Vi siger ikke, at du skal råbe »løgneprins!« efter den næste, der taler om en sur rød væske, der smager af »vanilje og eg«

... Vi siger bare at du eventuelt ville have ret i det. I denne uge har Informations hyggeforargede kulturredaktion været oppe at køre over en skandale i sommelierverdenen, kvindagtige bæreseler, sexistiske fodboldspillere samt Trump a la Jim Carrey
Måske er det bare et stort verdensomspændende opspind, at der findes ’noter af lakrids og blomme’ i rødvin.

Måske er det bare et stort verdensomspændende opspind, at der findes ’noter af lakrids og blomme’ i rødvin.

Fabrizio Bensch

Kultur
26. oktober 2018

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Hvordan transporterer en Bond børn?

Hvad er den allerallerallermest maskuline måde at transportere sit barn på? Ikke i bæresele, det er helt sikkert. Det gør »mænd til kvinder«, påpegede den job- og opmærksomhedssøgende mediefrækkert René Fredensborg i P1 for nyligt. Og den britiske tv-vært Piers Morgan tweetede som kommentar til et foto af tidligere James Bond-skuespiller Daniel Craig med junior i bæresele: »Oh 007 ... not you as well?!!! #papoose #emaskulatedBond

I denne uge har Piers mødt massiv moderne mandemodstand. Det gider vi her på kulturredaktionen ikke også give ham. Her tænker vi snarere over, hvordan en ægte mand så rent faktisk kan få et barn fra A til B?

Vi foreslår i bar overkrop indsmurt i stærk øl at opfinde sådan en transmogriffer, der kan opløse barnet i atomer og zappe det afsted til den ønskede destination. Eller at klemme barnet sammen til amerikansk fodbold-størrelse, holde det hårdt fast mellem begge hænder og så simpelthen styrtløbe afsted gennem gader og stræder, skubbe alle modgående mennesker omkuld for så til sidst at kaste barnet med sine bicepsers fulde kraft ind i den fucking vuggestue. HUR! IND I KAMPEN, MÆND! HUR HUR HUR!

Rødvin smager af rødvin!

Måske er det bare et stort verdensomspændende opspind, at der findes ’noter af lakrids og blomme’ i rødvin. I hvert fald hærges den øverste one percent sommelierverden lige nu af en skandale, der kan true dens fundament. Det handler om den såkaldte ’Master Sommelier’, en eksamen, som kun 49 mennesker nogensinde har bestået – det er færre mennesker end der har været ude i rummet!

Deltagerne har ofte forberedt sig et helt liv. Flere tager eksamen op til 10 gange. Vi taler altså om folk, med superhelteagtige smagsløg, her. Men i denne måned blev det så afsløret, at en hidtil unavngiven dommer har lækket informationer om vinene, før blindsmagningen til en række elever. Det har nu fået den konsekvens at 23 ud af de 24 elever, der senest har ’bestået’ eksamen, har fået inddraget deres titler.

Vi siger ikke, at du skal råbe »løgneprins!« efter den næste, der taler om at en sur rød væske smager af »vanilje og eg«. Vi siger bare, at du eventuelt ville have ret i det.

Kim Kardishian West for president

Kanye Wests nære relation til præsidenten har åbnet døren til Det Ovale Kontor for realitysuperstjernen Kim Kardashian West. Tilbage i maj i år besøgte Kim Det Hvide Hus for at overbevise Trump om, at han skulle benåde en 63-årig bedstemor, der var blevet idømt livstid for en stofrelateret lovovertrædelse. Det lykkedes hende – på trods af at benådningen ikke ellers er en del af Trumps narkopolitiske linje.

I et nyt interview til det erotiske magasin Richardson, der har en nøgen Kim på forsiden af deres 20-årsjubilæumsnummer, siger hun til den famøse halvfemserforfatter Brett Easton Ellis: »Jeg er klar over, at Kanyes favorable udtalelser om Trump har hjulpet mig gennem døren. Jeg har altid haft andre holdninger end Kanye, men da jeg tog derhen, og da jeg så, hvad der kunne gøres, indså jeg, at jeg kunne få mere gjort, hvis jeg var fokuseret på en problematik, som jeg brænder for, end hvis jeg bare brokkede mig.«

Hermed er opfordringen fra mangemilliardæren taget til efterretning: Hvis du gerne vil have politisk indflydelse, skal du bare være ekstremt kendt og bruge din ekstremt kendte mand, der tror han er den kommende messias, som trojansk hest, og vupti – får du din vilje. Også selvom den ikke er præsidentens eller husbondens vilje.

Jim Carrey springer ud som Trump-kritisk kunstmaler

Det trækker op til midtvejsvalg i USA, og det giver pludselig frit slag for celebrities, der gerne vil påvirke i den ene eller den anden retning.

I weekenden sprang komiker og skuespiller Jim Carrey for eksempel ud som kunstner, da hans første soloudstilling åbnede på Maccarone Gallery i Los Angeles med den sigende titel IndigNATION. Tidligere har han luftet sin kunstneriske interesse i dokumentaren I Needed Color fra 2017. Og det er ikke et hvilket som helst amatørgalleri, han nu debuterer på. Store og gode navne som svenske Hanna Liden, konceptkunstnerpioneren David Lamelas og hippe Alex Da Corte har udstillet her.

Carrey er altså kommet i fint selskab med sine politiske satiretegninger af Trump og hans administration. Tegningerne ligner noget, der kunne have fungeret som storyboards til Carreys mange komediefilm, for man ser Trump i den ene absurde og karikerede situation efter den anden – som en antihelt, der bliver ved at komme galt afsted.

Spændende at se om Carreys kunstnerkarriere er afhængig af Trumps ditto, eller om den også kan klare sig uden det karikaturmateriale, der bliver ved at vælte ud af det Det Hvide Hus.

Knep og skift ud i moderne topfodbold

Hvis den tidligere fodboldspiller Mads Timms ord står til troende, er der et noget forvaklet syn på kønnet med to X-kromosomer i moderne topfodbold. Til Radio24syv Morgen siger Mads Timm, der i sine unge fodboldår spillede på hold med Cristiano Ronaldo i Manchester United, at synet på kvinder var, at de »er en brugsgenstand, som man kunne kneppe og skifte ud«.

»Selv om man har alle de her penge, så lever man et meget undertrykt liv som fodboldspiller, og det kan udmynte sig i nogle seksuelle frustrationer,« der blandt andet har ført til, at Mads Timm i en periode gik til prostituerede »for at få rystet hovedet«.

Udtalelserne fra den tidligere fodboldspiller bringer ikke noget nyt til bordet om den aktuelle sag med Cristian Ronaldo, der er anklaget for at have voldtaget en kvinde på et hotelværelse i Las Vegas tilbage i 2009, men hvis Mads Timms udlægning af kulturen i Manchester også gør sig gældende i resten – eller i hvert fald andre dele – af den professionelle fodboldverden, så må man saftsuseme sige, at det er ved at være tid til en kulturændring.

Noget tyder på, at det desværre er tilfældet: Bare de seneste år har man kunnet læse om brasilianske Robinho, der blev dømt til ni års fængsel for voldtægt, ghanesiske Kingsley Sarfo, der blev dømt til to års fængsel for voldtægt, og engelske Adam Johnson, der blev dømt til fem års fængsel for voldtægt. Måske er det kun et spørgsmål om tid, før vi kan nævne den næste – Ronaldo.

Erasmus Willerslevs gøglermuseum

Nationalmuseet er økonomisk ramt og nedlægger hver fjerde forskerstilling, så man går fra 50 til 38 fastansatte. Tillidsmanden frygter, at museet langsomt er ved at forvandle sig til »en indholdsløs skal«, men direktør Rane Willerslev er stadig optimist.

Til Magisterbladet siger han, at museet skal satse på at opbygge et stærkt tværfagligt forskningsmiljø: »Det er eksempelvis dybt interessant, at stenalderen ikke kun var stenpile og tværøkser, men også en organisationsform kendetegnet ved noget af det, der også er helt oppe i dag, nemlig deleøkonomi og selvledelse,« lyder det fra direktøren.

Det har trykket på knapperne hos en af de nu 12 fyrede medarbejdere på museet, Lars Kjølhede Christensen, der ironisk nok forsker – eller forskede – i arbejdshistorie. I samme blad lufter han sin frustration over Willerslevs »Erasmus Montanus«-logik.

»Her er argumentationen noget i retning af, at man delte ting i stenalderen, man deler ting i dag, ergo er det det samme. Det bliver noget intellektuelt gøgl, som måske kan være fint i forhold til formidling, men som forskning duer det ikke,« fastslår forskeren, der samtidig ser et problem i, at halvdelen af dem, der forsker i det 19. og 20. århundrede er blevet fyret: »Så hvem skal arkæologerne lave et tværfagligt samarbejde med,« spørger han.

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ingemaje lange

'UdmYnte', stort og inderligt suk. Desværre er det åbenbart ikke kun skolebørn, der bliver dårligere til at stave...

Erik Hodal, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar