Læsetid: 9 min.

DR er blevet slagmark for kristen kulturkamp

Før skulle DR blot lægge særlig vægt på at formidle den kristne kulturarv, men med den nye public service-kontrakt skal det nu også fremgå tydeligt af DR’s programflade, at vort samfund har sin rod i kristendommen. Det får en religionshistoriker til at advare mod at gøre statsradiofonien til et kristent propagandaapparat. Omvendt ser en kulturhistoriker intet odiøst i formuleringen: Vi er jo præget af kristendommen, lyder det
Før skulle DR blot lægge særlig vægt på at formidle den kristne kulturarv, men med den nye public service-kontrakt skal det nu også fremgå tydeligt af DR’s programflade, at vort samfund har sin rod i kristendommen. Det får en religionshistoriker til at advare mod at gøre statsradiofonien til et kristent propagandaapparat. Omvendt ser en kulturhistoriker intet odiøst i formuleringen: Vi er jo præget af kristendommen, lyder det

Emilie Bech Jespersen

9. oktober 2018

Vil man have belyst, hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen, kan man lytte til historie- og trosprogrammet Tidsånd på P1. Ønsker man at dykke ned i tro og åndelighed, kan man lytte til De højere magter på samme kanal. Og ønsker man bare at overvære en ganske almindelig gudstjeneste, kan man tænde for DRK.

Der er rig mulighed for at dyrke kristendommen i DR’s programflade, og det har der været i mange år.

Alligevel har et politisk flertal bag den nye public service-kontrakt for 2019-2023 valgt at skærpe kravene yderligere til DR’s dækning af kristendommen.

DR skal nu ikke længere blot »lægge særlig vægt« på den kristne kulturarv. Det skal også i »DR’s programflader og platforme være tydeligt, at vort samfund bygger på folkestyre og har sin rod i kristendommen«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lillian Larsen
 • Mads Berg
 • Christian Mondrup
 • Bjarne Andersen
 • Thomas Olsen
 • Malan Helge
 • David Zennaro
 • Katrine Damm
 • Viggo Okholm
 • Eva Schwanenflügel
Lillian Larsen, Mads Berg, Christian Mondrup, Bjarne Andersen, Thomas Olsen, Malan Helge, David Zennaro, Katrine Damm, Viggo Okholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Troels Ken Pedersen

De bedste dele af den danske kulturelle tradition er vokset ud af opgørene med kirkens tidligere kvælende dominans.

Klavs Hansen, Finn Bendixen, Jesper Lerche, Mads Berg, Kjeld Jensen, Vibeke Hansen, Jonna Jensen, Bjarne Andersen, Erik Pedersen, Curt Sørensen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Thomas Olsen, Mogens Holme, Henning-Buerup Jørgensen, Anders Reinholdt, Sven Elming, Søren Bro, Anders Graae, Carsten Munk, Svend Erik Sokkelund, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Caroline Lillelund, Malan Helge, Erik Pedersen, David Zennaro, Martin Mørch, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Jørn Vilvig anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Religion skal åbenbart kun være en privatsag, når den ikke er kristen..

Mads Berg, Kjeld Jensen, Christian Mondrup, Vibeke Hansen, Jonna Jensen, Bjarne Andersen, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Mogens Holme, ingemaje lange, Henning-Buerup Jørgensen, Hanne Ribens, Sven Elming, Anders Lund, Søren Bro, Carsten Munk, Lars Sell-B, Svend Erik Sokkelund, Anne Eriksen, Carsten Svendsen, Torben K L Jensen, Ole Frank, Heidi Larsen, Malan Helge, Jørgen Vogelius, Hans Larsen, Katrine Damm og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

personligt kan jeg ikke hidse mig op over mængden af kristen formidling, da vi uanset tro er og forbliver påvirket af den kristne kulturarv. Det uhyggelige her er DF og deres forsøg på at tvinge næsten en form for forkyndelse igennem. Desuden er vel ca 75% stadig medlem af folkekirken og døbt. Hvem kan hævde at kun mindretallet af disse mennesker ikke tror? PS Jeg er buddhist.

Vibeke Hansen, Kim Folke Knudsen, Jørn Andersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Henning Wettendorff

At DR og mange andre institutioner i rigt mål afspejler kristne rødder, det siger sig selv.
At det er noget, DR "skal" gøre pr. kontrakt, er mindre indlysende.
Svenskerne kalder gerne deres fjernsyn for "burken". Men derfor behøver statslige tv-stationer jo ikke ligefrem at blive til konservesdåser.

Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Kan være at kristendommen har haft indflydelse på vores samfunds udvikling gennem tiderne; Men det gør jo ikke kristendommen til sandhed.

Kristendommen er, som al anden religion, en gang u-dokumenteret og u-begrundet gætteri.

Et samfund der baserer sig på videnskab , primært tager udgangspunkt i Darwinismen og hylder det demokratiske princip om religionsfrihed, skal naturligvis ikke udbrede kristendommen som noget særligt rigtigt.

Se nu at få Danmark ind blandt de rene sekulære stater og gør religion udelukkende til et privat anliggende.

Thomas Jensen, Carl østervig, Klavs Hansen, Finn Bendixen, Nike Forsander Lorentsen, Mads Berg, Kjeld Jensen, Werner Gass, Bjarne Andersen, Erik Pedersen, Tue Romanow, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Holger Madsen, Thomas Olsen, Mogens Holme, nils hommel, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Ribens, Carsten Munk, Søren Bro, Svend Erik Sokkelund, Erik Pedersen, P.G. Olsen, Tino Rozzo, Hans Larsen og Martin Mørch anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Viggo Okholm.

" Hvem kan hævde at kun mindretallet af disse mennesker ikke tror? " Citat slut.

Tjah. Langt de fleste medlemmer benytter sig sjældent af kirken. Mange er måske medlem pr. tradition. Der er reelt et flertal af danskere der mener at kirken skal skilles ud fra staten:

https://www.dr.dk/nyheder/kultur/tro/ny-maaling-flertal-vil-adskille-sta...

Vi kan gætte om hvor mange der reelt er troende, men vi ved alle at det kun er tro. Det er jo hele ideen !
Er det virkelig en samfundsinstitutions opgave at fremhæve en bestemt tro ? ikke i min optik.

Klavs Hansen, Carsten Wienholtz, Holger Madsen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Det er jo relativt enkelt at efterprøve, hvor mange af de ca. 75% folkekirkemedlemmer, der er reelt troende. Meld alle kollektivt ud af Folkekirken, og lad derefter dem, der vil, melde sig ind igen.

Thomas Jensen, Kim Folke Knudsen, Helene Kristensen, Kjeld Jensen, Werner Gass, jørgen djørup, Bjarne Andersen, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Bjarne Jørgensen, Leo Nygaard, Carsten Munk, Søren Bro, Ole Frank og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

man kan vel egentlig heller ikke konkludere at alle som er udmeldt af folkekirken er ikke troende, faktisk ikke engang at de ikke er kristne.

Kim Folke Knudsen, Jørn Andersen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Man kan vist heller ikke konkludere, at alle medlemmer af folkekirken tror på Gud! Sådan rigtigt, altså, med skaberværk og dommedag og det hele.......Det gælder nok ikke en gang for præsterne.

Kim Houmøller, Jørn Andersen, Kjeld Jensen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Den første adskillelse af kirke og stat kom fra Jesus med - citat : Giv kejseren hvad kejserens er og giv Gud hvad guds er.

Kim Folke Knudsen, Lillian Larsen, Werner Gass, Holger Madsen, Hanne Ribens, Carsten Hansen og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Til de højreradikale kristne. Held og lykke med og omvende ungdommen fra fest farver og fadøl . fromhed gudfrygtighed og disciplin,

Tror i selv på jeres projekt. årsagen til at højreradikaliseringen ikke. vil få sit rodfæste i denne tid er meget enkel, vi har alle mobiltelefoner internet adgang, computere, lige ved hånden DFs projekt, danmark tilbage til før 1960, er et utopisk fanatisk. totalitært. projekt, som ikke vil medfølge andet end, et splittet land.

Carsten Hansen

Når talen falder på islam så mener mange at man ikke må blande religion og kultur.

Når begrebet "kristen kultur" popper frem, er det så ikke en blanding af religion og kultur ?.

Når jeg spørger, så er det fordi mange bliver forargede når Islam kritiseres for kulturelle tåbeligheder.

Vi, der kritiserer al religion, har det her ulig nemmere; Vi kritiserer uden at gøre forskel.

Erik Pedersen, Kjeld Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

“Der er rig mulighed for at dyrke kristendommen i DR’s programflade, og det har der været i mange år.” Ja, og der er heldigvis også RIG mulighed for at lade være! Det kan være det hjalp, hvis folk i stort antal meldte sig ud af Folkekirken. Det gjorde jeg selv for mange år siden.

Carsten Wienholtz, Thomas Olsen, Mogens Holme og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Børnemagt nu!
(de voksne er dumme)

Man skal vel være medlem af Folkekirken, før man kan melde sig ud af den.
Løsningen må derfor være et øjeblikkeligt forbud mod barnedåb.

Med adskillelse af stat og kirke ville vi får et bedre mål for kristenheden.
Så kunne DR og politikerne agere her ud fra.
Den nuværende tilstand et grobund for falske profeter og tvivl om sandhed og løgn - med den propaganda der følger med.

Erik Pedersen, Kim Folke Knudsen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Her må være noget at få tiden til at gå med for en rask iværksætter, mens vi venter på at Lars Løkke Rasmussen affyrer startskuddet til kapløbet om regeringsmagten i de næste fire år:

Start en underskriftindsamling på nettet med krav om, at Folketinget behandler et lovforslag om øjeblikkelig adskillelse af stat og kirke og indførelse af et stop for forældres tvangsindlemmelse af deres små uskyldige børn i Folkekirken v.hj.a. barnedåb. Hjælper det ikke, må der være grobund for at oprette et nyt politisk parti, kaldet UF (Ukristeligt Folkeparti) med forpersonen fra Ateistisk Samfund som konstitueret statsministerkandidat ... ;o)

Helene Kristensen, Kjeld Jensen, Werner Gass, Thomas Olsen, Mogens Holme, Ole Schwander, Leo Nygaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Leo: “Den nuværende tilstand et grobund for falske profeter og tvivl om sandhed og løgn - med den propaganda der følger med.”

Jeg synes du, at de religiøse udsendelser, der er på DR, er temmelig tydeligt markerede. Jeg synes bestemt ikke, at der sniger sig kristen propaganda ind i resten af programfladen - tværtimod! Det må være en af de mindste udfordringer, DR kæmper med.

Ole - Det er sammenblandingen af det religiøse og det verslige Danmark, jeg hentyder til, og det følges jo op af medierne. Det er ikke en anke mod DR. Tværtimod måtte de for min skyld gerne genindføre morgenandakten. Bare eet eksempel.
Frihed for folkekirken og ikke medlemmers frihed fra at betale til underskuddet.

Mit forslag: Riv den public service kontrakt i stykker og erstat den med én der ikke har henvisninger til religion men nærmere er forpligtet til at formidle det som vi ved i dag. At gud(er) ikke eksistere. Nogen gud.... overhovedet!

"Folkestyre" .. Ups, der røj lige både Luther og Kierkegaard - og delvis Grundtvig, så dem skal vi åbenbart ikke læse mere.
Men vi har da stadig Løgstrup og Hal Kock ;)

Steffen Gliese

Rolf Andersen, kristendommen er med sin rod i en egalitær menneskeforståelse med rod i hellenismen hele baggrunden for, at vi ser mennesker radikalt anderledes end f.eks de asiatiske religioner, hvor menneskeliv er billige, som vi plejede at sige.
Grundtvig grundlagde om nogen den institution, der bragte demokratiet ud til al folket, nemlig højskolen - men han havde jo ganske ret i, at forudsætningerne for en folkemagt ikke er til stede, når befolkningen holdes hen i uvidenhed i et enevældigt monarki.
Og der vedtages altså ikke en lov i Danmark - måske bortset lige fra i disse år, hvor pengene igen er blevet den nye afgud, hvilket også længe har afspejlet sig i DRs sendeflade - som ikke har solid rod i evangeliernes budskab.

Carsten Hansen

Den kristne kirke har op gennem tiderne, ikke betragtet menneskeliv som noget særligt.

Demokratiet og de demokratiske spilleregler er de værdier der er noget værd.

Nu kan det snart være nok. Det er helt i orden at jyderne får deres egen radio/tv, men det skal vi osse ha i hovedstaden. Det er i orden de bygger motorveje på heden, men vi skal osse ha udbygget motorveje på sjælland. Jeg mener vi må få et folketing for jyderne et eller andet sted i jylland, og et for sjælland der kan sørge for tingene her.

Kim Folke Knudsen

DR har ofret et af deres få virkeligt gode debatprogrammer: Jens Olaf Jersild: Jersild og spin og Jersild og Trump. Her var der med et glimt af ægte dansk humor en altomfavnende journalistisk med stor og indsigtsfuld viden om det politiske liv på Christiansborg og senere med livet i USA i Washington og udenfor establissementet.

Programmerne var præget af, at redaktøren Jens Olaf Jersild lod sine medspillere tale ud og forklare sig. Aviserne var nydeligt lagt frem på bordet med ugens historier og kommentarene som fulgte gav energi til debatten og var som sagt også præget af god dansk humor og indsigtsfulde kommentarer.

Hvor er det trist,at Jens Olaf Jersild ikke er ansat i DR mere og at ledelsen har lukket hans programmer. Nu skal vi diverteres med Politiker Light programmer ledsaget af evig baggrundsmusik eller af debatprogrammer, hvor det er en dyd at afbryde folk og ikke lade dem tale ud.

Det der med Kristendommen. Jeg har svært ved at hidse mig op over den ugentlige Søndagsgudstjeneste på DR K. De personer som ikke er i stand til at gå i kirke får her en mulighed for at følge med via TV. Principielt mener jeg, at DR skal dække religion i bredeste forstand og ikke give Kristendommen en særlig udvalgt rolle i nyhedsformidlingen, som det er nu. Men det er en konsekvens af det politiske flertal og derfor en demokratisk beslutning, som jeg respekterer fuldt ud.