Bogkort: Nye medlemmer i Det Svenske Akademi og ti nigerianske forfattere, du skal holde øje med

Forfatter Peter Adolphsen vender verdenslitteraturen på hovedet og tilvejebringer det perspektiv, du ikke vidste, du manglede
Forfatter Peter Adolphsen vender verdenslitteraturen på hovedet og tilvejebringer det perspektiv, du ikke vidste, du manglede
Kultur
12. oktober 2018

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Vi begynder hinsidan.

SVERIGE – Det skandaliserede Svenske Akademi uddeler som bekendt ikke nogen Nobelpris i litteratur i år, men påtænker at hævne sig ved at uddele to styks til næste år.

Denne hensigt gentog de ved et nyligt pressemøde, hvor de også præsenterede to nye medlemmer (til erstatning for Lotta Lotass og Kerstin Ekman): dr.jur. og docent ved Handelshögskolan i Stockholm Eric M. Runesson (f. 1960) og digteren Jila Mossaed.

Mossaed blev født i Teheran i 1948, kom til Sverige i 1986 og har modtaget en række priser, bl.a. Gustaf Fröding-selskabets lyrikpris 2016. Hun har udgivet to romaner og seks digtsamlinger på persisk og seks digtsamlinger på svensk. Hendes seneste bog har titlen Vad jag saknades här.

EL SALVADOR/AUSTRALIEN – Ganske vist er Ig Nobel-prisen en parodi på den almindelige Nobelpris, men for modtagerne er det hverken hån eller udskamning, thi det præmierede er bedrifter, der »først får folk til at le, derefter til at tænke«. Det handler om at »fejre det usædvanlige og hædre det fantasifulde«.

I år gik Ig Nobel-litteraturprisen til Thea Blackler, Rafael Gomez, Vesna Popovic og M. Helen Thompson for artiklen: »Life Is Too Short to RTFM: How Users Relate to Documentation and Excess Features in Consumer Products

(Note til Informations kanskjesens lidt alderstegne læsere: RTFM er internetlingo for Read The Fucking Manual)

TYSKLAND – Bogmessen i Frankfurt er traditionen tro blevet åbnet med uddelingen af Deutscher Buchpreis for årets bedste tysksprogede bog, og de 25.000 euro er gået til Inger-Maria Mahlke for romanen Archipel, der udspiller sig på den kanariske ø Tenerife.

Juryen skriver bl.a. i sin begrundelse: »Historien handler om tre familier fra forskellige socialklasser, men alle lemlæstede af spansk historie. Men det er frem for alt de blændende detaljer, der gør denne roman så imponerende. Gennem sit sprog lader den os opleve hverdagslivet, det ødelagte landskab – selv lyset – som med vores egne sanser. Forfatterens blik for de intrikate udspaltninger af familier og sociale relationer er fascinerende.«

GEORGIEN – Bemeldte bogmesse i Frankfurt (der finder sted netop denne weekend) har ligeledes vanen tro valgt et land som særlig æresgæst, og det er i år Georgien. Åbningstalen blev holdt af Aka Morchiladze, hvis bøger Reise nach Karabakh og Der Filmvorführer findes på tysk.

En anden inviteret forfatter er Nino Haratischwili (tysk stavemåde, thi hun bor til daglig i Hamburg) og hendes roman Die Katze und der General, der var på kortlisten til den nævnte Deutscher Buchpreis.

De 33 bogstaver i det særlige georgiske alfabet vil være at se over alt på bogmessen og nævnes også i æresgæstens slogan (der tilsyneladende kun findes på engelsk): »Georgia – Made by Characters«.

JAPAN – Den japanske digter og prosaforfatter Kenji Miyazawa (1896-1933) er måske mest kendt for den posthumt udgivne roman Ginga Tetsudö no Yoru (Night on the Galactic Railroad), der blev lavet til en anime-film i 1985. Berømmelsen kom i det hele taget mest efter døden; især i forbindelse med 100-året for hans fødsel stak det af.

Bogen Once and Forever – tales of Kenji Miyazawa (oversat til engelsk af John Bester) udkom oprindeligt i 1993, men er nu blevet genudgivet. Genevieve Valentine har anmeldt for npr.org og skriver om fortællingerne: »De balancerer mellem kaos og venlighed, det naturlige og det overnaturlige, det foruroligende og det inspirerende.«

CANADA – Publisher’s Weekly fortæller at forlaget Tor har underskrevet en ’sekscifret aftale’ med den canadiske blogger, Creative Commons-aktivist og science fiction-forfatter Cory Doctorow. Hans roman Pirate Cinema vandt Prometheus-prisen i 2013. Den nye aftale handler om fire kortromaner, der på tryk skal udkomme som en samlet bog under titlen Radicalized.

Han er i øvrigt ikke i familie med den berømte amerikanske romanforfatter E.L. Doctorow, men nedstammer fra østeuropæiske jøder (hans far blev født i en flygtningelejr i Aserbajdsjan). Han er dog far til en datter med det uforlignelige navn Poesy Emmeline Fibonacci Nautilus Taylor Doctorow.

UGENS 10 BØGER

Det nigerianske online magasin Bella Naija behandler primært mode og kendisstof (især om Nollywood-skuespillerinder), men dækker også alt muligt andet for et nigeriansk og panafrikansk publikum.

Tidligere i år bragte de en artikel om »ti nigerianske samtidsforfattere, som du skal holde øje med i 2018«. Flertallet af de nævnte udkommer på store britiske eller amerikanske forlag og adskillige er tidligere elever ved Chimamanda Ngozi Adichies skriveskole Farafina Workshop, der konsekvent omtales som ’prestigious’.

1. Akwaeke Emezi: Freshwater

2. Chibundo Onuzo: Welcome to Lagos

3. Anietie Isong: Radio Sunrise

4. Tolu’ Akinyemi: Your Father Walks Like a Crab

5. Chigozie Obioma: An Orchestra of Minorities

6. Ijeoma Umebinyuo: Questions For Ada

7. Chikodili Emelumadu: Bush Baby

8. Arinze Ifeakandu: God’s Children Are Little Broken Things

9. Lesley Nneka Arimah: What It Means When a Man Falls from the Sky

10. Ayobami Adebayo: Slay With Me

Kilde: Bella Naija

 

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her