Læsetid: 3 min.

Bogkort: De bøger, vi begynder på, men aldrig bliver færdige med

Det er ikke helt usædvanligt, man sætter sig med en bog, man så aldrig når til sidste side i. Hjemmesiden goodreads.com har nu lavet en – omend ikke helt metodisk korrekt, men stadig underholdende – liste over bøger, læsere oftest er begyndt at læse, men aldrig har fået færdiggjort. Desuden kommer vi her i ugens kort over bøger også en tur forbi bøgernes verden i England, Uganda og ikke mindst Indonesien
Det er ikke helt usædvanligt, man sætter sig med en bog, man så aldrig når til sidste side i. Hjemmesiden goodreads.com har nu lavet en – omend ikke helt metodisk korrekt, men stadig underholdende – liste over bøger, læsere oftest er begyndt at læse, men aldrig har fået færdiggjort. Desuden kommer vi her i ugens kort over bøger også en tur forbi bøgernes verden i England, Uganda og ikke mindst Indonesien
19. oktober 2018

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Vi begynder i Brexitland men et helt andet sted end politik.

  ENGLAND

  OG JURYEN ER …

  50.000 britiske punds-hestevæddeløbet Man Booker-prisen, 2018, for fiktion skrevet på engelsk (den internationale version blev, som tidligere oplyst her i Bogkort, Olga Tokarczuks Flights) er netop blevet afgjort efter at have været gennem den sædvanlige mølle med først longlist, så shortlist og til sidst selve kåringen af bæstet med de lækreste gummer.

  Til at kigge dyrene i munden var der som vanligt nedsat en jury på fem personer. I år var de: Filosoffen Kwame Anthony Appiah, krimiforfatteren Val McDermid, kulturkritikeren Leo Robson, forfatteren og kritikeren Jaqueline Rose og billedkunstneren og tegneserieskaberen Leanne Shapton.

  OG DE FRAVALGTE VAR …

  Den 23. juli offentliggjordes den såkaldte longlist på 13 bøger, og den 20. september blev syv af disse så skåret fra: Snap af Belinda Bauer, Sabrina af Nick Drnaso, In Our Mad And Furious City af Guy Gunaratne, The Water Cure af Sophie Mackintosh, Warlight af Michael Ondaatje, Normal People af Sally Rooney (der så må nøjes med at være interviewet andetsteds i nærværende bogtillæg) og From A Low And Quiet Sea af Donal Ryan.

  Det er som nævnt en jury-bestemt pris, og ikke en popularitetskonkurrence: Som Alex Preston bemærkede i mandags i The Guardian: Ingen af de fem bedst sælgende bøger på den lange liste klarede sig over på den korte ditto.

  CLOSE, BUT NO ...

  Den korte liste bestod så af seks bøger. Men vinderen tager som bekendt det hele. Det efterlader så fem forfattere og deres bøger meget tæt på den metaforiske tobakspølse. De er: Richard Powers med bogen The Overstory (en spraglet roman om træers liv), Esi Eduguyan med Washington Black (historien om en slavedreng, der flygter fra en plantage på Barbados), Daisy Johnson med Everything Under (en nutidig versionering af Ødipusmyten), Robin Robertson: The Long Take (en Odysseus-agtig roman, der blander digte og lyrisk prosa) og Rachel Kushner: The Mars Room (historien om en ung mor i et fængsel i Californien).

  OG VINDEREN ER …

  Prisvinder blev så den nordirske forfatter Anna Burns for romanen Milkman, der foregår under den nordirske borgerkrig og handler om en ung, navnløs kvinde (betegnet ’mellemsøster’), der bliver seksuelt chikaneret af titlens mælkemand. Juryens formand, Kwame Anthony Appiah, kaldte bogen for »utroligt original« og tilføjede:

  »Ingen af os har nogensinde læst noget lignende. Anna Burns’ karakteristiske stemme udfordrer konventionel tænkning og form gennem sin overraskende og opslugende prosa. Det er en historie om brutalitet, seksuelle overgreb og modstand gennemsyret af ætsende humor.«

  Ugens 10 bøger

  Hjemmesiden goodreads.com har en underafdeling betitlet ’Listopia’, hvor mangen en overspringshandling kan fjæle sig.

  Det er – som det meste andet på internettet – ikke synderligt troværdige oplysninger: Listerne er primært anglofone og afgjort af brugernes fordomme og algoritmepåvirkelige tilbøjeligheder, men det er okay hyggeligt tidsspilde, hvis man f.eks. ikke lige orker at læse en bog færdig.

  En af listerne derinde er en liste over de oftest påbegyndte, men ikke færdiglæste bøger.

  1. Joseph Heller: Punkt 22
  2. J.R.R. Tolkien: Ringenes Herre, 1-3
  3. James Joyce: Ulysses
  4. Herman Melville: Moby Dick
  5. Diverse forfattere: Bibelen
  6. Lev Tolstoj: Krig og fred
  7. Ayn Rand: Og verden skælvede
  8. Gabriel García Márquez: Hundrede års ensomhed
  9. Miguel de Cervantes: Don Quixote
  10. Fjodor Dostojevskij: Forbrydelse og straf

  UGANDA

  BANEBRYDENDE ISONG

  Der findes en fond med navn efter den hollandske prinsgemal, Prins Claus, der hvert år giver priser til »visionære individer og organisationer for fremragende og banebrydende arbejde inden for kultur og udviklingsarbejde«. Blandt modtagerne i år var den ugandiske dramatiker og filmskaber Judith Isong (f. 1977).

  Ugemagasinet The EastAfrican fortæller, at hendes værker går i kødet på »kontroversielle emner som kampen for lesbiske, bøsser og transkønnedes rettigheder i Uganda, hykleriet i forholdet mellem politik og religion, den stadigt eksisterende praksis med ofringer af børn, skuffelsen over de sociale medier og kolonialismens rædsler«.

  INDONESIEN

  KURNIAWANS KULSORTE HUMOR

  En anden modtager af en de fine Prins Claus-priser (der officielt uddeles ved en ceremoni på kongeslottet i Amsterdam den 6. december) er den indonesiske forfatter Eka Kurniawan (født 1975), som har skrevet romaner, noveller, essays, filmmanuskripter og tegneserier.

  Han regnes som indonesisk litteraturs nye store navn, og hans bøger er oversat til flere end 30 sprog, herunder dansk: Skønheden er et sår (oversat af François-Eric Grodin, 2017, Batzer & Co). Marie-Louise Kjølbye anmeldte bogen i Information og kaldte den blandt andet for »en spraglet, brutal beretning om hævn og vold« og brugte vendinger som »en lystig sans for det groteske« og »kulsort humor«.

  Serie

  Bogkortet

  Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

  Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

  Seneste artikler

  • Forlaget Cappelen Damms seneste gak-i-låget-roman trukket tilbage

   8. november 2019
   Efter en serie artikler i Dagbladet valgte chef for faglitteratur hos Cappelen Damms, Knut Ola Ulvestad, at trække bog om kræft tilbage
  • 10 albanske bøger til dig, der aldrig har været i Albanien

   1. november 2019
   Peter Adolphsen har aldrig været i Albanien, men har med afsæt i sin kærlighed til landets kultur, oplistet 10 albanske bøger til at starte ud på
  • David Camerons memoirer blev offer for britisk humor

   25. oktober 2019
   En eller flere lurifakser har dog nu produceret falske omslag til Camerons nye bog 'For the Record' og sat dem på bøgerne i boghandleren Foyles på Charing Cross Road i London. Af bagsiden fremgår det: »This isn’t so much a book as a blueprint of how to completely destroy a country – written by a tired man with a face like a satellite dish made entirely of ham.«
  Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her

  Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • David Zennaro
  Niels Duus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

  Kommentarer

  Har læst 4 fra listen og én påbegyndt, men ikke læst til ende... endnu... (Don Quixote. - har endda også bind 1½ liggende - af "Alonso Fernández De Avellaneda" pseudonym for ? - udgivet 1614)

  Maj-Britt Kent Hansen

  Åh, det der med pseudonymer er det ikke en uskik? Medmindre der er helt særlige grunde til at holde sin identitet skjult.

  Information har på det sidste optrykt klummer af Elena Ferrante, som jo er et pseudonym. Klummerne er indtil videre ikke epokegørende, og man spørger sig selv, hvorfor vi skal læse dem.

  For et par år siden begyndte jeg på hendes "Min geniale veninde" efter et møde om hendes forfatterskab hos Information - og blev skuffet, så den bog lagde jeg meget hurtigt fra mig. Den fængede slet ikke. Heller ikke selv om den var skrevet under pseudonym, og der var - måske stadig er - megen hype om, hvem hun/han er. Måske den vigtigste grund til bøgernes popularitet?