Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hent selv din fucking bajer

Mads Christensens sexistiske sokker, kulturborgmester Niko Grünfelds kontorindretning og ’Twin Peaks’ i virtuel reality – det er nogle af de ting, der har optaget kulturredaktionen i den forgangne uge. Vi præsenterer: Ugen på kulturgangen
Det midtjyske stilikon Mads Christensen er kommet i vælten efter et par kulturradikale har forvildet sig uden om Irma og ind i Føtex, hvor de til deres store overraskelse har fundet et par af hans sokker med sexistiske budskaber.

Det midtjyske stilikon Mads Christensen er kommet i vælten efter et par kulturradikale har forvildet sig uden om Irma og ind i Føtex, hvor de til deres store overraskelse har fundet et par af hans sokker med sexistiske budskaber.

Claus Bjørn Larsen

Kultur
12. oktober 2018

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Hvem kan arbejde ved Nikos glasbord?

Kulturborgmesteren i København, Niko Grünfeld, har god smag.

Til Børsen Pleasure har han tidligere fortalt, hvordan han starter en typisk weekend med at lave pandekager til sine børn »med økologisk Aurion-mel fra Hjørring«, hvorefter han »drikker kaffe fra Coffee Collective«, som han brygger på sit »japanske kaffeudstyr fra Hario«, inden han »skimmer Politiken« og »lytter til P8 Jazz«.

Og oven på sådan en weekend er det klart, at man ikke kan møde op på sit borgmesterkontor mandag morgen og sætte sig ved et glasbord. Så det har Niko Grünfeld nu fået skiftet ud. Det har kostet skatteyderne 130.000 kroner – men så er der også blevet råd til både en specialdesignet daybed, to bænke, hele tre borde, to PH-lamper og et Sonos Home Cinema Sound-anlæg.

Den tidligere kulturborgmester, Dansk Folkepartis Carl Christian Ebbesen, var ellers fint tilfreds med møblementet på kontoret. Men som Grünfeld med betoning siger til Radio 24Syv: »Jeg kunne ikke sidde og arbejde ved et glasbord!«

– Rasmus Bo Sørensen

Gå i Agent Dale Coopers virtuelle fodspor

Godt nyt til mennesker med stærke nerver, længsel efter en vildere verden og mulighed for at komme til Los Angelses i en fart: David Lynch har denne weekend premiere på en virtuel reality-udgave af sin ikoniske tv-serie Twin Peaks.

VR-spillet er tilgængeligt på filminstruktørens Disruption Festival, der finder sted på et teater i L.A. Udover muligheden for at sætte sig i agent Coopers sted og besøge tv-historiens mest syrede parallelunivers af et rødt rum og andre Twin Peaks-scenarier, byder den på traditionelle fornøjelser som koncerter og filmvisninger.

– Lone Nikolajsen

Sexistisk tøj-gate

I mange år har man kunnet købe Mads Christensen-sokker og -underbukser med sexistiske budskaber. Nu er det midtjyske stilikon så kommet i vælten efter et par kulturradikale har forvildet sig uden om Irma og ind i Føtex, hvor de til deres store overraskelse har fundet et par Mads Christensen-sokker med budskaber som »Hold mund, der er bold«, »Hent mig en øl hurtigt« og »Jeg tager en bajer, bare gør rent som du plejer«.

Efterfølgende har blandt andre radiovært Christiane Vejlø taget kampen op på Twitter mod de sexistiske sokker. 

Selv siger Mads Christensen til Ekstra Bladet, at det ikke har noget med kvinder at gøre, og at budskabet lige så godt kunne være henvendt til »astronauter eller indianere«. Her på redaktionen arbejder vi på en nederdels-kollektion med teksten: »Hent selv din fucking bajer.«

– Morten Madsen

God dansestil

#MeToo-bølgen træder nu også ind på dansegulvet i det københavnske klubliv, hvor en række festkoncepter – herunder festivalen STRØM og Klub Ved Siden Af – har arbejdet med husregler, der skal gøre festen mere inkluderende og ved hjælp af personale skabe færre uønskede befamlinger.

Allerede fredag kan man afprøve det såkaldte »safer space« på Vesterbro i København til festen For Haus’ Sake. Festen bliver arrangeret af det aktivistiske festkoncept Folkets Haus, der snart vender tilbage til det genåbnede Folkets Hus på Nørrebro og det nyopstartede Klub Ved Siden Af på Vesterbro. Husregler: Ingen billeder eller video. Ingen racisme, homofobi, transfobi eller sexisme. Ja tak.

– Nanna Søndergaard Larsen

Ny kunstredaktør i huset

Meget stort i kulturredaktørens verden: I tirsdags holdt avisens kunstredaktion sit første samlede møde i mands minde. Det er stort, fordi vi nu har en decideret kunstredaktion på avisen, tretrinsraketten lektor Rune Gade, forfatter Ida Marie Hede og så vores nyindhentede bad ass kunstredaktør Maria Kjær Themsen.

Maria Kjær Themsen er en årgang ’78, mag.art. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet med speciale i kritiske strategier i samtidskunsten. Hun har skrevet for Weekendavisen og Kunstkritikk, er altid at finde til en fernisering eller på en festival et eller andet sted. Og så har hun store planer om at puste kunst op til orkanpunktet her i avisen. Vi tager imod.

– Katrine Hornstrup Yde

Brændt kunst er også kunst

Street art-kunstneren Banksy fik hele verdens opmærksomhed, da hans værk makulerede sig selv, kort efter det blev købt for otte millioner kroner på en auktion. Men herhjemme har vi også kunstnere, der ødelægger deres egne værker.

I den forgangne uge erhvervede Københavns Kommune en enkel tegning af kunstneren Christian Falsnaes. Når man modtager værket, følger der en instruktion med: Man skal først tegne motivet af på et nyt stykke papir, derefter skal det originale værk brændes af, mens man tager et foto af det. Skifter værket hænder, fortsætter proceduren, når den nye ejer erhverver værket. Her bliver det originale værk altså ikke kun halvt ødelagt, men helt destrueret, mens man kan få lov at beholde sin egen amatørversion af originalen.

I virkeligheden har den mest interessante kunst de sidste 100 år handlet om netop forholdet mellem original og kopi– nu har vi en dansk variant, der bør opnå klassikerstatus.

– Maria Kjær Themsen

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Nu har alle sikkert glemt det.
Men før kommunalvalget i Københavns kommune stillede Niko Grünfeldt op for de forfordelte og udsatte og lovede at være de udsattes talerør.
Alle troede at Niko Grünfeldt ville tage Beskæftigelses-og integrationsborgmesterposten.
Men nej, han syntes kultur var vigtigst.
Især på sit eget kontor.
Derefter hookede han kulturborgmesterposten.

Allan Filtenborg, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, ingemaje lange, Mette Poulsen, Katrine Damm, Per Torbensen, Randi Christiansen, Kjeld Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hele Mads Christensen dovenskaben overfor at anerkende feminismen vil jeg tilegne Huset på Christianshavn. .

Henrik Brøndum

Jeg ville heller ikke kunne holde ud at arbejde ved et glasbord. Sidste gang jeg købte et skrivebord i firmaet var det en egetræsplade fra Stark til 800 kr. og nogle forkromede bordben fra IKEA til ca. 200 kr. Derefter en fornøjelig runde med at skrue det sammen og slæbe det på plads. Bordet holder i mindst 1000 år. Men som entrepenør er det min opgave at tjene penge og udbetale profit (til mig selv) og løn til de ansatte, ikke at fortælle om mit privatforbrug. Kan det være forklaringen på de forskellige valg?

Karsten Lundsby, Nis Jørgensen, Kjeld Jensen og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Niko bør være en færdig mand i alternativet - asap. Farvel med dig. Hørte du? FARVEL ...

Allan Filtenborg, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, ingemaje lange, Katrine Damm og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Nå ok, hører lige hans forsvar for kontorindretningen : at det skulle være et sted, hvor folket kunne samles og dele kulturelle oplevelser. I tider som disse er det sgu fint nok med mig at bruge 130 k på det - men det med at snyde på cv'et - ikke i orden.