til 'en kongerække over markante mandlige kvindesagsforkæmpere', dog uden at nævne andre end John Stuart Mill.

Det kan være svært at gennemskue, hvilken diskussion oversætteren Niels Ivar Larsen og 'Informations mandlige feminister og enkelte mandlige læsere' inviterer til på foranledning af deres kritk og 'berigtigelse' af Carl Cederströms læseliste, når deres egen læseliste indeholder (af 15) kun 6 titler af relevans for #MeToo og Cederströms røde tråd. Når Cederström får nys om, at hans artikel blev afsporet og anvendt til at fremprovokere en helt anden diskussion, end den, Cederström selv ville foreslå artiklens læsere - kan det ikke udelukkes, at debatredaktionen får temmelig røde ører.

Informations appendiks 'Mænd læser feministklassikere' er et uheldigt, respektløst overgreb på artiklens ærinde og budskab, tillige optrædende som en krænkende mansplaining begået mod de kvindelige læsere, for hvem feminisme er blot retten til at være menneske.

Niels Ivar Larsen

Korrektion: Aristofanes og Mill, to mandlige feminister på listen.

Mansplaining? Hvorfor? Det er et diskussionsoplæg.