Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Vi kalder det Ugen på kulturgangen.
Lars Mikkelsen går herrens veje
Den danske skuespiller Lars Mikkelsen har ladet sig døbe af præsten Mikkel Wold, der har hjulpet ham med rollen som provsten Johannes Krogh i DR-serien Herrens Veje. Ifølge hovedpersonen selv bunder dåben i en »livslang indre samtale«, der er endt med, at han nu har ladet sig indlemme i den kristne menighed.
På hjemmefronten blev han mødt af lidt forbeholdne reaktioner fra sin kone, der ifølge Lars Mikkelsen mener, at privat-Lars lader sig påvirke lidt for meget af skuespiller-Lars: »Nu er det bare figuren igen, kan du da ikke lægge det fra dig,« spurgte hun, da han stod frem med sin tro.
På den baggrund sætter vi her på redaktionen stor pris på, at der kun er en sæson tilbage af House of Cards, så rollen som Ruslands Putin-lignende præsident, Viktor Petrov, ikke også stiger ham til hovedet. Tillykke med dåben, Lars.
– Morten Madsen
Kanye West er ikke Picasso
At Leonard Cohen er død, forhindrer ham ikke i at berige verden med genialitet. I sidste uge udkom The Flame, som er en samling digte og sangtekster af Cohen, hvoraf ét nu er gået viralt.
Digtets første linje lyder »Kanye West er ikke Picasso«, og over de næste tyve linjer præsterer Cohen så den mesterlige dobbeltmanøvre at svine den geniale rapper til, samtidig med at det jeg, der figurerer i teksten, tager Kanye Wests velkendte storhedsvanvid på sig, som var det en sjov hat.
Apropos sjove hatte har Kanye West fået mange høvl for at gå med en kasket med Trump-sloganet Make America Great Again. Nu har han tænkt lidt over USA’s fortid og fået lavet en kasket til sin ven præsidenten med det forbedrede slogan Make America Great.
Nok om det, tilbage til digtet, der topper to tredjedele henne med sætningen »Jeg er den Kanye West, Kanye West tror han er.« Digtet rejser således det relevante spørgsmål, hvem Kanye West overhovedet tror han er. Det bliver man svimmel af at overveje.
– Lone Nikolajsen
Kunsten skal frem i lyset
I Sverige vil man meget mere med sin kunst. Derfor har man kastet 1,2 milliarder svenske kroner og en fem år lang og gennemgribende renovering efter nationalmuseet i Stockholm – Sveriges største kunst- og designmuseum.
Ikke nok med at en større del af museets kunstsamling nu kan opleves af den besøgende offentlighed, så kan de også se den i et bedre lys. Der er nemlig blevet installeret højteknologiske vinduer, som lader sollyset komme ind i museumsrummene uden at beskadige kunsten.
Lysets indtrængen er en bevægelse væk fra ideen om »det støvede museum« og skal i stedet skabe et rum for meningsfulde møder mellem kunsten og mennesket, hvor alle kan deltage i diskussioner om kunstens rolle i samfundet, som museumsinspektøren Susanna Pettersson sagde på et pressemøde i den forgangne uge.
Der er gratis adgang til den permanente udstilling og fri entré til særudstillingen for personer under 20. Se, dét kalder vi kunst til folket!
– Nanna Søndergaard Larsen
Trump i festligt lag
Kunst har altid været brugt til at understøtte magten. Nogle af kunsthistoriens største mestre levede af at male portrætter af alt fra konger til rige købmænd. Derfor er det ikke i sig selv en nyhed, at Trump har hængt et billede op af sig selv i Det hvide Hus.
Nej, nyheden går i stedet på det ringe niveau for kunstnerisk udførelse. Portrættet er malet af en ukendt amatør ved navn Andy Thomas, i en stil, der minder om de grædende børn fra 70’erne; realistisk, følelsesladet smøreri.
På portrættet er der ingen gråd, men store grin rundt om bordet, hvor Trump sidder i festligt lag blandt sine republikanske forgængere – Nixon, Bush, Reagan, og resten af den hyggelige bande.
Den kunst, der vises i Det Hvide Hus under den givne præsident, har stor signalværdi. Mens Obama hævede niveauet for kunst i Det Hvide Hus ved at indlåne abstrakte værker af Robert Rauschenberg, valgte Hillary Clinton som førstedame et Georgia O'Keeffe til sit kontor, og Michelle Obama havde et abstrakt værk af Alma Thomas – det første maleri skabt af en afroamerikansk kvinde – hængende. I den sammenhæng bliver valget af et amatørportræt af præsidenten selv en anelse mere selvsmagende. Til gengæld er hans halvgule hårtop malet spot on.
– Maria Kjær Themsen
Anders Samuelsen springer ud som digter
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) debuterede tirsdag som digter på Instagram. Med en vision for, hvad »Du kan. Vi kan. Danmark kan«, befinder digtet sig i genren inspirational quote.
Med sin udstrakte, ligefrem eksperimentelle brug af punktummer fremviser digtet et poetisk slægtskab med De Radikales kampagne fra 2013, hvori det bl.a. lød »Vi samarbejder. Med dem der vil.«
Frem for de traditionelle tre tøveprikker har Samuelsen strøet hele fem efter ordene »vil« og »tro« i næstsidste linje. Det, mener nogle, er at presse grænsen for, hvad en kunstpause kan gøre.
Men måske er spørgsmålet snarere, om fem punktummer overhovedet er radikalt nok. Havde Samuelsen sat 70.000 punktummer efter »tro«, havde referencen til Kierkegaards udsagn om, at troen er »Springet ud paa de 70.000 Favne Vand«, stået klarere. Når digtet nu vil inspirere til mod, havde det været mere sigende at tage kunstpausen til et helt nyt, performativt niveau og dermed demonstrere, hvad det vil sige at gå »videre« og »længere.«
– Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen
Ugen på kulturgangen
Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Seneste artikler
I denne uge fandt Johnny Depp-fans ubekvemme oplysninger i retsdokumenter
12. august 2022I denne uge har Kulturredaktionen diskuteret britiske studerendes modvilje mod en skulptur, der ligner, at den har rejsning, Johnny Depp-støtternes opkøb af retsdokumenter, krigsforbrydelser i kunst og ærgret sig over sygdom og dødKøbenhavns Kommune hældte penge i klimavenligt hul
24. juni 2022Københavns Kommune støttede konkurstruet – og nu konkursramt – klimafestival, fordi man så gerne ville støtte noget grønt. Milliardæren og arbejdsgiveren Beyoncé har skrevet en sang om at sige op, fordi hun gerne vil støtte USA’s gryende antiwork-bevægelseKøbenhavns Kommune hældte millioner i klimavenligt hul, og milliardæren Beyoncé synger om at sige op
24. juni 2022Trods advarsler støttede Københavns Kommune konkurstruet – og nu konkursramt – klimafestival, fordi man så gerne ville støtte noget grønt. Milliardæren og arbejdsgiveren Beyoncé sender antiwork-sang på gaden, og filminstruktøren Paul Haggis er blevet arresteret for seksuelle overgreb
USA:
"There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which, luckily, I am". (The Mad Hatter)
Trump:
"Why, sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast". (The Queen)
Amerikansk exceptionalistisk udenrigspolitik:
"If you don't know where you are going any road can take you there” (The White Rabbit)
Tak til Lewis Carrol og John v. Asia
https://www.academia.edu/37603235/Producing_the_Rise_and_Fall_of_America...