Læsetid: 4 min.

Tammi Øst: »Når man har læst Shakespeares sprog meget, kan man mærke, hvordan det kan bære en rundt«

Niels Brunses nyoversættelse af samtlige 37 skuespil af Shakespeare er fuldbragt. Vi har talt med fire skuespillere, der plejer tæt kropslig omgang med Shakespeares ord om, hvordan det føles at spille hans ikoniske roller, og om, hvad han også i dag kan lære os om sprog, magt og skuespil
Niels Brunses nyoversættelse af samtlige 37 skuespil af Shakespeare er fuldbragt. Vi har talt med fire skuespillere, der plejer tæt kropslig omgang med Shakespeares ord om, hvordan det føles at spille hans ikoniske roller, og om, hvad han også i dag kan lære os om sprog, magt og skuespil

Finn Frandsen

12. oktober 2018

Tammi Øst har Shakespeares ord helt inde under huden for tiden, hvor hun spiller rollen som Richard III på Husets Teater. Og selvom hun har spillet med i stykker som Macbethog Romeo og Julie, tøver hun ikke med at sige, at rollen som Richard III er den, der har haft størst betydning for hende. Den magtsyge konge rummer simpelthen nogle nuancer, som de kvindelige roller, hun har spillet, ikke kan hamle op med, fortæller hun:

»Nu vil jeg ikke sige, at kvinderollerne hos Shakespeare er unuancerede, for det er de overhovedet ikke, men der er ikke nogen af dem, som får lov til at strække sig så meget ud, som Richard gør.«

I sit arbejde med rollen, har hun været meget bevidst om, at hun ikke ville gøre Richard sympativækkende: »Bare fordi det er en kvinde, der spiller ham, skal det fandme ikke være sådan, at man bedre kan forstå ham eller får ondt af ham. Sådan nogle bløde ting, som man i gængs forstand pålægger kvinder at have patent på.«

De – for de fleste – åbenlyse ligheder mellem Richard III og den nuværende amerikanske præsident har Tammi Øst bevidst valgt ikke at overgøre:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Hjerl-Hansen
Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu