Læsetid: 4 min.

Bogkort: Trumps diller, robotter og Dubai

Forfatter Peter Adolphsen vender verdenslitteraturen på hovedet og tilvejebringer det perspektiv, du ikke vidste, du manglede
Forfatter Peter Adolphsen vender verdenslitteraturen på hovedet og tilvejebringer det perspektiv, du ikke vidste, du manglede
26. oktober 2018

Velkommen til Bogkortet, et nyt fast format på Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Vi begynder med præsidentens diller...

USA

PRÆSIDENTENS DILLER

Det er efterhånden nogle uger siden, at den tidligere pornomodel Stormy Daniels udgav bogen Full Disclosure, men nu har selveste The Guardian omtalt bogen, og derfor tør vi også godt her på avisen hive højpanden helt ned på niveau med det præsidentielle kønsorgan – for det er selvsagt fokus for vores slibrige interesse: Hvordan ser Trumps diller ud?

Peter Conrad refererer: »Den er temmelig lille og han var nødt til at ’fumle’ den ind i hende; ikke just en kompliment til dens hydraulik. Den er lettere afskyvækkende svampeformet, og hun sammenligner dens hoved med en paddehat, men kan ikke afrapportere om nossernes udseende, da de skjulte sig i et buskads af ’yeti-pubeshår’.«

COLOMBIA

GARCIA MARQUEZ’ JOURNALISTIK

Den colombianske forfatter og Nobelprismodtager Gabriel García Márquez (1927-2014) var journalist, før han blev forfatter. Eller rettere, han forblev journalist, selv efter den verdensomspændende succes med romanen Hundrede års ensomhed.

Som han selv udtalte: »Jeg er grundlæggende journalist. Hele livet har jeg været journalist. Mine bøger er en journalists bøger, selv om det ikke ses så tydeligt.«

Forgangne september måned udkom så en samling af hans journalistiske tekster fra perioden 1950-1987, under titlen El escándalo del siglo (Århundredets skandale), redigeret af Cristóbal Pera og med forord af John Lee Anderson. Den udkommer på engelsk til foråret.

KATALONIEN

PLÁ i SOVJET

Mindre kendt hertillands er måske Josep Plá (1897-1981), der ellers betegnes som ’en af de vigtigste forfattere på katalansk’ (Katalonien er en region i Spanien, hvis sprog lyder lidt hen ad en blanding af spansk og norsk).

Plá var grundlæggende en konservativ rigmandssøn, men som forfatter var han også tvunget til at få journalistik på tøjet. I 1925 blev han sendt på reportagerejse til den unge nation Sovjetunionen; et land, han – som cirka alle andre i sin samtid – vidste så godt som ingenting om.

Teksterne fra denne rejse er nu blevet genudgivet på spansk under titlen Viaje a Rusia (Rejse til Rusland), oversat og med forord af Marta Rebón. Hans måske mest kendte bog, El cuaderno gris (Den grå notesbog) findes også på engelsk med titlen The Gray Notebook.

USA

ROBOTTER OG BOGMESSE

Det funklende nye Sheraton Los Angeles San Gabriel Hotel (med selvkørende kuffertvogne og automatiserede receptionister) lagde forgange weekend lokaler til Southern California Booksellers Association (SCIBA) Fall Trade Show.

Jason Boog rapporterer i Publisher’s Weekly og viser sig at være i okay god kontakt med sit ’indre japanske barn’ (robotbegejstringen). Ellers kulminerede bogmessen med uddelingen af et antal priser, bl.a. The 2018 SCIBA Awards’. The Mars Room af Rachel Kushner vandt prisen for skønlitteratur og I’ll Be Gone in the Dark af Michelle McNamara fik den faglitterære ditto. Men det afgørende spørgsmål er stadig: »Kan en robot skrive en bog?« (svaret er i øvrigt ja).

Ugens 10 bøger

Denne uges bogliste er undtagelsesvis en bestsellerliste, men dette er jo Information, højpandernes højborg, hvor vi helst undgår pøbel på tøjet (især lokal ditto), så listen er fra det fjerne, eksotiske og nuttede Mexico (specifikt boghandlerkæden Gandhi).

Hvis der findes en dansk oversættelse er denne titel nævnt.

Jeg – altså mig, hvid hetero-mand, bilist og kødspiser – har valgt ti titler ud af de første 20. Og udarbejdede i øvrigt listen iført sombrero.

  • George Orwell: 1984 (oversat fra engelsk af Paul Monrad, 1973)
  • Carlos Fuentes: Aura (1962)
  • Erich Fromm: Kunsten af elske (oversat fra engelsk af P.W. Perch, 2000)
  • Marcus Aurelius: Meditationer (indledning ved Villy Sørensen, oversat fra græsk af J.A. Bundgaard, 1996)
  • Anne Frank: En ung piges dagbog (oversat fra hollandsk af Hedda Løvland, 1952)
  • Stephen Hawking: Hawkings univers – Fra big bang til sorte huller (med introduktion af Carl Sagan, oversat fra engelsk af Jan Teuber, 1990)
  • Naopleon Hill: Tænk og bliv rig! (oversat fra engelsk af Hanne Steimicke, 2013)
  • Haruki Murakami: Norwegian Wood (oversat fra japansk af Mette Holm, 2009)
  • Antoine de Saint-Exupéry: Den lille prins (oversat fra fransk af Asta Hoff-Jørgensen, 1970)
  • Octavio Paz: Ensomhedens labyrint (oversat fra spansk af Peer Sibast, 1986)

DANMARK

AMAGERS LILLE VERDEN

Det er også bogmesse-tid her i lille Danmark, Bogforum i Bellacentret på Amager.

Nærværende side beskæftiger sig (arrogant og stilfuldt selvhad, of course og immer) kun med litteratur fra andre lande, og selv om Bogforum mildt sagt ikke brillerer med internationalt udsyn, så har enkelte ikke-danske forfattere faktisk slesket sig ind i programmet, f.eks. Manal al-Sharif (Saudi-Arabien), Michele Rigby-Assad (USA), Jonas Bonnier (Sverige), Arne Dahl (Sverige), Dimitris Dimitriadis (Grækenland), Jessica Fellowes (England), Helga Flatland (Norge), Gayle Forman (USA), Charles Foster (England), Jan Guillou (Sverige), Fartein Horgar (Norge), Andrea Jeftanovic (Chile) og Jón Kalman Stefánsson (Island). Flere af dem er som det ses svenske krimiforfattere; det kan vi akkurat fordøje.

DUBAI

DET STORE STYGGE BOGUDSALG

Hvis Bogforums markskrigeriske gedemarked ikke er nok for den litterært forbrugsliderlige læser, så kan man også tage en fiks lille og klima-ukorrekt sviptur til Dubai, hvor der frem til på søndag afholdes ’Verdens Største Bogudsalg’, det såkaldte Big Bad Wolf Booksale, med over tre millioner nedsatte bøger.

Fænomenet begyndte i Kuala Lumpur i 2009 og har siden har turneret de asiatiske megabyer. De dubaiske arrangører håber at lokke over 300.000 mennesker til. Denne nyhed er fundet på Times of Indias hjemmeside, hvor redaktørerne grafisk har fremhævet en noget tvivlsom kommentar fra en vis Sunder Swami: »Ingen i Dubai læser bøger! Det er en facade for at skjule deres uvidenhed. Arabere læser ikke bøger. Punktum.«

Serie

Bogkort

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu