Læsetid: 16 min.

Mød popkulturens skrækkelige og forbilledlige matriarkat: The Kardashians

For nogle giver navnet »Kardashian« mest associationer til reality-tv og store numser. Men de seks superkendisser bag er også et fascinerende matriarkat af velorganiserede forretningskvinder, der har opbygget en kolossal økonomisk, social og politisk magt. Kvindeklanen udgør i dag så gigantisk en magtfaktor i både amerikansk og international populærkultur, at både Wall Street og Washington må tilpasse sig deres luner. Feminisme og opportunisme er ikke modsætninger i matriarkatet
De er mere eller mindre kendte for at være kendte. Men siden navnet Kardashian først kom på alles læber, har klanen af kvinder opbygget en kolossal økonomisk, social og politisk magt.

De er mere eller mindre kendte for at være kendte. Men siden navnet Kardashian først kom på alles læber, har klanen af kvinder opbygget en kolossal økonomisk, social og politisk magt.

Nordic Entertainment Group

12. oktober 2018

Endnu en dag i Keeping Up with the Kardashians går på hæld. Kvindeklanen samles til en familiemiddag i matriarkatets skød.

»Jeg har lige vist min skede til Larsa ude på toilettet, og hun siger, den ser smuk ud efter fødslen,« annoncerer Kardashian-familiens flagskib og superkendis, Kim, stolt til resten af familien.

Samtalen flimrer videre til familiens eneste bror (og fiasko), Rob. Hans patologiske dovenskab får kvindesindene i kog. Så lader de emnet falde for i stedet muntert at diskutere, om det er bedst at bruge rødkål eller hvidkål til at lægge på brysterne, når man ammer.

Lige nu ruller 15. sæson af Keeping Up with the Kardashians over de amerikanske tv-skærme. Som dansker er man henvist til realitystreamingtjenesten Hayu, indtil TV3 får adgang til den nyeste sæson.

I serien hvirvler det store og det små som altid rundt i et tempo, som kun Kardashian-kvinderne kan trives i uden at blive rundtossede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Annika Hermansen
 • Katrine Damm
 • ulrik mortensen
 • ingemaje lange
 • Torben Lindegaard
 • David Zennaro
 • Erik Karlsen
Annika Hermansen, Katrine Damm, ulrik mortensen, ingemaje lange, Torben Lindegaard, David Zennaro og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hvad Kardashians har at gøre med en eller anden form for matriarkat er mig komplet uforståeligt.
Såfremt det betyder "kommercielle interesser og udnyttelse af fatsvage naivister indenfor den patriarkalske, neoliberalistiske ramme for udnyttelse og udbyttelse af mindrebemidlede" må jeg bøje mig i støvet.
Ellers pas et vist sted.

Carsten Wienholtz, Nike Forsander Lorentsen, Allan Stampe Kristiansen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Matriarkatet er kendetegnet ved socioæstetiske polymerustiske antroprocæne idiosynkrastiske
idékulturelle imaginære forestillinger.
Eller sagt på almindelig dansk ;
Ingen kan forestille sig Matriarkatet, for det er længe siden.

Første tanke var, at den artikel gider jeg ikke. Så tog interessen for lidt sladder alligevel over.
De er succesfulde forstår jeg, fordi de tjener penge. Især imponerer de på ved skabe millionformuer på at være populære. Det er vel blot en videreudvikling af berømmelsesfænomenet, hvor nogle, talentfulde på deres felt ganske vist, skaber millionformuer, mens andre med tilsvarende talent uden berømmelsens

Fortsat. Nimbus forsvinder ubemærket.
For succes er ikke, at du kan noget, men at du kan tjene penge på det.
Jo større formue, eller rettere, jo større del af fællesskabets midler du kan tilrane dig, jo mere berømmelse får du. Og det er er faktisk uden betydning, om du sælger dyner, laver musik eller svindler staten for millionvis af kroner. Vi elsker jer for sladderens skyld.

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Keeping Up with the Kardashians er direkte årsag til de fleste kosmetiske (især numse-)operationer. På vedensplan taler vi vel millioner...så det er helt rigtigt set: Feminisme og opportunisme er ikke modsætninger i matriarkatet....så så meget har vi da tilfælles.....

Tankevækkende artikel om reality genren og økonomisk udnyttelse af stereotypt kvindesyn og -kvindeliv. Matriarkatet her kan sammenlignes med mafiaens patriarkat(ikke nødvendigvis kriminelt) og synet på mænd dvs. "nogen man ikke kan regne med/ nogen man bruger til egen fordel og nogen man skifter ud. Ubehageligt menneskesyn.

Søren Kristensen

Jeg følger med i Forsidefruer, tænker det er noget af det samme. Serien giver mig en solid dosis feminint input og efterlader mig med en dejlig følelse af at have valgt rigtigt i at være single. Jeg kan heller ikke hidse mig op over de socialøkonomiske aspekter af den i tiden fremherskende feministiske dagsorden. For lige meget hvad de smukke og rige gør, af begge køn, så forstår de og har altid forstået at udnytte det til deres egen fordel. Bliver de alkoholikere, laver de en tv-special om at være rig alkoholiker. Osv. På den måde bevarer de interesse fra omgivelserne, som har det med at gøre dem endnu mere populære og rige. Det samme med de fattige og grimme, bare med modsat fortegn. Lige meget hvor godt vi performer, går det os alligevel ilde før eller siden. Ingen gider de fattige i længere tid ad gangen, med mindre de optræder som kunder. Det er helt naturligt: alle søger succes, men nogle er bare bedre (ud)rustet til at få del i den end andre. I øvrigt kan jeg ikke forstå hvorfor kvinder er begyndt at spille mandefodbold, som om vi er ens. Kvindefodbold burde foregå på en indendørsbane i høje hæle og stramme nederdele: feminint, yndefuldt og i en hørm af dyr parfume, hvor dem der taber vinder.

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

For at sige det som det er : Det er noget værre lort og hvad fanden laver det på forsiden af en seriøs avis som Information ?

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Kjeld Jensen, Hans Larsen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Trumps efterfølgere. Overfladekultur for fuld udblæsning. Masser af kunder i butikken.

Eva Schwanenflügel, Svend Erik Sokkelund, Jørgen Clausen og Kjeld Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

Hvis Kardashian numsen skulle gå hen og skrumpe ville det være en global katastrofe. Vores sind forurenes mere og mere af en plastik kultur. Den første kvindelige præsident i USA bliver sikkert en Kardashian hvis den igangværende trend fortsætter. Suk.

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Clausen

...Politik tænker du! Den køres for fremtiden af lobbyismen betalt og gavnlig for de få. Kardashian er som sport og religion. Den bøjer almindelighedens blik væk fra realiteterne. Behagelig og komfortabelt. I starten.

Svend Erik Sokkelund

Torben

Hvadenten du kan lide det eller ej, er de, for mænd, ucharmerende duller, et signifikant fænomen i vor tid.
Måske fordi så mange af deres medsøstre mangler tiltro til egen tænkning & personlig integritet...

Sagen er vel at disse kvinder er lykkedes med at få en overvældende og forbløffende både magt og indflydelse via deres koncepter, og tjene-indkassere urimeligt mange penge, så det er vel kvinder der har afluret både patriarkatet og kapitalismen.
Men bruger de det til noget fornuftigt, altså sådan virkeligt? Det lyder ikke sådan.
I den forstand kan det vel give mening, at forholde sig til dem/konceptet?

Intet er vundet, hvis kvinder bare overtager destruktive (patriarkalske) samfunds/økonomiske strukturer.

Torben K L Jensen

Og i virkeligheden er det en grov forvrængning af den kvindelige ur-type : Moder Jord også kaldet Fru Gaia - den ægte matriark.

Niels Duus Nielsen

Rolig nu, Jørgen Clausen, jeg er sikker på, at skulle numsen skrumpe, vil der blive fyldt ny silicone på.

Jeg synes, at det er ret genialt: At være kendt alene for at være kendt og så tjene kassen er da det ultimative symbol på den senmoderne verdens tomhed. Når verden ikke giver mening, giver vi mening til verden. Her i Danmark har vi kongefamilien, i USA har de Kardashians. Forskellen er, at Kardashian-familiens rigdom symboliserer realiseringen af den amerikanske drøm, som i resten af det amerikanske samfund er blevet umulig at realisere.

Jeg ved ikke hvad kongefamilien symboliserer - at være kendt for at være kongelig synes at være ret uopnåeligt for almindelige mennesker. Kunne vi ikke få en artikel, der går i dybden med de kønspolitiske aspekter af kongehusets popularitet?

Ufatteligt at "se mig"-kulturen pludselig imponerer på Information. Det havde jeg alligevel aldrig troet jeg skulle opleve.

Ses der slet ingen modsætninger mellem den fjerdebølgefeminisme der er inklusiv overfor alle "shapes and sizes" and fortæller os alle at vi er smukke og så disses kendissers totalt airbrushed instagrambilleder og deres hyppige brug af forfængelighedsindustriens mesterkirurger til at fremstå ung med de unge og holde pengestrømmen kørende?