Kommentar
Læsetid: 4 min.

Glem programmet, her er din overlevelsesguide til Bogforum 2018

Information hjælper dig med at komme gennem Bogforum med din forstand i behold
Et kommercielt helvede eller et mekka for bogelskere? Trods sælgere, menneskelige trafikpropper og dødens akustik i Bella Center er det muligt at komme helskindet igennem Bogforum og endda få en mindeværdig weekend. Vi guider dig til den bedste strategi i seks livsvigtige punkter

Sofie Holm Larsen

Kultur
19. oktober 2018

Er Bogforum et kommercielt helvede eller et mekka for bogelskere?

Trods sælgere, menneskelige trafikpropper og dødens akustik i Bella Center er det muligt at komme helskindet igennem Bogforum og endda få en mindeværdig weekend.

Vi guider dig til den bedste strategi i seks livsvigtige punkter.

Kontroller din kendishungren

Tager du bare til et arrangement for at se giraffen? Hvis ja, så overvej, om det er en god nok grund. Bogforum er et slaraffenland fyldt med de største navne på bestsellerlisten, så det er fristende at gå til bogmessen, som var det zoologisk have for bogorme.

Men er det virkelig derfor, du er der?

Kommer du ikke hjem med andet end nogle autografer i bestsellere, du har købt til 80 procent af en formue, så har du fortjent den tomhedsfølelse, der vil plage dig.

Så overvej, om du har behov for at høre Carsten Jensen hudflette skimlede kældermennesker, Jens Christian Grøndahl gengive sin interrail og Hella Joof tale om – ja, hvem ved? – eller om du egentlig er klar over, hvad de vil sige, fordi du allerede har læst deres debatindlæg i Politiken og Berlingske. Det er samme regel som på Roskilde Festival: Hvis man først løsriver sig fra de største navne i programmet, kan man finde masser af guld i periferien.

Forebyg hovedpinen

Helvedet er et sted med flammer, evig lidelse og akustikken fra Bella Center. At undgå hovedpine på Bogforum kræver derfor en seriøs slagplan, en modgift i tre trin:

  1. Dæk ørerne med et par hovedtelefoner, og forsvind væk i en blid variation af Bach, når dit hoved begynder at føles som en mørbanket ståltønde.
  2. Træk frisk luft med jævne mellemrum, og nyd din kaffe og kage under åben himmel, ikke i trafikken af muleposer og menneskelige harmonikasammenstød eller, endnu værre, på underlige enmandsbænke uden ryglæn.
  3. Og vigtigst af alt: Udpeg på forhånd de zoner, hvor masserne er størst. Hvis du er allergisk over for folkeligt hysteri, kan det for eksempel være en ide at traske i en stor bue uden om ’Skam’-stjernen Ulrikke Falch. Nok er den norske ungdomsserie slut, men et besøg fra selveste Vilde skal nok antænde højrøstet eufori i Bella Center.

Desuden kommer der flere og flere børn på bogmessen, så afgør med dig selv, om du orker infernoet af barnlig hylen og latter, eller om du ønsker at holde dig langt væk fra Børnebogsforum. Du kan for eksempel søge tilflugt hos finkulturelle boder som Space Poetry eller Atlas Magasin, hver gang tv-vært Jacob Riising nærmer sig en mikrofon.

Men i øvrigt: ligthen up. De børn kunne sidde og få firkantede pupiller foran computerspillet Fortnite, i stedet hører de en masse om bøger – nogle af dem måske endda trykt på godt gammeldags papir.

Betragt elendige mikrofoner som et vilkår

Er der noget, man kan være sikker på til Bogforum, er det, at man ikke kan være sikker på, at man kan høre, hvad nogen siger. Særligt ikke dem, der er på scenen. Lyden fra mikrofonerne har det med at begive sig ud på en evig vandren fra væg til væg uden nogensinde at nå de rette ører.

Hvad kan man gøre? Råbe »skru op!« som de pensionister, der ikke har sikret sig plads på første række?

Ja, men du ved jo, at teknikerne ikke får løst problemerne. Derfor bør du på forhånd udse dig nogle arrangementer, som du død og pine ikke vil misse, så du kan møve dig helt op til scenekanten i god tid.

Og hvis det glipper: Drop det, og find et andet event i stedet for at surmule på de billige rækker.

Hold muleposen let

Der er flere tilbudsskilte på Bogforum, end der er breakingbjælker på News. En klassisk begynderfejl er at lade sig overvinde med det vons og fylde muleposen til bristepunktet, før man har gennemgået blot en flig af det samlede udvalg.

Det bør for det første være en hovedregel, at du kun må købe bøger, du har tænkt dig at læse. Ikke noget med at hente digtsamlinger ind til bogreolen for at samle støv og kulturel kapital. For det andet er det ikke videre fordrende for dit fysiske velvære, hvis du starter bogmessemaratonet med at belaste muleposen med Ken Folletts samlede værker til spotpris. Ømme skuldre, fugtige armhuler og føromtalte lydhelvede er opskriften på det mentale kollaps.

Undgå kogebøger – og måske politikere

Sig til dig selv: Jeg er ikke til litteraturfestival for at blive mere eventyrlysten i køkkenet. Hvis det var tilfældet, kunne du lige så godt være blevet hjemme og have binget Jamie Oliver-videoer på YouTube.

Vurder så i øvrigt, om den hær af politikere, der har udgivet bøger i den seneste tid – herunder halvdelen af Socialdemokratiets folketingsgruppe – møder op med ren tale. Eller om de egentlig er på spintogt kort før valget. Q&A’s med Christiansborgs profiler kan vise nye sider af de folkevalgte, men oftest ender de som bløde mellemvarer, hvor politisk risiko og kritiske spørgsmål må vige for en ufarlig anekdote eller to. Desuden har Henrik Sass Larsen efterhånden fået ufiltreret taletid nok.

I det hele taget: Gå glip …

… som Svend Brinkmann ville sige. Du kunne for eksempel gå glip af et par af psykologiprofessorens syv programpunkter på bogmessen. Pointen er, at der er et utal af arrangementer på Bogforum, der trods alle indvendinger er et tag selv-bord for den litterært passionerede.

Men akkurat som på Folkemødet er programmet fyldt så umådeholdent til randen, at man på forhånd har tabt, hvis man vil have det hele med. Det går nok, hvis du misser interviewene med Helle Helle, selv om hun fejrer 25-årsjubilæum som forfatter. Pyt skidt, hvis du ikke lige får set Knud Romer og hans pibe. Hvis du virkelig ærgrer dig bagefter, kan du nok finde dem i Politikens Boghal en tilfældig fredag eftermiddag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her